Άβαταρ του Βαν Γκογκ ζωντάνεψε σε έκθεση που κατέρριψε κάθε ρεκόρ
Διαβάζεται σε 4'Η έκθεση αφιερωμένη στον κορυφαίο ζωγράφο Βαν Γκογκ στο Μουσείο Ορσέ στο Παρίσι έχει σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας.
- 13 Φεβρουαρίου 2024 18:40
Η έκθεση “Van Gogh in Auvers-sur-Oise” στο Μουσείο Ορσέ (Musée d’Orsay) στο Παρίσι είναι αφιερωμένη στους δύο τελευταίους μήνες της ζωής του Βίνσεντ βαν Γκογκ στην Οβέρ-σιρ-Ουάζ.
Και είναι μία έκθεση που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο Βαν Γκογκ είναι ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών, καθώς κατέρριψε κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας.
Η έκθεση, η οποία περιελάμβανε εμπειρίες V.R. (εικονικής πραγματικότητας) προσέλκυσε συνολικά 793.556 επισκέπτες, δηλαδή κατά μέσο όρο 7.181 επισκέπτες ημερησίως σε διάστημα 108 ημερών, από τις 3 Οκτωβρίου 2023 έως τις 4 Φεβρουαρίου 2024.
Βαν Γκογκ – 74 πίνακες μέσα σε δύο μήνες
Είναι η υψηλότερη προσέλευση σε έκθεση από τότε που εγκαινιάστηκε το Μουσείο, το 1986, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μουσείου.
Ο Ολλανδός ζωγράφος έφτασε στην Οβέρ-σιρ-Ουάζ στις 20 Μαΐου 1890 και πέθανε εκεί στις 29 Ιουλίου μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Αν και πέρασε λίγο περισσότερο από δύο μήνες στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, η περίοδος αυτή αποκαλύπτει μια αξιοσημείωτη καλλιτεχνική αναγέννηση.
Τα έργα του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου σημαδεύτηκαν από την ψυχολογική του κατάσταση, αλλά δημιούργησε επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα αριστουργήματά του.
Μέσα σε δύο μήνες, ο καλλιτέχνης δημιούργησε 74 πίνακες και 33 σχέδια, συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών έργων, «Πορτρέτο του Δρ. Γκασέ», «Η Εκκλησία της Οβέρ» και «Σταροχώραφα με κοράκια».
Μια καθηλωτική εμπειρία VR – Συνομιλώντας με το άβαταρ του Βαν Γκογκ
Στην έκθεση με μια καθηλωτική εμπειρία VR ζωντάνευε η παλέτα του καλλιτέχνη και ένα άβαταρ του Βαν Γκογκ δημιουργημένο με Τεχνητή Νοημοσύνη εμφανιζόταν σε βιντεοθόνη.
Οι επισκέπτες μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις στο άβαταρ του καλλιτέχνη και να λαμβάνουν απαντήσεις με βάση την ανάλυση των επιστολών του.
Πιο συγκεκριμένα το μουσείο προσκαλούσε τους επισκέπτες να συνομιλήσουν με τον Βαν Γκογκ, χάρη στην εφαρμογή “Hello Vincent” που αναπτύχθηκε από την Jumbo Mana, μια νεοσύστατη εταιρεία που ειδικεύεται στη τεχνητή νοημοσύνη που συνδέεται με τις ανθρώπινες συμπεριφορές, και η οποία ζωντανεύει εικονικούς χαρακτήρες, καθιστώντας τους πλήρως ευφυείς και αυτόνομους.
Για τον AI Βαν Γκογκ χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από ένα σώμα περίπου 900 επιστολών στις οποίες ο ζωγράφος μιλάει για τη ζωή και το έργο του. Και έτσι κάθε επισκέπτης μπορούσε να έχει μια μοναδική, εξατομικευμένη συνάντηση μαζί του. Ενώ εκείνος ζωγράφισε τα περίφημα Σταροχώραφά του απαντούσε στις ερωτήσεις.
Αναφορικά με την επισκεψιμότητα των άλλων εκθέσεων στον ίδιο χώρο, η έκθεση «Edvard Munch. Un poème de vie, d’amour et de mort » (Έντβαρντ Μουνκ. Ένα ποίημα ζωής, αγάπης και θανάτου) το 2022 συγκέντρωσε 724.414 επισκέπτες. Νωρίτερα, το 2018 την έκθεση για τον Πικάσο με τίτλο «Picasso. Bleu et rose» επισκέφθηκαν 670.667 άτομα.