Μικρές αλλαγές στο σχεδιασμό για τα υπεράκτια πλωτά αιολικά

Διαβάζεται σε 3'
aioliko parko
Αιολικό πάρκο (φωτογραφία αρχείου) Steve Helber, File/AP Photo

Κάποιες από τις αντιδράσεις την Κρήτη θεωρείται ότι έχουν βάση και εκτιμάται ότι, μετά και τη χθεσινή συνάντηση στο ΥΠΕΝ, ότι πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Την μερική μετακίνηση του οικοπέδου που έχει επιλεχθεί για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων έξω από Ελούντα στη Κρήτη συζήτησαν ως ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων, τα στελέχη της ΕΔΕΥΕΠ με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων αναμένεται να προχωρήσει χωρίς σημαντικές αλλαγές παρά μόνο με ορισμένες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που στόχο έχουν να υπερπηδήσουν σκοπέλους που δημιουργήθηκαν στην πορεία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κρήτης, όπου υπήρξαν αντιδράσεις από τοπικούς και παραγωγικούς φορείς του τουρισμού.

Ο επαναπροσδιορισμός του οικοπέδου ανοικτά της Ελούντας έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που έγιναν από φορείς της τοπικής κοινωνίας τόσο προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ όσο και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, όπου εν πολλοίς υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων σε άλλους τομείς όπως είναι ο τουρισμός. Σε γενικές γραμμές δεν προβλέπεται να γίνει κάποια άλλη αλλαγή στις 10 περιοχές που είχαν αρχικά ανακοινωθεί και συμπεριληφθεί στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και η οποία τελεί υπό έγκριση.

Όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές που θα φιλοξενήσουν «στα ανοικτά τους» τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η γενική προσέγγιση του ΥΠΕΝ, που μένει να συγκεκριμενοποιηθεί και να οριστικοποιηθεί σε «νούμερα», προβλέπει αφενός την αύξηση τους και αφετέρου την στοχευμένη εφαρμογή τους, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Παράλληλα, την αναθεώρηση των σχεδίων για την προώθηση των πιλοτικών πλωτών αιολικών εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιλέγοντας να ρίξει «βάρος» στο κεντρικό πλάνο των 1.9 GW που προβλέπονται μέχρι το 2032.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο εξέταζε ένα δεύτερο «πακέτο» πιλοτικών offshore αιολικών με πλωτές ανεμογεννήτριες, θέλοντας μέσα από αυτή την διαδικασία να στηρίξει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της οικείας εφοδιαστικής αλυσίδας, προτού προχωρήσουν τα μεγαλύτερα έργα με βάση τον στόχο για το τέλος της δεκαετίας.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είχε προσδιοριστεί σε περίπου 400 MW που σε συνδυασμό με τα δύο πιλοτικά έργα σταθερής βάσης στην περιοχή ανοικτά της Αλεξανδορύπολης «συνέθεταν» ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο πιλοτικών έργων υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της τάξης των 1000 MW. Να προσθέσουμε ακόμη ότι το σχέδιο για τα πιλοτικά πλωτά offshore αιολικά συνοδευόταν από το ενδεχόμενο χρηματοδότησης τους κατά ένα μέρος από το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών (decarbonisation fund).

Ωστόσο, δεδομένου ότι πρόκειται για μακροχρόνιες διαδικασίες με τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια να είναι στενά, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να εγκαταλείψει το εν λόγω σενάριο εστιάζοντας στους στόχους που θέτει το υφιστάμενο Εθνικό Πρόγραμμα για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ελληνικές θάλασσες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα