Γιατί αποϊεροποιήθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αχλάδας

Διαβάζεται σε 2'
Γιατί αποϊεροποιήθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αχλάδας
Ηχώ Φλώρινας

Σε κλίμα συγκίνησης παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών & Εορδαίας έλαβε χώρα χθες το απόγευμα, η αποϊεροποίηση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου στην Τοπική Κοινότητα Αχλάδας.

Η αποϊεροποίηση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αχλάδας παρουσία του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα (19/02).

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην περιοχή και στη χώρα και η διαδικασία αυτή γίνεται προκειμένου να παρθούν τα λείψανα από την Αγία Τράπεζα καθώς ο Ιερός Ναός βρίσκεται στο χώρο των ορυχείων Αχλάδας, που έχουν ήδη επεκταθεί στην περιοχή Γιουρίκη με αποτέλεσμα να είναι έτοιμος να πέσει.

Στόχος να αναγερθεί άλλος Ιερός Ναός στην ευρύτερη περιοχή, όπου δεν θα επεκταθούν το ορυχεία.

Όπως αναφέρει η Ηχώ Φλώρινας πρόκειται για τον αρχικό Ιερό Ναό της Τοπικής Κοινότητας Αχλάδας και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν οι κάτοικοι δεν δέχτηκαν με ικανοποίηση τη διαδικασία αποϊεροποίησής του.

Ό κ.κ. Ειρηναίος ενημέρωσε τους κατοίκους για το τελετουργικό που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως όλα όσα γίνονται αφορούν αποκλειστικά το πνευματικό κομμάτι και όχι το τεχνικό.

«Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είμαστε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του χωριού από τις 9 Φεβρουαρίου χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία», δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Βασίλης Ντόνος, πρόεδρος της Κοινότητας Αχλάδας. «Βέβαια αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε και το παρακείμενο νεκροταφείο και μεταφέραμε και τους νεκρούς μας», πρόσθεσε.

Τα κειμήλια της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου θα μεταφερθούν στο εκκλησάκι της Αναλήψεως και το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Φλώρινας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα