Μητσοτάκης: Ο γάμος ομοφύλων εντάσσεται στον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό
Διαβάζεται σε 8'Ο πρωθυπουργός προτάσσει στο εξωτερικό το γάμο ομόφυλων ζευγαριών ως απόδειξη προοδευτισμού της κυβέρνησης του, ενώ επικαλείται ότι ο γάμος είναι συντηρητικός θεσμός
- 20 Φεβρουαρίου 2024 16:27
Το γάμο ομόφυλων ζευγαριών επικαλείται, ιδίως στο εξωτερικό, για να παρουσιάσει ένα “προοδευτικό” προφίλ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έτσι αφού επικαλέστηκε το σχετικό νομοσχέδιο για να διαψεύσει τις καταγγελίες του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα κατά τις κοινές δηλώσεις με τη Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο podcast «The Globalist» του περιοδικού «Monocle», στο πλαίσιο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ενέταξε το γάμο ομόφυλων ζευγαριών στον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό”.
Ταυτόχρονα όμως υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στο συντηρητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, με το επιχείρημα ότι ο γάμος είναι ένας συντηρητικός θεσμός.
Στην επισήμανση της παρουσιάστριας του podcast, Georgina Godwin, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:
“Είναι ένας νόμος που περάσαμε για εκείνους τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται βαθιά και επηρεάζονται προσωπικά από αυτό το θέμα. Και αποτελεί ένα θεμελιώδες ζήτημα ισότητας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη τιμή ως ηγέτης ενός κεντροδεξιού συντηρητικού αλλά και προοδευτικού κόμματος, που πράγματι εμείς φέραμε αυτό το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο και το περάσαμε με πολύ ισχυρή πλειοψηφία.”
Υπενθύμισε δε ότι είχε πει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι όπως είχε πει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον “ψηφίζω το νομοσχέδιο όχι παρά το γεγονός ότι είμαι συντηρητικός, αλλά επειδή ο γάμος, στο τέλος της ημέρας, είναι ένας συντηρητικός θεσμός.”
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η κοινή γνώμη έχει πλέον ταχθεί υπέρ αυτής της ισότητας στο γάμο. Δήλωσε όμως: “Σέβομαι πλήρως όσους διαφωνούν”. Υπενθύμισε ότι δεν τέθηκε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι πάνω από τα δύο τρίτα των βουλευτών της ΝΔ κατέληξαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο.
Στην ερώτηση εάν αυτή η κίνηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά. “Η δεύτερη θητεία μου επικεντρώνεται σε αυτό που ονομάζω «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Και βέβαια, αυτός περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά εκτείνεται και πολύ πέρα από αυτά”, είπε.
“Αρκετές από τις αιτιάσεις των αγροτών έχουν βάση”
Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το λαϊκισμό, εξέφρασε την άποψη ότι: “Οι αιτιάσεις που σχετίζονται με την εισοδηματική ανισότητα πράγματι έχουν βάση. Δείτε τους αριθμούς. Στο τέλος της ημέρας, επειδή συνήθως το επίκεντρο είναι η οικονομία, πράγματι υπάρχουν χάσματα και άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω.”
Σχολίασε μάλιστα: “Πάρτε για παράδειγμα τους αγρότες. Τώρα έχουμε κινητοποιήσεις αγροτών στην Ελλάδα. Είναι πολύ εύκολο, εάν ζεις σε μια μεγάλη πόλη, να πεις «ποιοι είναι αυτοί οι τύποι που εμφανίζονται με τα τρακτέρ τους στους δρόμους ενώ τους παρέχουμε τόση υποστήριξη;». Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι ένα απλοϊκό ερώτημα.”
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για καλύτερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια για τους αγρότες. “Διότι αν δεν είναι ανταγωνιστικοί και αν σταματήσουν να κάνουν αυτό που κάνουν, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες, όχι μόνο στην επισιτιστική μας ασφάλεια, αλλά και στην περιφερειακή συνοχή”, είπε και πρόσθεσε: “Θα έλεγα λοιπόν ότι αρκετές από τις αιτιάσεις έχουν βάση. Και δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας, αλλά σε κάτι υπαρκτό που πρέπει να αναγνωριστεί.”
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης την άποψη ότι: “Στο Νταβός και στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου στοχοποιήθηκαν αρκετά αυτοί οι άνθρωποι και αυτό δεν έχει ποτέ θετικά αποτελέσματα. Αυτή η επαίσχυντη συμπεριφορά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πλήρως καταστροφική.”
Τάχθηκε υπέρ της “τριγωνοποίησης” ως πολιτική προσέγγιση. “Είμαστε σαφώς υπέρ της ανάπτυξης, μειώνοντας με σύνεση τους φόρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία, προσελκύοντας επενδύσεις, απλοποιώντας το επιχειρηματικό περιβάλλον, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Επομένως, πρόκειται για μια φιλελεύθερη προσέγγιση στην οικονομία, η οποία προτάσσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα”, είπε ο πρωθυπουργός.
Στην εξωτερική πολιτική μίλησε για «υπεύθυνο πατριωτισμό» και δήλωσε: “Στο πλαίσιο αυτό, ήμασταν σκληροί απέναντι στην Τουρκία, ενισχύσαμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, διαχειριστήκαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα αρκετά καλά. Αυτό νομίζω ότι καλύπτει επαρκώς το πιο συντηρητικό κομμάτι ενός κεντροδεξιού κόμματος.”
