Η στρατηγική της κυβέρνησης για να “ξεμπλοκάρει” τους γαλάζιους αγρότες
Διαβάζεται σε 3'“Δώσαμε, δώσαμε” επιμένει η κυβέρνηση, εκτιμώντας πως μέχρι τις ευρωεκλογές οι αγρότες θα το ξανασκεφθούν αφού εν τω μεταξύ θα έχει πέσει “ζεστό χρήμα”.
- 07 Φεβρουαρίου 2024 06:11
Με μία δόση κοινωνικού αυτοματισμού, η κυβέρνηση διαμήνυσε χθες εκ νέου στους αγρότες ότι δεν πρόκειται να λάβει άλλα μέτρα.
“Η κυβέρνηση έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει ότι είναι εφικτό προς όφελος των αγροτών”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την απόφαση του συντονιστικού που συνεδρίασε στη Νίκαια Λάρισας, για “απόβαση” στην Αθήνα και συμβολικά μπλόκα.
Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση “είναι πάντοτε δίπλα, όπως έχει αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις, σε κάθε επαγγελματική ομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας”. Και κατέληγαν με νόημα: “Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν ωφελείται από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας, από αποφάσεις που δεν εξυπηρετούν ούτε τους ίδιους τους αγρότες.”
Οι ίδιες πάντα κυβερνητικές πηγές απαντούσαν σε ένα προς ένα τα αιτήματα που έθεσε το συντονιστικό. Και ξεκαθάριζαν έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι το Μαξίμου θεωρεί επαρκή τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Δώσαμε, δώσαμε”
Για παράδειγμα, κυβερνητικές πηγές απαντούν στα αιτήματα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και για πλαφόν 7 λεπτά την κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επικαλούμενες την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, καθώς και την πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο ρεύμα από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ).
Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, έχουν σπεύσει πάντως να κλείσουν το μάτι στους αγρότες, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί και το αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
Όμως το Μαξίμου εξακολουθεί και παίζει τακτική καθυστερήσεων, προσδοκώντας ότι οι εκταμιεύσεις που ακολουθούν μέχρι και το Πάσχα θα πείσουν τους γαλάζιους τουλάχιστον αγρότες να μην ρίξουν ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές.
Ο δρόμος μέχρι τις ευρωεκλογές
Το δεύτερο μέρος της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες της Θεσσαλίας, η οποία θα φτάσει συνολικά τις 5.000 με 10.000 ευρώ, θα εκταμιευθεί για παράδειγμα το επόμενο διάστημα. Και στη συνέχεια θα προχωρήσουν οι πληρωμές του ΕΛΓΑ.
Επομένως, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι, όπως και το 2023 -που οι αγρότες είχαν αρχίσει να διαμαρτύρονται, αλλά σε μεγάλο ποσοστό ψήφισαν και πάλι ΝΔ καθώς λίγο πριν τις κάλπες είχαν εισπράξει- το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Εκτιμούν επίσης ότι η απόβαση των τρακτέρ στην Αθήνα θα σημάνει και το “ξεφούσκωμα” των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Πάντως, το Μαξίμου δεν δείχνει διάθεση να παίξει “σκληρό ροκ” με τους αγρότες, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία της κοινωνίας συντάσσεται με τα αιτήματα τους. Θεωρούν όμως ταυτόχρονα ότι, εάν κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις σε βαθμό που θα δυσκολέψουν οι μετακινήσεις των υπόλοιπων πολιτών, η κοινή γνώμη θα στραφεί κατά των αγροτών.
Δεν είναι όμως όλοι στο γαλάζιο στρατόπεδο το ίδιο αισιόδοξοι. Πολλοί φοβούνται ότι ακόμη και αφού οι αγρότες δουν τα χρήματα από τις επικείμενες πληρωμές στην τσέπη τους, και πάλι μπορεί να ψηφίσουν χαλαρά σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεδομένου ότι πρόκειται για ευρωεκλογές και δεν τίθεται κυβερνητικό διακύβευμα.
Για αυτό βέβαια η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης έχουν ήδη ξεκινήσει να λανσάρουν τη γραμμή πως δεν χωρά ούτε στις ευρωεκλογές “ανέξοδη ψήφος διαμαρτυρίας”, με το επιχείρημα ότι επίκειται η επαναδιαπραγμάτευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Το θέμα είναι βέβαια – όπως παραδέχονται και από την κυβέρνηση – ότι βάσει του κανονισμού οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν μετά το 2025.