Ζαχάροβα για Ναβάλνι: Δεν υπάρχουν ακόμη αποτελέσματα της ιατροδικαστικής

Διαβάζεται σε 2'
Μαρία Ζαχάροβα
Μαρία Ζαχάροβα AP

Επίθεση κατά της Δύσης εξαπέλυσε η Μαρία Ζαχάροβα, κατηγορώντας την ότι έχει καταλήξει σε συμπεράσματα χωρίς να έχουν υπάρξει ιατροδικαστικά αποτελέσματα για τον θάνατο του Ναβάλνι

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι αυτό που αποκάλεσε δυτικές κατηγορίες για το θάνατο του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σε δήλωσή της, την οποία δημοσιοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram, η Ζαχάροβα αναφέρει πως τα ιατροδικαστικά αποτελέσματα για το θάνατο του Ναβάλνι δεν είναι ακόμα διαθέσιμα, όμως η Δύση έχει ήδη καταλήξει στα δικά της συμπεράσματα.

Η Ζαχάροβα δεν διευκρίνισε σε ποιες κατηγορίες αναφέρεται.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων προτού κατηγορήσουν τη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Νωρίτερα σήμερα, οι σωφρονιστικές αρχές της περιφέρειας του Γιάμαλο-Νένετς ανακοίνωσαν τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών. Ήταν το σημείο όπου ο φυλακισμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης εξέτιε την ποινή του.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Αυτόνομης Περιφέρειας στη Γιαμαλία είπε ότι “Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι πέθανε σε ποινική αποικία“.

Σημείωσε μάλιστα πως “αισθάνθηκε αδιαθεσία μετά από βόλτα την Παρασκευή και σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του” και κατέληξε: “Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Συνεργάτες Ναβάλνι: “Αν ισχύει ο θάνατός του, τον σκότωσε ο Πούτιν”

Από την πλευρά τους οι συνεργάτες του Ναβάλνι, δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι τον θάνατό του. Η εκπρόσωπός του, Κίρα Γιάρμις, έγραψε στο Twitter/Χ ότι ο δικηγόρος του Ρώσου αντιφρονούντα ταξιδεύει προς την φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο, όπου κρατείτο ο Ναβάλνι εκτίοντας 19ετή ποινή κάθειρξης.

Την ίδια δήλωση με την Γιάρμις έκανε και ο βοηθός του Ναβάλνι, Λεονίντ Βολκόφ:

“Οι ρωσικές αρχές δημοσιοποιούν μια ομολογία ότι σκότωσαν τον Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή. Δεν έχουμε κανένα τρόπο να το επιβεβαιώσουμε ή να αποδείξουμε ότι αυτό δεν αληθεύει”. “Δεν έχουμε καμία βάση να πιστεύουμε την κρατική προπαγάνδα”, έγραψε ο Βολκόφ προσθέτοντας ότι “αν αληθεύει η είδηση, τότε ο Πούτιν είναι αυτός που σκότωσε τον Ναβάλνι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα