ΟΙ 3 ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑ ΘΥΜΑ SCAM ΣΕ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
Τρεις πολύ sad εμπειρίες scam και οκτώ tips που θα σε σώσουν από απατεώνες. Τι να προσέξεις πριν κλείσεις δωμάτιο για το ταξίδι σου.
Όταν σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ταξίδι, φέρνουμε στο μυαλό μας εικόνες ενός ιδανικού προορισμού.
Ίσως ένα νησί με χρυσές αμμουδιές και γαλαζοπράσινα νερά; Ίσως ένα βουνό με φοβερή θέα και τρομερή φυσική ομορφιά; Ίσως και τίποτα από τα δύο, γούστα είναι αυτά.
Και φυσικά, σε αυτό το ταξίδι, δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός του φαντασιακού μας τον ιδανικό χώρο διαμονής. Το κατάλυμα που θα μας προσφέρει άνεση και χαλάρωση.
Ξέρω, όλοι κάτι τέτοιο αναζητούμε, ωστόσο, ορισμένες φορές η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει απόλυτα με τις προσδοκίες μας.
Μπορεί να φτάσουμε στο ξενοδοχείο και να αντικρίσουμε ένα δωμάτιο που δεν ανταποκρίνεται στις φωτογραφίες που είδαμε online. Μπορεί οι υπηρεσίες που κλείσαμε να μην έχουν την ποιότητα που αναμέναμε.
Υπάρχουν, όμως, και οι φορές που μπορεί να νιώσουμε ότι θέλουμε να φύγουμε τρέχοντας από το κατάλυμα…
Είμαι εδώ για να σας μιλήσω για αυτές τις περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το κείμενο θα μοιραστώ μαζί σας τις 3 φορές που έπεσα θύμα απάτης σε online κράτηση δωματίου.
Τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το ένα αφορά ελληνικό νησί.
Οι εμπειρίες αυτές μου χάρισαν απογοήτευση, όταν ήρθα αντιμέτωπος με το χάος, αλλά πλέον αποτελούν σημαντικά μαθήματα, ώστε να είμαι πιο προσεκτικός όταν κάνω online κράτηση για κάποιο κατάλυμα.
Ξεκινάμε από Ελλάδα;
SCAM ΝUMBER 1: ΑΦΑΝΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
Το πρώτο περιστατικό απάτης αφορά ένα ταξίδι μου σε νησί των Δωδεκανήσων, το καλοκαίρι του 2020. Θα επισκεπτόμουν το νησί για ένα βράδυ, πριν αλλάξω προορισμό, επομένως δεν έκανα ιδιαίτερα προσεκτική έρευνα για το κατάλυμα που θα κλείσω.
“Ποιος ασχολείται τώρα; Μια νύχτα θα μείνω”, σκέφτηκα.
Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο για ένα κατάλυμα, μέσω μιας εφαρμογής βραχυπρόθεσμης διαμονής. Στις λίγες επιλογές που είχα, αυτές της τελευταίας στιγμής, βρήκα έναν χώρο, ο οποίος υποστήριζε πως μέρος των εσόδων από τις κρατήσεις πηγαίνουν σε απροστάτευτα σκυλάκια.
Αν και είχα λίγες αμφιβολίες λόγω του περιορισμένου αριθμού κριτικών, προχώρησα στην κράτηση γιατί ήθελα να υποστηρίξω μια πρωτοβουλία που αφορά την προστασία των ζώων.
Όταν έφτασα στο νησί, έψαξα το κατάλυμα και η διεύθυνση που είχα λάβει από τον ιδιοκτήτη δεν οδηγούσε πουθενά. Για την ακρίβεια, οδηγούσε σε ένα οικόπεδο με ξερόχορτα…
Όπως καλά φαντάζεστε, τα μηνύματα που έστειλα στον φίλο ιδιοκτήτη είναι ακόμη και σήμερα αναπάντητα.
Το κατάλυμα που είχα κλείσει απλά δεν υπήρχε. Ούτε σκυλιά υπήρχαν, ούτε τίποτα.
Ο άνθρωπος ήταν απατεώνας και χρησιμοποιούσε το story με τα σκυλάκια για να συγκινήσει τον κόσμο.
Μετά το σχετικό ξενέρωμα, έκλεισα άλλο δωμάτιο και ζήτησα τα χρήματά μου πίσω από την πλατφόρμα.
