Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου – Ο συμβολισμός πίσω από την ανακοίνωση

Διαβάζεται σε 6'
Βασιλιάς Κάρολος
Βασιλιάς Κάρολος Aaron Chown/Pool Photo via AP, File

Σιγή ιχθύος από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για τον τύπο του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο βασιλιάς Κάρολος, αλλά και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Οι δηλώσεις Σούνακ.

Στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας είναι στραμμένη η προσοχή όλου του κόσμου τις τελευταίες ώρες, μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση του Παλατιού του Μπάκιγχαμ πως ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο.

Από χθες που έγινε γνωστή η δυσάρεστη είδηση τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για τον τύπο του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο Βρετανός μονάρχης ή σε ποιο στάδιο βρίσκεται, με το Παλάτι να σπεύδει να ξεκαθαρίζει πως δεν είναι καρκίνος του προστάτη, αλλά ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης θεραπείας του για υπερπλασία προστάτη.

Περισσότερα για την κατάσταση της υγείας του βασιλιά θέλησε να μοιραστεί με τους πολίτες ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ο οποίος μίλησε το πρωί της Τρίτης (06/02) στο BBC Radio 5 Live.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σούνακ, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή μαζί του, ο καρκίνος του βασιλιά Καρόλου Γ’ “εντοπίστηκε νωρίς” και οι κανονικές επικοινωνίες μεταξύ του μονάρχη και του Νο 10 συνεχίζονται, ενώ δήλωσε ότι σοκαρίστηκε και λυπήθηκε στο άκουσμα της είδησης.

“Προφανώς, όπως και όλοι οι άλλοι, είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι και οι σκέψεις μας είναι μαζί του και με την οικογένειά του. Ευτυχώς, το ανακάλυψαν νωρίς. Ο βασιλιάς θα λάβει τη θεραπεία που χρειάζεται και θα αναρρώσει πλήρως”, είπε αρχικά ο Ρίσι Σούνακ.

Και πρόσθεσε: “Αυτό είναι που ελπίζουμε όλοι και προσευχόμαστε, και φυσικά είμαι σε τακτική επαφή μαζί του και θα συνεχίσω να επικοινωνώ μαζί του κανονικά. Θα είναι στις σκέψεις και τις προσευχές μας, πολλές οικογένειες σε όλη τη χώρα που το ακούνε αυτό θα έχουν συγκινηθεί από το ίδιο πράγμα και ξέρουν τι σημαίνει για όλους.

Οπότε θα τον βοηθήσουμε και ελπίζουμε να το ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα”.

Και μπορεί ο τύπος του καρκίνου να μην έχει αποκαλυφθεί ακόμη, ωστόσο το Παλάτι “πήγε όσο πιο μακριά μπορούσε”, δήλωσε ο Σάιμον Λιούις, πρώην γραμματέας Τύπου της βασίλισσας, ο οποίος σχολίασε πως η δήλωση του Μπάκιγχαμ  ήταν “ακριβής”.

Ακόμη και πριν από 20 χρόνια, το μόνο που θα λαμβάναμε θα ήταν μια “πολύ απότομη, σύντομη δήλωση“, είπε, τονίζοντας πως το σημαντικότερο σημείο είναι το γεγονός ότι το Παλάτι επιβεβαίωσε ότι ο βασιλιάς θα συνεχίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως αρχηγός του κράτους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τη μοναρχία της Ελισάβετ θεωρείτο ένδειξη αδυναμίας η πληροφόρηση του κοινού για θέματα υγείας της βασιλικής οικογένειας, αλλά η “new age μοναρχία” εμφανίζεται ως πιο “ανθρώπινη”.

Η ανακοίνωση του Παλατιού
Η ανακοίνωση του Παλατιού Buckingham Palace /AP IMAGES

Τι σημαίνει για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ η διάγνωση του Καρόλου

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας αναμένεται να επιστρέψει στα βασιλικά του καθήκοντα την Τετάρτη, στην πρώτη δημόσια υπηρεσία μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε η σύζυγός του, τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα, αύριο αναμένεται να φιλοξενήσει μια τελετή ενθρόνισης στο Κάστρο του Ουίνδσορ, πριν παρευρεθεί στο ετήσιο γκαλά για τη συγκέντρωση χρημάτων του London Air Ambulance στο Λονδίνο.

Η επιστροφή στις δημόσιες εκδηλώσεις έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τον 41χρονο διάδοχο του βρετανικού θρόνου, καθώς δεν θα εκτελεί μόνο τις υποχρεώσεις του χωρίς την Κέιτ – η οποία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντα πριν από το Πάσχα- αλλά θα του ανατεθεί επίσης να καλύψει ορισμένα από τα δημόσια καθήκοντα του βασιλιά τις επόμενες εβδομάδες.

Όσο για τον αδελφό του, πρίγκιπα Χάρι, μετά και την ενημέρωση από τον βασιλιά Κάρολο, επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού φέρεται να εθεάθη χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες.

Πρώτη είδηση σε όλες τις εφημερίδες

Ο βασιλιάς έχει καρκίνο“.

Αυτός είναι ο τίτλος των περισσοτέρων βρετανικών εφημερίδων σήμερα μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του παλατιού ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο.

Η διάγνωση του Καρόλου με καρκίνο πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες
Η διάγνωση του Καρόλου με καρκίνο πρωτοσέλιδο στις βρετανικές εφημερίδες 2024 Kin Cheung/AP Photo

Όπως επισημαίνει το εν λόγω δελτίο Τύπου, ήδη από χθες, Δευτέρα, ξεκίνησε η θεραπεία του βασιλιά ενώ οι γιατροί έχουν συστήσει στον Βρετανό μονάρχη να απέχει από τις δημόσιες εμφανίσεις του. Έτσι, αποφασίστηκε ότι μέρος των υποχρεώσεων του θα αναλάβει ο διάδοχος του θρόνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ. Παρ’ όλα αυτά ο βασιλιάς θα εξακολουθήσει να ασκεί τα λεγόμενα “κρατικά του καθήκοντα”, δηλαδή να συναντά κάθε εβδομάδα τον βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, και να υπογράφει κρατικά έγραφα.

Η ανακοίνωση του παλατιού σημειώνει επίσης ότι ο καρκίνος εντοπίστηκε σε εξετάσεις που έκανε για την πρόσφατη επέμβαση στον προστάτη. “Εντοπίστηκε κάτι στο οργανισμό του, που ανησύχησε τους γιατρούς”, λέει χαρακτηριστικά το παλάτι, επισημαίνοντας παράλληλα πως “οι διαγνωστικές εξετάσεις που ακολούθησαν εντόπισαν μια μορφή καρκίνου”.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη ούτε πού βρίσκεται ο καρκίνος ούτε πολύ περισσότερο, το στάδιο της ανάπτυξης του. Αν και πολλά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι είναι σε αρχική μορφή. Γι’ αυτό και ο βασιλιάς δεν ανησυχεί και είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της ασθένειάς του, επισημαίνει η Daily Mail.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πρωτοφανές να ανακοινώνεται από τα ανάκτορα η κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη. Όπως όμως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο βασιλιάς Κάρολος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 17 μήνες, αυτή την παράδοση ήθελε να την αλλάξει. Και φαίνεται ότι κάνει πράξη την δέσμευση του, έχοντας μάλιστα πολύ θετικό αντίκτυπο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, όταν ανακοίνωσε την επέμβαση που έκανε για υπετροφία του προστάτη πριν από δύο εβδομάδες, αυξήθηκαν κατά 240% οι αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα