Στα πρόθυρα του λιμού η Γάζα: Κάτοικοι επιβιώνουν με ζωοτροφές και ρύζι

Διαβάζεται σε 6'
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους στη διανομή φαγητού στη Γάζα
Παλαιστίνιοι περιμένουν τη σειρά τους στη διανομή φαγητού στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

Οι κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν τρώγοντας ρύζι και ζωοτροφές ενώ σκάβουν στα ερείπια για να βρουν πόσιμο νερό. Σοβαρές προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ ενώ το Ισραήλ συνεχίζει απτόητο τους βομβαρδισμούς.

Τον πολύ σοβαρό κίνδυνο λιμού στη Γάζα επισημαίνει ο ΟΗΕ ενώ οι βομβαρδισμοί των ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται, παρά τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός.

Άνθρωποι που ζουν στο απομονωμένο βόρειο τμήμα της Γάζας δήλωσαν στο BBC, ότι τα παιδιά μένουν χωρίς φαγητό για μέρες, καθώς οι αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας δεν λαμβάνουν άδειες εισόδου από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Μάλιστα, ορισμένοι κάτοικοι αλέθουν ζωοτροφές προκειμένου να επιβιώσουν, αλλά ακόμη και τα αποθέματα αυτών έχουν, πλέον, μειωθεί. Όπως περιέγραψαν στο BBC κάτοικοι της Γάζας, πολλοί είναι εκείνοι που σκάβουν στο έδαφος, για να βρουν σωλήνες νερού και να καταφέρουν να πλυθούν και να πιούν νερό.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει, από την πλευρά του, ότι ο οξύς υποσιτισμός μεταξύ των μικρών παιδιών στο βόρειο τμήμα της Γάζας έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι πλέον πάνω από το κρίσιμο όριο του 15%.

Η υπηρεσία συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Ocha, ανέφερε ακόμη ότι περισσότερες από τις μισές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας δεν είχαν πρόσβαση στην περιοχή τον περασμένο μήνα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αυξανόμενη παρέμβαση από τις ισραηλινές δυνάμεις στον τρόπο και τον τόπο παράδοσης της βοήθειας.

Περίπου 300.000 άνθρωποι, που εκτιμάται ότι ζουν στις βόρειες περιοχές, είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τη βοήθεια και αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμού, τονίζει.

Ισραήλ: Στην Γάζα δεν υπάρχει πείνα

Εκπρόσωπος της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει τον συντονισμό εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, της Cogat, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση τον προηγούμενο μήνα ότι “Στη Γάζα δεν υπάρχει πείνα. Τελεία και παύλα” ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες, σχετικά με την απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

“Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος λιμού στη Γάζα, αν δεν παρέχουμε πολύ σημαντικές ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας σε τακτική βάση”, δήλωσε ο περιφερειακός επικεφαλής του WFP, Ματ Χόλινγκγουερθ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) δήλωσε ότι υπήρξε απότομη αύξηση του αριθμού των αποστολών βοήθειας που δεν κατάφεραν να φτάσουν στη βόρεια Γάζα, από το 14% που ήταν από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023, στο 56% τον Ιανουάριο του 2024.

Είπε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός “κατά καιρούς απαιτούσε δικαιολογητικά” για τις ποσότητες καυσίμων που προορίζονταν για τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και “επέβαλε μειώσεις στον όγκο της βοήθειας, όπως η ποσότητα των τροφίμων”.

Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα, μετά τον βομβαρδισμό της Ράφα
Παλαιστίνιοι στα χαλάσματα, μετά τον βομβαρδισμό της Ράφα AP Photo/Fatima Shbair

Το BBC απευθύνθηκε στον ισραηλινό στρατό, ο οποίος τους παρέπεμψε στην Cogat, η οποία με τη σειρά της τους είπε να απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στον στρατό.

“Νιώθουμε ότι ο θάνατος είναι πλέον αναπόφευκτος”

Όπως μετέδωσε το BBC, πριν από δύο εβδομάδες, η Ντούχα αλ-Καλίντι, μητέρα τεσσάρων παιδιών στην Μπέιτ Λάχια, περπάτησε 9,5 χιλιόμετρα μέχρι το σπίτι της αδελφής της στην πόλη της Γάζας, σε μια απελπισμένη αναζήτηση τροφίμων, αφού τα παιδιά της είχαν να φάνε τρεις ημέρες.

“Δεν έχω καθόλου χρήματα, και ακόμη και αν είχα, δεν υπάρχει τίποτα στην κεντρική αγορά της πόλης. Η αδελφή μου και η οικογένειά της υποφέρουν επίσης. Μοιράστηκε μαζί μου την τελευταία ποσότητα ζυμαρικών στο σπίτι της”, δήλωσε στο BBC.

“Νιώθουμε ότι ο θάνατος είναι πλέον αναπόφευκτος” σημείωσε η αδελφή της. “Κατέρρευσε ο τελευταίος όροφος του σπιτιού μας, αλλά εξακολουθούμε να ζούμε εδώ παρά τον φόβο της κατάρρευσης. Εδώ και δύο εβδομάδες, δεν μπορούμε να βρούμε τίποτα στην αγορά – και αν κάποια προϊόντα είναι διαθέσιμα, είναι 10 φορές πιο ακριβά από την κανονική τους τιμή” πρόσθεσε.

Γάζα
Ένα αγοράκι κάθεται στα συντρίμμια ενός κτιρίου στη Γάζα (AP Photo/Fatima Shbair)

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση του κινδύνου λιμού που διενεργήθηκε από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων στις βόρειες περιοχές μπορεί τώρα να αντιμετωπίζει καταστροφική έλλειψη τροφίμων, αν και οι περιορισμοί στην πρόσβαση στην περιοχή καθιστούν πολύ δύσκολες τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο.

“Παίρνουμε νερό μια φορά στις 15 ημέρες”

Οι οικογένειες στις βόρειες περιοχές αγωνίζονται επίσης να βρουν πόσιμο νερό. “Πολλοί από εμάς πίνουν τώρα μη πόσιμο νερό. Δεν υπάρχουν σωλήνες, πρέπει να σκάψουμε για να βρούμε νερό”, εξήγησε ένας από τους κατοίκους στο BBC.

Βίντεο που γυρίστηκε στη γειτονιά Τζαμπάλια, βόρεια της πόλης της Γάζας, δείχνει κατοίκους να κάθονται ανάμεσα στα ερείπια και να σκάβουν στη γη για να αξιοποιήσουν μεγάλους υπόγειους σωλήνες νερού.

“Εδώ παίρνουμε νερό μια φορά κάθε 15 ημέρες. Το νερό είναι βρώμικο. Τα παιδιά μας έχουν φλεγμονές και τα δόντια τους έχουν διαβρωθεί από το βρώμικο νερό. Υπάρχει άμμος μέσα σε αυτό και είναι πολύ αλμυρό” δήλωσε ο Γιουσούφ αλ-Αγιότι.

Μετά από τέσσερις μήνες πολέμου, οι αυτοσχέδιες λύσεις για την αντιμετώπιση της πείνας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η περιοχή εξαρτιόταν από την επισιτιστική βοήθεια πριν από τον πόλεμο. Τώρα μεγάλο μέρος της γεωργικής της βιομηχανίας έχει καταστραφεί ή εγκαταλειφθεί.

Γερμανία: Προειδοποιεί για μια “εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή”

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποίησε σήμερα έναντι μιας ενδεχόμενης επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη νότια Γάζα, που θα οδηγούσε σε μια «εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

Η απελπισία στη Ράφα είναι ήδη αδιανόητη. 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εκεί καταφύγιο από τις μάχες σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο. Μια επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Ράφα θα ήταν μια εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή”, επισήμανε η Μπέρμποκ σε ανάρτησή της.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε τον στρατό να “προετοιμάσει” μια επίθεση εναντίον της Ράφα, τελευταίου καταφύγιου των εκτοπισμένων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

“Το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί έναντι του τρόμου της Χαμάς, όμως περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού”, τόνισε η Μπέρμποκ.

Η ίδια επανέλαβε τις εκκλήσεις της Γερμανίας υπέρ της εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός, προκειμένου “οι Ισραηλινοί όμηροι εντέλει να απελευθερωθούν” και ανακοίνωσε πως θα μεταβεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ για να συζητήσει το θέμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα