Αποστολάκη: Παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες

Διαβάζεται σε 3'
Αποστολάκη: Παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας στο νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες
Eurokinissi

Η Μιλένα Αποστολάκη χαρακτήρισε αντιμεταρρύθμιση που πλήττει θεμελιώδεις αρχές του δικαιικού μας συστήματος το νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες.

Στο παράθυρο ακαταδίωκτης κακουργηματικής απιστίας μέχρι τις 30.3.2024 στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τους Ποινικούς Κώδικες αναφέρθηκε η βουλευτής Βορείου Τομέα και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, ξεκινώντας την τοποθέτηση στη Βουλή στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Η βουλεύτρια τόνισε ότι ο Υπουργός αν και ρωτήθηκε συγκεκριμένα τρεις φορές σε ισάριθμες συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής τις τελευταίες ημέρες, επέλεξε, όπως και σήμερα την σιωπή: «Είναι η τέταρτη που φορά που σας προκαλώ να μας πείτε ποιούς προστατεύετε; Για ποιους ανοίγετε ένα «παράθυρο ατιμώρητης κακουργηματικής απιστίας»; Η σιωπή σας συνεχίζεται και συνιστά ένα αμάχητο τεκμήριο ενοχής» υπογράμμισε χαρακτηστικά.

Στη συνέχεια η κα Αποστολάκη αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και αφορά το έντονο φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δικαστικοί λειτουργοί μετά την αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα να διορίζονται από τη κυβέρνηση σε δημόσιες θέσεις ευθύνης τροφοδοτώντας την καχυποψία και πλήττοντας την αξιοπιστία της δικαιοσύνης:

«Σας καλούμε με γενναιότητα να κάνετε δεκτή την τροπολογία μας σύμφωνα με την οποία για τέσσερα έτη μετά την λύση της υπηρεσιακής σχέσης απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς ο ορισμός τους ως μελών ανεξάρτητων αρχών καθώς και ο διορισμός τους σε δημόσιες θέσεις ευθύνης. Τολμήστε να αποδείξετε ότι υπηρετείτε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και τη λειτουργία του κράτους δικαίου σε μια περίοδο που και τα δυο δοκιμάζονται.»

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έντονα το φαινόμενο, δικαστικοί λειτουργοί μετά την με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα να διορίζονται σε δημόσιες θέσεις ευθύνης ή ανεξάρτητες αρχές. Υποδηλώνεται με αυτό τον τρόπο σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργώντας ηθικά αλλά και ουσιαστικά ζητήματα, μια σχέση αλληλεξάρτησης ανάμεσα στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τη δικαστική εξουσία που οφείλει να παραμένει ανεξάρτητη υπηρετώντας τα συμφέροντα των πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό και ανεξαρτήτως των προθέσεων ενός εκάστου των δικαστικών λειτουργών ως προς τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων που τους ανατίθενται, αμφισβητείται αντικειμενικά το σπουδαιότερο θεσμικό χαρακτηριστικό της δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της.

Με την προτεινόμενη διάταξη εισάγεται το αναγκαίο εκείνο μέτρο (παρέλευση τεσσάρων (4) ετών και διατήρηση ορισμένων από τα ασυμβίβαστα) ώστε να μην υπάρχουν υπόνοιες συσχέτισης της άσκησης των δικαστικών καθηκόντων με μεταγενέστερο διορισμό του αποχωρούντος δικαστικού λειτουργού.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Μετά το άρθρο 48 «Ασυμβίβαστα δικαστικών λειτουργών» του ν. 4938/2022 (Α’ 109) προστίθεται άρθρο 48Α με τίτλο «Ασυμβίβαστα δικαστικών λειτουργών μετά τη λύση της υπηρεσιακής σχέσης» ως εξής:

«Για τέσσερα (4) έτη μετά την λύση της υπηρεσιακής σχέσης απαγορεύεται στους δικαστικούς λειτουργούς η συμμετοχή τους στην Κυβέρνηση, εκτός από την περίπτωση του άρθρου 37 παρ. 3 του Συντάγματος. Απαγορεύεται επίσης ο ορισμός τους ως μελών ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος ή αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές, ως γενικών ή ειδικών γραμματέων υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών ή όσων ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς, ως διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων διοικητικών συμβουλίων, διευθυνόντων ή εντεταλμένων συμβούλων των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα