Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα – Αγωνία για πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους

Διαβάζεται σε 3'
Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Ράφα – Αγωνία για πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους
AP Photo/Fatima Shbair

Μετά την εντολή του Νετανιάχου για εκκένωση της περιοχής, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τα πλήγματα στη Ράφα. Στο έλεός τους οι άμαχοι.

Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τον τομέα της Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να έχει δώσει εντολή στον στρατό να ετοιμάσει «σχέδιο απομάκρυνσης» για εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που βρίσκονται στο σημείο πριν από μια πιθανή χερσαία επίθεση.

Νωρίς σήμερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξαν πλήγματα κοντά στην πόλη αυτή, όπου βρίσκονται πλέον 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, με τη μεγάλη τους πλειονότητα να είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τη βία σε πιο βόρειες περιοχές.

Ο υπουργός Υγείας της Χαμάς καταμέτρησε το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας 110 θανάτους, εκ των οποίων 25 σε πλήγματα στη Ράφα, και έκανε λόγο για «σφοδρές συγκρούσεις» σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις. Χθες, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε άλλο μεγάλο νοσοκομείο της πόλης, το αλ-Αμάλ.

Αφού έδωσε εντολή την Τετάρτη στον στρατό να προετοιμάσει επίθεση στη Ράφα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε χθες από τα στρατεύματα να του υποβάλουν σχέδιο για την «απομάκρυνση» των αμάχων της Ράφα και την «καταστροφή» της Χαμάς στην πόλη αυτή.

«Είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», και αυτό απαιτεί «οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τις ζώνες των συγκρούσεων», δήλωσε.

Η επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να σταματήσει “πριν να είναι πολύ αργά”

Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Marwan Bishara, αναφέρει ότι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα αναζωπύρωσε τους φόβους για αναγκαστική εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Γάζα, και ότι χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, πρέπει να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για να εμποδίσουν την επίθεση.

«Αυτός (ο Νετανιάχου) είναι ανένδοτος στο να συνεχίσει στο νότιο άκρο της Γάζας, όπου, βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι» είπε, κάνοντας λόγο για πιθανή «μαζική σφαγή ανθρώπων ή -αυτό που φοβόμασταν από την αρχή- εκδίωξη των Παλαιστινίων στο Σινά».

«Είναι ώρα, για όποιον έχει επιρροή ή για όποιον ενδιαφέρεται -ειδικά για όσους βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, το Ριάντ και το Κάιρο- να κινηθεί τώρα, πριν να είναι πολύ αργά» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council — NRC), δήλωσε πως «κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί. «Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν πως δεν μπορούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερες περιοχές, επειδή ισραηλινά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στον βορρά, και προσθέτουν ότι η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον θύλακα δεν επαρκεί για όλους. «Όλα τα καταφύγιά μας πλημμυρίζουν από κόσμο και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλους» δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα