Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
έργο Γιάννη Τσαρούχη
"Έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη "Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής" /Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα, 1965 Ακουαρέλα σε χαρτί Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, αρ. ευρ.69

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες βόλτες με ποικίλες δωρεάν εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα – που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” – κι ας είναι Τρίτη και 13 – και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Δωρεάν εργαστήρια εικονογράφησης για ενήλικες

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει δύο αυτόνομα εργαστήρια εικονογράφησης για ενήλικες, Τρίτη 13 και Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024 (ώρες 11:30-13:30), στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Αξιοποιώντας βιβλία των Εκδόσεων ΠΙΟΠ με θέμα τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν το πεδίο της εικονογράφησης και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα με την καθοδήγηση της ζωγράφου-εικονογράφου Μάριας Μπαχά. Δεν απαιτούνται γνώσεις σχεδίου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση [email protected], γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Οι 20 πρώτοι κάθε εργαστηρίου θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους.

“Έκθεση για τον Γιάννη Τσαρούχη “Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής”

Στο Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι παρουσιάζεται η έκθεση με τίτλο “Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής”. Πρόκειται για την πρώτη έκθεση της χρονιάς με αντιπροσωπευτικά, αγαπημένα έργα του ζωγράφου από διαφορετικές εποχές, κάποια από τα οποία δεν παρουσιάζονται συχνά.

Οι οκτώ θεματικές ενότητες που έχουν επιλεγεί, αναπτύσσονται σε δύο ορόφους του κτηρίου της οδού Πλουτάρχου και το κάθε θέμα εκτίθεται ξεχωριστά. Πρόκειται για: Τοπία, Σπίτια, Στολές και Φορεσιές, Πορτρέτα, Θρησκευτικά, Μυθολογικά, Άνθρωποι με φτερά και τέλος Νεκρές Φύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιμελητικής προσέγγισης αποτελεί η πρώτη ενότητα όπου αναδεικνύονται τα στοιχεία τα οποία καθόρισαν τη σχέση του ζωγράφου με τη φύση για τη μελέτη των χρωμάτων. Υπάρχουν έργα που τα ζωγράφισε εκ του φυσικού• στα φανταστικά τοπία, τα μυθολογικά, τα θρησκευτικά και τα σκηνικά εντάσσει στοιχεία από αυτή την έρευνα. Ο επισκέπτης λοιπόν, βλέπει στο θέμα “Τοπία” το έργο “Ανατολή από το λιμάνι της Χίου”, έργο εκ του φυσικού, και δίπλα σκηνικά, όπως οι “Βάκχες”, και φανταστικά τοπία (“Νέος κοιμισμένος δίπλα στη θάλασσα”) με ουρανούς εμπνευσμένους από εκείνους του παραπάνω έργου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Νίκη Γρυπάρη, Πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη. Εγκαίνια: Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, 11:00–18:00.

Ομαδική εικαστική έκθεση με δωρεάν είσοδο – “Εκ του Οράν το Εράν”

Το project #23 #24 Αποφθέγματα συνεχίζεται με την πέμπτη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. Θέμα αυτήτη φορά είναι η αρχαία Ελληνική φράση “εκ του οράν το εράν” που σημαίνει ότι από αυτά που βλέπουμε (δημιουργείται) ο έρωτας.

Το concept, η οργάνωση και η επικοινωνία της έκθεσης ανήκει στον εκπαιδευτικό και διοργανωτή εικαστικών εκθέσεων Δημήτρη Λαζάρου. Ο επιμελητής σημειώνει σχετικά με την έκθεση: “Όσα βλέπουμε από τη στιγμή που εμφανίστηκε ο άνθρωπος είναι μια συνεχή αποκάλυψη για τον ίδιο. Όμως ο άνθρωπος είναι και εμπειρίες, είναι και συναίσθημα.

Και ένα από τα συναισθήματα που μπορεί να σημαίνει χαρά αλλά και πόνο που διδάσκει, μεταμορφώνει και εξελίσσει είναι και ο έρωτας. […] Τον έρωτα που δε μπορεί να διαχειριστεί ένας καλλιτέχνης, αλλά τον αφήνει εκούσια ή ακούσια να τον παρασύρει στη δημιουργία. Και η δημιουργία είναι φως για τον ίδιο και τροφή για τους άλλους. Από αυτά που βλέπουμε (δημιουργείται) η Τέχνη ή μάλλον η Ζωή!!”

Αριστομένης Κατσούλας – Έκθεση “Εν σώματι”

Στο Κέντρο Τεχνών Μετς παρουσιάζεται η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αριστομένη Κατσούλα με τίτλο “Εν σώματι”.

Αριστομένης Κατσούλας
Αριστομένης Κατσούλας - Έκθεση "Εν σώματι" Κέντρο Τεχνών Μετς

Η επιμελήτρια της έκθεσης Νιόβη Κρητικού γράφει, μεταξύ άλλων: “Ο Αριστομένης Κατσούλας στην έκθεση “Εν σώματι” αναδεικνύει την ανθρώπινη μορφή με έντονη χειρονομία, ελευθεριακή θέαση και εκρηκτική διάθεση. Που προκύπτει μέσω της χρωματικής του παλέτας και της προσωπικής του γραφής. Γραφής που κινείται γύρω από το ρεύμα του εξπρεσιονισμού. Η έκθεση αποκρυσταλλώνει τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης ερεθίζει τις αισθήσεις μας μέσα από τον αισθησιασμό και την ευαισθησία των γυμνών σωμάτων.

Η χρήση των χρωμάτων στο έργο είναι σαν μια συμφωνία κοντράστων, όπου οι αντιθέσεις και οι έντονες αποχρώσεις συνδυάζονται. Και όλα αυτά για να δημιουργήσουν πλούσιες εικόνες με συναισθηματική φόρτιση, συγκινησιακή ατμόσφαιρα και την μυσταγωγία που διέπει τον ερωτισμό. Ο δημιουργός επιλέγει, συνειδητά, χρώματα που αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την εξωτερική πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική ψυχολογία των μοντέλων του.

Τα γυμνά του αντιμετωπίζονται, στο έργο, ως πορτραίτα. Κάθε σώμα φέρει τα δικά του χαρακτηριστικά που μας μεταδίδουν τον αυτόνομο χαρακτήρα τους. Βρίσκονται μόνα ή σε ζευγάρια και αποτυπώνουν την ελευθερία αλλά και την ευαισθησία που διακρίνει τον καλλιτέχνη. […]”.

H έκθεση “εν σώματι” θα λάβει χώρα από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, στις 19.00 με 22.00, στην οδό Ευγενίου Βουλγάρεως 6, στο Μετς. Είσοδος δωρεάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα