Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου – 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο
Διαβάζεται σε 7'Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
- 08 Φεβρουαρίου 2024 06:53
Ενδιαφέρουσες βόλτες με ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.
Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
“Το κουκλόσπιτο” – Εικαστική έκθεση με δωρεάν είσοδο
Η ομαδική εικαστική έκθεση “Το Κουκλόσπιτο”, αποτελεί την καθιερωμένη ετήσια επετειακή επιμελητική πρόσκληση της Artevisione και του Νίκου Χιωτίνη στην αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Ίριδα Κρητικού.
Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα έξι χρόνια λειτουργίας του εκθεσιακού αθηναϊκού χώρου.
Ο τίτλος της έκθεσης που προτάθηκε από την επιμελήτρια, αποτελεί μια δυνητική πρόσκληση για την αποτύπωση ενός προσφιλούς πεδίου του κόσμου των παιχνιδιών, που ασκούν εξακολουθητική έλξη σε όλους μας με κυρίαρχες τις κούκλες, το κουκλόσπιτο και το μικρονοικοκυριό του που ήδη σε πρώιμη εποχή χρησίμευσε ως πρακτική μέθοδος διδαχής σε μελλοντικές οικοδέσποινες.
Αποτελεί επίσης συμβολική αναφορά στον δυνητικό εγκλεισμό μέσα σε ένα φαινομενικά υποδειγματικό ανέφελο μικρόκοσμο. Το ομότιτλο κορυφαίο θεατρικό έργο του Ίψεν εξάλλου στο οποίο αναφέρονται επίσης κάποια από τα συμμετέχοντα έργα της έκθεσης, καταπιάνεται ακριβώς με τη συνθήκη αυτή, μέσω της εξιστόρησης της ζωής της ηρωίδας του, Νόρας.
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται επίσης αγαπημένες κούκλες και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα των συμμετεχόντων.
Info: Διάρκεια Έως 2 Μαρτίου 2024. ArteVisione, Πηλίου 5, Πλατεία Κολιάτσου.
Δ. Τζαμουράνης και Φ. Τσιτσόπουλος στην έκθεση “Ουδείς εκών δίκαιος”
Η Γκαλερί Σκουφά διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση “Ουδείς εκών δίκαιος” των Δημήτρη Τζαμουράνη και Φίλιππου Τσιτσόπουλου στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Νίκης Παπασπύρου.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσης η περφόρμανς “One sees more devils than the vast hell can hold” του Φίλιππου Τσιτσόπουλου, στις 8.30 μ.μ.
Στην έκθεση, ο Δημήτρης Τζαμουράνης και ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος δημιουργούν μια ιδιότυπη συνομιλία ανάμεσα στα έργα τους. Μέσα από τις πολλαπλές μάσκες και “περσόνες” τους, συνδιαλέγονται για τις βαθιές υπαρξιακές ανθρώπινες αναζητήσεις και αναρωτιούνται γιατί η ανθρωπότητα έλκετε τόσο πολύ από το σκότος.
Με πολλές, πλούσιες και κοινές αναφορές, με παράλληλες εννοιολογικές αναζητήσεις, με παρόμοιο τρόπο δομής της εικαστικής τους γλώσσας/παραγωγής και με εργαλείο την ιστορία της τέχνης, της λογοτεχνίας και εν γένει του πολιτισμού, οι δυο καλλιτέχνες δημιουργούν μια έκθεση με μπαρόκ αισθητική, γεμάτη εικόνες με αλληγορική και μεταφορική σημασία.
Με πυρήνα το έργο Άγιος Αντώνιος του Τζαμουράνη, εμπνευσμένο από τις εμβληματικές περφόρμανς του Τσιτσόπουλου, οικοδομείται ένας κριτικός διάλογος, ανάμεσα στα έργα τους, για την κατάρρευση των “μύθων”, την τραγικότητα, την ιστορία, τον χρόνο, το απάνθρωπο τοπίο που οι άνθρωποι πραγματώνουν τη μοίρα τους, την βία που κυριαρχεί σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής, την αγωνία να γίνουμε το άτομο που θέλουμε αληθινά να είμαστε, την πίστη στα όνειρα αλλά την έλλειψη συνειδητότητας.
Info: Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”. 8/2-2/3. Είσοδος δωρεάν.