Αυτή η εμπειρία με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να κάνεις προσεκτική έρευνα και να μην αγνοείς τα red flags, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι σε ένα κατάλυμα υπάρχουν ελάχιστα σχόλια και κριτικές.
Εντούτοις, άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε και το scam χτύπησε και πάλι την πόρτα μου.
SCAM ΝUMBER 2: ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΧΑ
Στο δεύτερο περιστατικό απάτης, βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα αηδιαστικό σκηνικό, αυτή τη φορά σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Δέκα ημέρες πριν το ταξίδι, έκλεισα online δωμάτιο μέσω της ίδια εφαρμογής, το οποίο φαινόταν αρκετά ελκυστικό στις φωτογραφίες.
Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική…
Αντί να βρω έναν καθαρό και άνετο χώρο, όπως έδειχναν οι εικόνες, βρέθηκα σε ένα μέρος γεμάτο κατσαρίδες και έντονη μυρωδιά.
Το δωμάτιο δεν έμοιαζε καθόλου με αυτό που είχα δει στην πλατφόρμα.
Απογοητευμένος, απευθύνθηκα στον ιδιοκτήτη μέσω μηνυμάτων για να του μιλήσω για τις κατσαρίδες που έκοβαν βόλτες στον χώρο.
Τότε ήταν που παρατήρησα κάτι περίεργο.
Ο τρόπος με τον οποίο ο ιδιοκτήτης απαντούσε στα μηνύματα ήταν πολύ ρομποτικός. Στην αρχή απόρησα και νόμιζα ότι ο άνθρωπος δεν γνώριζε καλά αγγλικά.
Μετά κατάλαβα ότι δεν μιλούσα με άνθρωπο, αλλά με bot. Καλά πήγε κι αυτό…
Στη συνέχεια, όταν το έψαξα λίγο καλύτερα, αντιλήφθηκα ότι πολλές από τις θετικές κριτικές ήταν ψεύτικες και κατά πάσα πιθανότητα ήταν γραμμένες από bots.
Μάζεψα, λοιπόν, τα μπαγκάζια μου, έφυγα από τον χώρο και έστειλα αίτημα στην πλατφόρμα για να πάρω πίσω τα χρήματά μου.
Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ειπωθεί ότι σε τέτοιες καταστάσεις, είναι σημαντικό να βγάζουμε φωτογραφίες και βίντεο από το σκηνικό του τρόμου, ως αποδεικτικά στοιχεία για να λάβουμε πίσω τα χρήματά μας ή μέρος αυτών.
Επιπλέον, οι περιπτώσεις scam θα πρέπει να αναφέρονται στις κριτικές του καταλύματος, για να γλιτώνουν τα επόμενα υποψήφια θύματα…
SCAM ΝUMBER 3: ΑΙΜΑ ΣΤΑ ΣΕΝΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ
Το τρίτο περιστατικό απάτης αποτελεί και τη χειρότερη εμπειρία από τις τρεις…
Βρισκόμαστε και πάλι σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, στην οποία θα μείνω για ένα βράδυ, πριν φύγω για άλλο προορισμό, οπότε δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στις κριτικές του καταλύματος.
Καθώς αναζητώ για κατάλυμα, πέφτω πάνω σε ένα hostel, το οποίο μου φάνηκε αρκετά χουχουλιάρικο, οπότε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, προχωρώ στην κράτηση.
Επέλεξα αυτό το μέρος επειδή ταξίδευα μόνος, οπότε σκέφτηκα πως ένα hostel είναι ιδανικό μέρος για να κοινωνικοποιηθείς.
Προσγειώνομαι στην πόλη και παίρνω τον δρόμο για το κατάλυμα. Όταν φτάνω, όμως, στο hostel η πραγματικότητα είναι αποκρουστική.
Αντί να βρω έναν καθαρό και άνετο χώρο, βρίσκομαι αντιμέτωπος με ένα σκηνικό φρίκης. Το δωμάτιο που είχα κλείσει ήταν ένας χώρος χάους και αποσύνθεσης.
Τα σεντόνια ήταν λερωμένα, σκισμένα και είχαν πάνω αίματα. Ο χώρος ήταν ακραία βρώμικος, υπήρχαν υπολείμματα τροφής στο πάτωμα, η μυρωδιά ήταν ανυπόφορη και γενικά η κατάσταση ήταν απελπιστική.
