Ο Σαμαράς πέταξε το δεξί γάντι στον Μητσοτάκη
Διαβάζεται σε 5'Ο πρώην πρωθυπουργός κάρφωσε το νυν πρωθυπουργό για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, βάζοντας ένα ευρύτερο ζήτημα δεξιάς “ταυτότητας” της ΝΔ
- 16 Φεβρουαρίου 2024 06:11
Ήταν αναμενόμενο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα εξαπέλυε αιχμηρά βέλη κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η ένταση της επίθεσης όμως ήταν τέτοια, που προκάλεσε αίσθηση, με κατηγορίες για ψέματα, προσχηματικά επιχειρήματα και “ανεπίτρεπτες πιέσεις” στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά έθεσε μία ευρύτερη ατζέντα από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τους αγρότες.
Επανέλαβε δε τη διαφωνία του με τη λεγόμενη “στροφή της ΝΔ στο κέντρο”. Κατήγγειλε τη woke culture. Και ουσιαστικά υποστήριξε ότι ανήκομεν εις την Δύσιν… κατά περίσταση.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδαν πάντως να δηλώσουν “κανένα σχόλιο” αμέσως μόλις ο κ. Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του. Ενώ ο πρώην πρωθυπουργός σε πηγαδάκι στο περιστύλιο της Βουλής ερωτηθείς για τους στόχους της παρέμβασης του έλεγε “ήταν απλώς οι απόψεις μου και τίποτε άλλο”.
Τις απόψεις αυτές φαίνεται πως συμμερίζεται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ένα σημαντικό κομμάτι της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει το κυβερνητικό μαχαίρι και πεπόνι. Και ενώ άλλες φορές διψήφιος αριθμός βουλευτών περνούσε από το γραφείο Σαμαρά στη Βουλή, χθες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτοί που τουλάχιστον εθεάθησαν.
Δεν πέρασε όμως απαρατήρητο και το γεγονός ότι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης έσπευσαν να σφίξουν το χέρι του κ. Σαμαρά μετά την ομιλία του. Τα δύο αυτά κόμματα βέβαια φιλοδοξούν να πάρουν συντηρητικούς ψηφοφόρους από τη ΝΔ.
Το άτυπο debate του νυν με τον πρώην
Το γεγονός ότι στη συζήτηση για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών τοποθετήθηκαν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε τη διαδικασία και σε ένα άτυπο debate όχι μόνο επί του συγκεκριμένου θέματος, αλλά και γενικότερα ιδεολογικό.
Ο πρωθυπουργός σημειωτέον πάντως ότι επέλεξε να τοποθετηθεί τελικά πριν τον κ. Σαμαρά, ώστε να επιχειρήσει να βάλει εκείνος την ατζέντα και να μην φανεί ότι απαντά. Ενώ ο Μεσσήνιος ετοίμαζε εδώ και εβδομάδες την ομιλία του και ήρθε στη Βουλή μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη.
Μητσοτάκης- Σαμαράς τοποθετήθηκαν ειδικότερα με εκ διαμέτρου αντίθετη λογική σε μία σειρά από πτυχές του ζητήματος:
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Υπενθύμισε ότι η ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ καλεί “να συντηρούμε από την παράδοση όσα είναι χρήσιμα”. Και υποστήριξε ότι συντήρηση αξιών δε σημαίνει οπισθοδρόμηση.
Ο κ. Σαμαράς από την άλλη, υποστήριξε: “Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό, κάθε μόδα που μας έρχεται.” Κατήγγειλε τις παθογένειες της Δύσης και ειδικότερα τη woke culture.
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε το φιλελευθερισμό και τον εκσυγχρονισμό. Όρισε τη ΝΔ ως τη μεγάλη κεντροδεξιά που προχωρά μεταρρυθμίσεις για την άρση διακρίσεων. Ενώ επικαλέστηκε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί υλοποίηση προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι “όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας.” Υποστήριξε επίσης ότι δεν γίνεται έτσι στροφή στο κέντρο και απέρριψε τα περί εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ισότητα των πολιτών απέναντι στον πολιτικό γάμο. Και αναφέρθηκε με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Ενώ τόνισε ότι δεν αλλάζει η νομοθεσία για την παρένθετη μητρότητα, ούτε καταργούνται οι όροι “πατέρας” και “μητέρα”. Εξήγησε ότι το σύμφωνο συμβίωσης δεν καλύπτει τα κενά.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε ψέμα ότι είναι δικαίωμα ο γάμος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα περί προστασίας των παιδιών. Υποστήριξε δε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί κερκόπορτα για παρένθετη μητρότητα, για επιβολή όρων “γονέας 1” και “γονέας 2”. Μίλησε ακόμη και για… κοινόβια και πολυγονεϊκές οικογένειες. Υποστήριξε επίσης ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα επαρκούσε.
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε στην Εκκλησία: “Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”. Αλλά δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέσεις με την Εκκλησία.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι: “Δεν είναι «σκοταδισμός» και «παπαδαριό» η ελληνική Εκκλησία”. Και διαμήνυσε στους βουλευτές της ΝΔ ότι από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε περάσει ως κυβέρνηση τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν παραμένει στο Κοινοβούλιο μόλις 17.
Η επόμενη ημέρα
Πάντως ούτε ο κ. Σαμαράς μπορεί να “ρίξει” (έναν ακόμη) Μητσοτάκη. Ούτε ο κ. Μητσοτάκης θέλει ή μπορεί να διαγράψει τον κ. Σαμαρά. Προς το παρόν Μητσοτάκης- Σαμαράς παραμένουν δύο ξένοι στην ίδια παράταξη, αλλά ταυτόχρονα και οι δύο πλευρές της.
Οι ευρωεκλογές θα δείξουν κατά πόσον ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών θα κοστίσει όντως στη ΝΔ. Οι βουλευτές που έχουν μία βάση συντηρητικών προσωπικών ψηφοφόρων φοβούνται βέβαια καταρχήν για τη δική τους τύχη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Και ταυτόχρονα ότι μπορεί και στην Ελλάδα όπως και στην Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού να εμφανιστεί ένας πραγματικά ισχυρός παίκτης εκ δεξιών.
Το Μαξίμου πάντως επιμένει στην ίδια στρατηγική που ακολουθεί από το 2019, πιστεύοντας ότι μπορεί να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες προς τα δεξιά με άντληση ψήφων από το κέντρο. Ενώ διαπιστώνει ότι βαθύτερο πρόβλημα για τη ΝΔ αποτελούν θέματα όπως το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, το αγροτικό και η ακρίβεια.