Μητσοτάκης: Σύμφωνο για νόμιμη μετανάστευση με την Ινδία
Διαβάζεται σε 5'Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ινδό ομόλογο του. Σύντομα σύμφωνο για νόμιμη μετανάστευση. “Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα πληροφορικής”, είπε ο Μητσοτάκης.
- 21 Φεβρουαρίου 2024 11:13
Σύμφωνο για νόμιμη μετανάστευση με την Ινδία προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Ινδό ομόλογο του, Ναρέντρα Μόντι, και τη συνεδρίαση διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Νέο Δελχί.
Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μόντι υπογράμμισαν άλλωστε το στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας των δύο χωρών σε μία σειρά από τομείς. Εκτός από το επικείμενο σύμφωνο που θα διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση από την Ινδία στην Ελλάδα, έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στην άμυνα και τη γεωργία.
“Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα πληροφορικής”, είπε μάλιστα ο Μητσοτάκης. Σημείωσε επίσης ότι η ελληνοϊνδική συνεργασία εστιάζει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη ναυτιλία και τις υποδομές.
Αρκεί μία ματιά στον χάρτη, στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης για να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου της Ινδίας προς την Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το μέλλον των ελληνοϊνδικών σχέσεων διαγράφεται λαμπρό.
Επισήμανε άλλωστε ότι ήδη πραγματοποιούνται σημαντικές ελληνικές επενδύσεις στην Ινδία και η Ινδία επίσης έχει αρχίσει να επενδύει στην Ελλάδα για παράδειγμα με συνέργειες για την κατασκευή νέου αεροδρομίου στην Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει το ρόλο της Ινδίας ως ένα πυλώνα σταθερότητας και τη στρατηγική της σημασία. Αλλά και να σημειώσει και από ελληνικής πλευράς: “Θεωρούμε τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο”. Και να υπογραμμίσει το σεβασμό της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Το ταξίδι Μητσοτάκη στην Ινδία και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών
Το απόγευμα σήμερα Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος προσκλεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024, τη σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται από την ινδική πλευρά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Ελλάδα και Ινδία συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς και η συνεργασία τουςέχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, αλλά υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.
Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία ταξιδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.
Υπενθυμίζεται ότι με την Κοινή Δήλωση αναβάθμισης των σχέσεων σε στρατηγικές (Strategic Partnership) τον περασμένο Αύγουστο οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να εργαστούν προς την κατεύθυνση διεύρυνσης της διμερούς συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία με στόχο τον διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι ακόμη η εμβάθυνση και εντατικοποίηση των συνεργειών των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ναυτιλίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του κυβερνοχώρου, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, του τουρισμού και της γεωργίας.
Στο οικονομικό/ επιχειρηματικό κομμάτι, τα πρώτα ανοίγματα έγιναν τον περασμένο Αύγουστο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας στην Αθήνα, όπου είχε δοθεί η πρώτη ευκαιρία να γίνουν επαφές ανάμεσα σε ινδικές και ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να διερευνηθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το φάσμα και οι προοπτικές της συνεργασίας και των συνεργειών είναι ευρύτατες, τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.
Ενδεικτικό είναι ότι, παρόλο που οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό. Ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος. Πεδίο όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μεγάλες ευκαιρίες. Ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν τα στοιχεία (ΔΝΤ) σύμφωνα με τα οποία η Ινδία θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,3% και το 2024.