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε επιπλέον ότι: “Η προσέγγισή μας είναι επίσης αρκετά προοδευτική όταν πρόκειται για την κοινωνική πολιτική, μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού περισσότερο απ’ ό,τι οι πολλοί ανέμεναν, της υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής για εκείνους που είναι λιγότερο προνομιούχοι, της θεσμοθέτησης της ισότητας στον γάμο, κάτι που ανοίγει νέες δυνατότητες για ένα μετριοπαθές κεντροδεξιό κόμμα.”
“Η Ελλάδα υπήρξε ένα success story όσον αφορά στη μετανάστευση”
Στην ίδια συνέντευξη και απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο εκτός Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε πάντως πολύ διαφορετική ρητορική για το μεταναστευτικό από αυτή που η κυβέρνηση συχνά υιοθετεί στο εσωτερικό της χώρας.
“Η Ελλάδα υπήρξε, από διάφορες απόψεις, ένα success story όσον αφορά στη μετανάστευση. Δείτε, για παράδειγμα, τους Αλβανούς που ήρθαν στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90. Τα παιδιά τους, η δεύτερη γενιά, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, είναι Έλληνες πολίτες, πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, θεωρούν τους εαυτούς τους Έλληνες”, είπε ο πρωθυπουργός.
“Η Ελλάδα είναι μια σχετικά ομοιογενής κοινωνία, αλλά πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί. Πιθανώς ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι Έλληνας με καταγωγή από τη Νιγηρία. Δεν μοιάζει με παραδοσιακό Έλληνα, αλλά είναι Έλληνας στην καρδιά και παίζει στην εθνική ομάδα. Δεν χρειάζεται, όμως, να είσαι αστέρι του μπάσκετ για να σου φέρεται καλά η Ελλάδα αν τύχει να έλθεις στην Ελλάδα ή να έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα”, δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και κατέληξε:
|Το ερώτημα είναι, συνεπώς, πώς επεκτείνεις αυτή τη συμπεριφορά προς εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν στην Ελλάδα και θεωρούν την Ελλάδα πατρίδα τους; Και εκείνοι που πράγματι έρχονται στην Ελλάδα και λαμβάνουν άσυλο στην Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτοι.
Και πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, διότι έχουμε επίσης πραγματικές ανάγκες όσον αφορά την αγορά εργασίας μας. Είμαστε και εμείς μια κοινωνία ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει. Ξέρουμε, λοιπόν, τι σημαίνει και πόσο οδυνηρό είναι να φεύγεις από την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Επομένως, πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία.”
Η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα για την άμυνα
Σε ερώτηση για την αμυντική πολιτική της ΕΕ και αφού απέφυγε να σχολιάσει τις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Μητσοτάκης αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα δαπανά το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και βρίσκεται σταθερά πάνω από το όριο του 2% ως μέλος του ΝΑΤΟ ακόμη και στα πολύ δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, σχολίασε: “Ως Ευρώπη πληρώνουμε τώρα το τίμημα της διαρκούς υποεπένδυσης στις αμυντικές μας ικανότητες.”
Αναφέρθηκε στη συμμετοχή της Ελλάδας με φρεγάτα στην επιχείρηση «Φρουροί της Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα. Υπενθύμισε επίσης ότι η χώρα μας έχει αναλάβει τη διοίκηση της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», η οποία λειτουργεί συνδυαστικά.
“Όσον αφορά την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού, διαθέτουμε ένα αρκετά ικανό ναυτικό, αλλά επιπλέον υλοποιούμε μεγάλες επενδύσεις για την αναβάθμισή του. Η πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες που παραγγείλαμε από τη Γαλλία είναι ήδη στη θάλασσα και θα ενταχθεί στο ελληνικό ναυτικό τον επόμενο χρόνο.
Και βέβαια, εξετάζουμε πώς θα ενισχύσουμε τη ναυτική αποτροπή στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων πλοίων και -γιατί όχι;- υποβρυχίων. Συνεπώς, αυτό που θέλουμε να κάνουμε, ως χώρα που δαπανά σημαντικά κονδύλια για την άμυνα, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα αναπτύξουμε και τις δικές μας τεχνολογικές δυνατότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Συμφώνησε με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντέρ Λάιεν, ότι “θα πρέπει να ξοδεύουμε περισσότερα για την άμυνα, αλλά πρέπει επίσης να ξοδεύουμε με πιο έξυπνο τρόπο για την άμυνα.” Επισήμανε δε ότι: “Υπάρχουν πολύ λίγες κοινές προμήθειες. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας κολοσσιαίος κατακερματισμός της αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρώπη.
Και ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έπρεπε να ήταν -και είναι σε ένα βαθμό- μια κλήση αφύπνισης: από τα μεγάλα έργα, όπως η αντιαεροπορική άμυνα, μέχρι τα τετριμμένα ζητήματα της παραγωγής αρκετών βλημάτων για το πυροβολικό, τα οποία πολλοί πίστευαν ότι δεν ήταν απαραίτητα, αλλά αποδεικνύονται απαραίτητα σε έναν παρατεταμένο χερσαίο πόλεμο.”