Σε αυτή την περίπτωση, το scam αφορούσε τις φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα του καταλύματος, οι οποίες ήταν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ παραπλανητικές.
Οι εικόνες παρουσίαζαν έναν καθαρό και όμορφο χώρο. Το real σκηνικό ήταν βγαλμένο από την εκπομπή “How clean is your house?” με τις δύο κυρίες που ξεβρωμίζουν σπίτια, πριν την καθαριότητα όμως…
Για ακόμη μια φορά, μάζεψα το βαλιτσάκι μου και αποχώρησα ηττημένος…
Αυτή ήταν η τρίτη (και ελπίζω τελευταία) φορά που την πατάω.
ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΣ: ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΔΩΜΑΤΙΟ – ΟΚΤΩ TIPS
Πριν πραγματοποιήσετε το επόμενο ταξίδι σας, όπως καταλαβαίνετε, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις online κρατήσεις, για να μην την πατήσετε όπως εγώ.
Για να αποφύγετε, λοιπόν, πιθανές απάτες, υπάρχουν ορισμένα απλά -αλλά σωτήρια- tips, τα οποία θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν κάνετε κράτηση.
Πάμε να τα δούμε;
1) Παραπλανητικές φωτογραφίες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φωτογραφίες του καταλύματος στην ιστοσελίδα μπορεί να είναι παλαιότερες ή να έχουν επεξεργαστεί ώστε να φαίνεται καλύτερο από την πραγματικότητα. Αν σας προβληματίζει οτιδήποτε, μπορείτε να ζητήσετε επιπλέον φωτογραφίες από τον ιδιοκτήτη του καταλύματος.
2) Κράτηση καταλύματος που δεν υπάρχει: Υπάρχουν περιπτώσεις που τα καταλύματα δεν υπάρχουν καν, μια περίπτωση καθαρής απάτης. Πριν κάνετε κράτηση, βεβαιωθείτε ότι το κατάλυμα υπάρχει και είναι διαθέσιμο. Ορισμένοι διαφημίζουν καταλύματα που δεν υπάρχουν προκειμένου να αποσπάσουν χρήματα από τους ταξιδιώτες. Αν σας προβληματίζει οτιδήποτε, μπορείτε να αποφύγετε να πληρώσετε online και να ζητήσετε να πληρώσετε μόλις φτάσετε στον χώρο.
3) Ψεύτικες κριτικές: Κάποιες φορές, τα καταλύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψεύτικες κριτικές για να προσελκύσουν πελάτες. Ελέγξτε την αξιοπιστία των κριτικών πριν κάνετε online κράτηση.
4) Επιπλέον χρεώσεις: Μπορεί να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις κατά το check-out, όπως για παράδειγμα χρεώσεις για τη χρήση του Wi-Fi ή του mini-bar που δεν έχουν αναφερθεί στην πλατφόρμα. Αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη.
5) Κρατήσεις μέσω email: Θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με κρατήσεις που γίνονται μέσω email, καθώς μπορεί να είναι απάτη. Επιλέξτε την επίσημη ιστοσελίδα ενός καταλύματος ή αξιόπιστες πλατφόρμες κρατήσεων.
6) Ανύπαρκτες παροχές: Σε αυτήν την απάτη, μπορεί να διαφημίζονται παροχές που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει γυμναστήριο, πισίνα ή εστιατόριο, τα οποία τελικά δεν είναι διαθέσιμα στο κατάλυμα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα σας προέτρεπα να ζητήσετε πίσω όλα τα χρήματά σας ή μέρος αυτών.
7) Παράνομες κρατήσεις: Σε αυτήν την περίπτωση, οι απατεώνες μπορεί να προσφέρουν κρατήσεις για καταλύματα που δεν είναι νόμιμα, είτε λόγω αδειών λειτουργίας, είτε λόγω παραβάσεων κανόνων ασφάλειας ή λόγω άλλων νομικών θεμάτων. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό. Αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, μην το αγνοήσετε.
8) Κρατήσεις μέσω κοινωνικών δικτύων: Ποτέ μην κάνετε κράτηση μέσω εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν απατεώνες που χρησιμοποιούν ψεύτικα προφίλ στα social media, με στόχο να προσελκύσουν πελάτες για να τους εξαπατήσουν.