Καλλιτεχνικό πρότζεκτ “Mediterranean Disturbances”
Στην Gramma Epsilon Gallery παρουσιάζεται το πρότζεκτ “Mediterranean Disturbances-Οπτικές από 20 καλλιτέχνιδες” το οποίο αποτελείται από δύο ξεχωριστές εκθέσεις που διερευνούν την έννοια της Μεσογείου, όχι μόνο ως φυσικό τόπο ανάμεσα σε εδάφη και αιώνιο λίκνο πολιτισμών, αλλά και ως νοητικό χώρο, μεταφορά και απεικόνιση του μέλλοντος που σήμερα φαντάζει αβέβαιο και γεμάτο πολλαπλά και πιεστικά προβλήματα.
Στο ισόγειο της γκαλερί παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση “The Lost and Found Goddesses”, σε επιμέλεια του Paolo Cortese και της Rosanna Ruscio, η οποία παρουσιάστηκε στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της 4ης έκδοσης της Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης του Καθεδρικού Ναού της APS Mdina.
Η έκθεση συγκεντρώνει το έργο 10 εμβληματικών Ιταλίδων καλλιτεχνών, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ήδη ενεργές από τη δεκαετία του 1970 κατά την οποία το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης αποτελούσε ακόμα ζήτημα επιστημονικής φαντασίας.
Τα έργα που εκτίθενται περιλαμβάνουν δουλειές της fiber art, βιβλία έργα τέχνης, οπτική ποίηση, επιτόπιες παρεμβάσεις, και προσφέρουν πρωτότυπες οπτικές γύρω από το θέμα της Μεσογείου.
Συμμετέχουν: Mirella Bentivoglio, Francesca Cataldi, Chiara Diamantini, Anna Esposito, Elisabetta Gut, Gisella Meo, Patrizia Molinari, Greta Schödl, Maria Jole Serreli, Franca Sonnino. Περισσότερα στο grammaepsilon.com.
Ημερίδα “Το αρχαίο δράμα ως υψηλή ποίηση”
Ημερίδα με θέμα “Το αρχαίο δράμα ως υψηλή ποίηση (από το “περί ύψους” του Λογγίνου μέχρι την σημερινή πεζολογική ελευθεριότητα)” φιλοξενείται την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου (10:00 – 15:00) στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη.
Στην ημερίδα – με δωρεάν είσοδο – εισηγήτριες θα είναι η Πόπη Αρωνιάδα, ποιήτρια, πεζογράφος, κριτικός και η Ανθούλα Δανιήλ, Δρ Φιλολογίας, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας.
Δείτε τους ομιλητές και πληροφορίες στο thf.gr.
Ομαδική εικαστική έκθεση “The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders”
Το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει την ομαδική εικαστική έκθεση “The Condition of (Im)-Possibility: The Invaders”, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και ανεξάρτητης επιμελήτριας δρ. Εύας Κέκου.
Η έκθεση πραγματεύεται τη συνθήκη των άπειρων πιθανοτήτων σε ένα μαθηματικό αρχικά πλαίσιο, εντός του οποίου υπάρχουν άπειρες νέες δυνατότητες. Είναι δεδομένο ότι οι αλλαγές που επήλθαν από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων (πανδημία COVID-19, πολεμικές συρράξεις, φυσικές καταστροφές και κλιματική αλλαγή) μετέβαλαν και εντατικοποίησαν κάποιες φορές τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις δίνοντας μία νέα διάσταση.
Το θέμα της έκθεσης είναι κάθε νέα συνθήκη, γεγονός ή περιστατικό που εισβάλλει ή μπορεί να εισβάλει δυνητικά στη ζωή μας. Μία κατάσταση/συνθήκη που βρίσκεται σε εξέλιξη δε γνωρίζουμε αν θα έχει συνολικά ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο.
Δεδομένου του χαρακτήρα μετάβασης που διέρχεται η εποχή μας αλλά και η κοινωνία μας και της αδυναμίας να αυτοπροσδιοριστεί, η έκθεση στοχεύει να προβληματίσει αλλά και να διερευνήσει το χαρακτήρα αυτών των μεταβολών και το πώς γίνονται αντιληπτές.
Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως οι Χλόη Ακριθάκη, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Γιώργος Δρίβας, Πέγκυ Κλιάφα, Χριστίνα Μήτρεντσε, Πάνος Παπαδόπουλος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Τόλης Τατόλας, Πάνος Χαραλάμπους και Θάλεια Χιώτη. Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 19:00.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο εικαστικές performances. Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, θα παρουσιαστεί performance από τον Δημοσθένη Αγραφιώτη και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 12:30 από την Jennifer Nelson.