Γιατί η Βάσω Τσαρούχα trendαρει από το βράδυ της Δευτέρας

Διαβάζεται σε 4'
Γιατί η Βάσω Τσαρούχα trendαρει από το βράδυ της Δευτέρας
H Βάσω Τσαρούχα, κατά την τελευταία της έξοδο για προσωρινή διακοπή αγώνα. Eurokinissi

To «Τσαρούχα» trendαρει στην πλατφόρμα Χ (Twitter) από το βράδυ της Δευτέρας 12/2. Ανήκει στη Βάσω Τσαρούχα, τη διαιτητή με τις περισσότερες διακοπές αγώνων την τελευταία διετία.

Μια γυναίκα διαιτητής του μπάσκετ trendαρει στο Χ (πρώην Twitter) από την στιγμή που διεκόπη ο αγώνας ΑΕΚ-Παναθηναϊκός το βράδυ της Δευτέρας 12/2 επειδή μια κερκίδα την έβριζε εν χορώ, έως σήμερα.

Η Βάσω Τσαρούχα κατευθύνθηκε προς τη γραμματεία στο 24ο λεπτό της συνάντησης που διεξήχθη για την 18η αγωνιστική της Stoiximan Basket League, όταν άκουσε τις ύβρεις και ενημέρωσε πως θα προχωρήσει σε διακοπή. Ακολούθως κατευθύνθηκε προς τα αποδυτήρια.

Μετά τις συστάσεις που έγιναν από τα μεγάφωνα, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και το παιχνίδι συνεχίστηκε μέχρι ολοκλήρωσης.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΗ

Η ίδια ρέφερι έχει διακόψει προσωρινά το Άρης-Περιστέρι, τον Μάρτιο του 2023, με το φύλλο αγώνα να αναφέρει πως ο λόγος ήταν ένα σύνθημα. Είχε ζητήσει και την εκκένωση του γηπέδου. Το Δεκέμβριο του 2022 είχε διακόψει για ένα δεκάλεπτο και το Άρης-Λαύριο, λόγω «επίθεσης» (πτύελο) που δέχθηκε από την εξέδρα. Το Δεκέμβριο του 2023 διέκοψε και το Προμηθέας-ΑΕΚ, λόγω ύβρεων που της απηύθυναν οι οπαδοί της Ένωσης.

Δεν υπάρχει διαιτητής που να έχει κάνει περισσότερες διακοπές την τελευταία διετία.

Τι αναφέρει ο κανονισμός για τις διακοπές των αγώνων μπάσκετ

Η γενική σύσταση που γίνεται στους διαιτητές είναι πως οι αγώνες πρέπει να τελειώνουν, για το καλό του αθλήματος. Με το όποιο κόστος. Δηλαδή, την εκκένωση του γηπέδου, εφόσον φυσικά δεν τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα όσων εμπλέκονται.

Ένα παιχνίδι διακόπτεται οριστικά, εάν πέσει φωτοβολίδα ευθείας βολής στον αγωνιστικό χώρο.

Όταν οπαδοί βρίζουν ονομαστικά πολιτικό πρόσωπο, ομοσπονδία ή ομάδα γίνεται μια παρατήρηση από τα μεγάφωνα. Αυτό συνεχίζεται έως την 4η παρατήρηση. Στην πέμπτη μπορεί να γίνει εκκένωση του σημείου των οπαδών που βρίζουν. Η προσωρινή διακοπή έχει ως στόχο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποκατασταθεί η τάξη.

Ο ΧΑΜΟΣ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Πολλά από τα αμέτρητα σχόλια που έγιναν στην πλατφόρμα Χ ακύρωναν τις καταγγελίες περί σεξισμού, νομιμοποιώντας τις ύβρεις εναντίον των διαιτητών (το επικρατέστερο επιχείρημα ήταν πως δεν την έβρισαν γιατί είναι γυναίκα, αλλά γιατί είναι ρέφερι). Αρκετοί έγραψαν πως η διεθνής διαιτητής δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ανώτερου επιπέδου και ότι είναι πολλές οι φορές που έχει ενεργήσει προκλητικά.

Πηγή του NEWS 24/7 από το χώρο της διαιτησίας να επιβεβαιώνει ότι τα σχόλια περί ιδιαίτερης συμπεριφοράς της υπό συνθήκη ατελείωτων ύβρεων δεν είναι αβάσιμα -καθώς πολλές φορές δεν νικά την παρόρμηση να γίνει προκλητική, καθώς ξέρει πως θα τη βρίσκουν ούτως ή άλλως.

Να δούμε όμως, και τι είχε πει η ίδια επί του σεξισμού, σε συνέντευξη της στο ONEMAN. 

«Κάποια πράγματα που διαβάζω δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Δεν είναι ευχάριστο να βρίζουν εσένα και την οικογένειά σου, να σου λένε να πάθεις καρκίνο, να πεθάνεις. Μία που τα ακούω, όμως, μία που τα αφήνω.

{…} Τις περισσότερες φορές δεν τους ακούω. Ακούγεται μόνο ένα βουητό. Αλλά ακόμη κι αν κάτι πέσει στην αντίληψή μου, δεν πρόκειται να απαντήσω. Έτσι έχω μεγαλώσει. Είναι θέμα παιδείας. Δεν μπορώ να το αλλάξω εγώ μεμονωμένα, αλλά είναι κάτι που μόνο ως κοινωνία αν προσπαθήσουμε θα αλλάξει».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΩ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

Στις 22/2 του 2022 έγινε η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής που σφύριξε τελικό Κυπέλλου ανδρών -μεταξύ των αιωνίων. Ακολούθησαν οι τελικοί της κορυφαίας εγχώριας λίγκας μπάσκετ, ενώ είχε ‘γράψει’ χιλιόμετρα και στην Euroleague.

Η πορεία της άρχισε από τη Χίο, όπου ασχολήθηκε με το μπάσκετ για πρώτη φορά στα 7 της χρόνια -με αφορμή φυσικά, την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του ‘87.

Με τον Παγχιακό έφτασε στην Α1 και έμεινε εκεί για μια ντουζίνα χρόνια. Μετά τον υποβιβασμό, συνέχισε να παίζει μπάσκετ σε ομάδες της Αθήνας, ενώ έγινε και μέλος της εθνικής σε Μεσογειακούς αγώνες.

Όπως έχει πει, ποτέ δεν ζούσε από το μπάσκετ, καθώς οι μισθοί ήταν περιορισμένοι και δεν δίνονταν πάντα. Έτσι έκανε πάντα και άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, στο ζαχαροπλαστείο του πατέρα της. Έπειτα λοιπόν, από έναν τραυματισμό στον ώμο, αποφάσισε να πάρει πιστοποίηση ζαχαροπλάστη.

Δεν ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, αφού την κέρδισε η διαιτησία με την οποία ασχολείτο από τα 15 «επειδή στο νησί δεν είχαμε αρκετούς να διαχειριστούν τον όγκο των παιδιών που έπαιζαν μπάσκετ». Με τα χρόνια ‘ανέβαινε’ τις τοπικές κατηγορίες. Σε χρόνο ρεκόρ έφτασε στις εθνικές και από εκεί στις κορυφαίες διοργανώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα