Δωρεάν στην πόλη την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου – 4 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Διαβάζεται σε 5'
A Patch of Blue
A Patch of Blue

Προτάσεις και εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο και ευκαιρίες για βόλτες στην Αθήνα χωρίς πορτοφόλι την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου.

Ενδιαφέρουσες δωρεάν βόλτες την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου σε ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς.

Προτάσεις που σου… “ανοίγουν την όρεξη” και δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό, να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Δωρεάν προβολή ταινίας “Ο Τυφλός ‘Αγγελος” του Guy Green

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με την Mooviereel συνεχίζουν τη νέα κινηματογραφική λέσχη δωρεάν προβολών “HAU Movie Club” με μια από τις πιο σημαντικές ταινίες του αμερικάνικου κινηματογράφου.

Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας θα προβληθεί η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία “Ο Τυφλός Άγγελος” (A Patch of Blue) με πρωταγωνιστή τον Sidney Poitier. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) στις 19:15.

Μια από τις πιο σημαντικές ταινίες της αμερικανικής φιλμογραφίας, η ταινία “Ο Τυφλός Άγγελος”, σε σκηνοθεσία του Guy Green, γυρίστηκε το 1965 με φόντο το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ. Η υπόθεση της ταινίας αφορά την αγάπη μιας νεαρής λευκής τυφλής κοπέλας με έναν μαύρο άντρα. Η ταινία έχει κερδίσει Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Shelley Winters, ενώ ήταν υποψήφια για 4 ακόμη βραβεία: Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Elizabeth Hartman, Σκηνογραφίας, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Μουσικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σκηνές φιλιών των Sidney Poitier και Elizabeth Hartman (στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο) κόπηκαν από την ταινία, όταν πρώτο-προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Περισσότερα στο hau.gr.

Προβολή της ταινίας στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας “Merci Chef !”

Στο Auditorium Theo Angelopoulos (Σίνα 31) θα δούμε την ταινία “À la belle étoile” του Sébastien Tulard (111’ – 2023 – France) με τους: Riadh Belaïche, Marwan Amesker, Loubna Abidar. Η δωρεάν προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εβδομάδας γαλλικής γαστρονομίας “Merci Chef !”.

Από νεαρή ηλικία, ο Yazid είχε μόνο ένα πάθος: τη ζαχαροπλαστική. Μεγαλωμένος σε ανάδοχες οικογένειες, ο νεαρός έχει διαμορφώσει έναν αδάμαστο χαρακτήρα. Θα ταξιδέψει από το Epernay ως το Παρίσι, περνώντας από το Μονακό και θα προσπαθήσει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: να εργαστεί για τους μεγαλύτερους σεφ ζαχαροπλαστικής και να γίνει ο καλύτερος.

Ακολουθεί συζήτηση με τους Σεφ: Στέλιο Παρλιάρο, Marie Simon και Arnaud Larher. Συντονίζει ο Jean-Marie Hoffmann, Σεφ της Πρεσβείας της Γαλλίας. Πριν από την προβολή, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί γαλλικά εδέσματα στο μπιστρό του Γαλλικού Ινστιτούτου “Maya le Bistro”: Πληροφορίες στο ifg.gr.

Δύο ατομικές εκθέσεις στην Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος – δεξαμενή”

Έργο Κώστα Λαμπρόπουλου
Έργο Κώστα Λαμπρόπουλου, έκθεση με τίτλο: "Αλληγορίες καθημερινότητας" ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ

Δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εγκαινιάστηκαν στην Αίθουσα Τέχνης “Αστρολάβος – δεξαμενή”. Από τη μία έχουμε την έκθεση του Κώστα Λαμπρόπουλου, με τίτλο: “Αλληγορίες καθημερινότητας” (στο Κάτω Επίπεδο του χώρου). Πρόκειται για την πέμπτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα ο καλλιτέχνης δημιουργεί συνθέσεις κατά βάση ανθρωποκεντρικές, μεγάλων διαστάσεων που μοιάζουν με σύγχρονα σουρεαλιστικά παραμύθια αποδομένα μέσα από την εξπρεσιονιστική γραφή του.

Σε έγκριτο νεοελληνικό λεξικό διαβάζουμε ότι ” Αλληγορία ” είναι η χρήση μεταφορών και συμβολικών τρόπων για να δηλωθεί πιο παραστατικά μία Αλήθεια. Εύλογο είναι να αναρωτηθεί κανείς ποια αλήθεια θέλει να μεταφέρει η θεματική των πινάκων του Κώστα Λαμπρόπουλου αναφορικά με την καθημερινή πραγματικότητα; Για τον καλλιτέχνη, απέναντι στην πεζή καθημερινότητα, η Ποίηση είναι το πολυτιμότερο αντίβαρο. Ακόμη και μια εκδρομή απόδρασης από την εργαλειακά επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, μπορεί να θεωρηθεί ποιητική πράξη. Στην προκείμενη περίπτωση οι πίνακες του Λαμπρόπουλου δηλώνουν την ανάγκη της ποιητικής διεξόδου από την πεζότητα αυτή. […]

Από την άλλη έχουμε την έκθεση της Βασιλικής Πανταζή με τίτλο “Θεατές του αλλού” (στο Μεσαίο Επίπεδο του χώρου). Μερικές λέξεις έχουν το νόημα που εμείς δίνουμε σ αυτές. Ο θεατής. Απλώς κοιτάζει η εισχωρεί στην εικόνα και την αλλάζει ; Για την καλλιτέχνιδα Βασιλική Πανταζή, η ίδια είναι ο θεατής, στις ιστορίες των άλλων και στη δική της καθημερινότητα. Πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία γνωριμίας. Ένα παιχνίδι που ξεκινάει από τις καθημερινές περιπλανήσεις σε οικείους χώρους ή κοντινά ταξίδια και οδηγεί σε άλλους χώρους όπου η καθημερινότητα πλάθει άλλες ιστορίες. […] Περισσότερα στο AstrolavosArtGalleries.

Γιάννης Μόραλης. Μια περιήγηση στην Αθήνα – Δωρεάν στο Αεροδρόμιο

Γιάννης Μόραλης, Προσχέδιο για το έργο ΝΥΦΗ, 1967/Τέμπερα σε χαρτόνι CHRISTOPHOROS DOULGERIS PHOTOGRAPHY

Η έκθεση «Γιάννης Μόραλης. Μια περιήγηση στην Αθήνα» αποτελεί την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του Εργαστηρίου Γιάννης Μόραλης.  Σκοπός της έκθεσης είναι να συστήσει  στους επιβάτες και επισκέπτες του Αεροδρομίου της Αθήνας, τον  κορυφαίο Έλληνα  ζωγράφο, χαράκτη, σκηνογράφο και καθηγητή, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα εικαστικά δρώμενα της χώρας.

Ο Γιάννης Μόραλης, μέσα από το έργο του, διατύπωσε μια σύγχρονη εκδοχή της «ελληνικότητας» και ενσωμάτωσε στοιχεία του αρχαίου και νεότερου ελληνικού πολιτισμού, παράλληλα με τις επιδράσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.

Οι καλλιτεχνικές του αναζητήσεις, οι αρχιτεκτονικές του συνθέσεις, η εικαστική του παρέμβαση στο δημόσιο χώρο και η συμβολή του στις εφαρμοσμένες τέχνες,  τον ανέδειξαν σε µια εµβληµατική µορφή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Η βασική ιδέα της έκθεσης είναι να συνδεθεί το Αεροδρόμιο που είναι η πρώτη πύλη της πόλης της Αθήνας και της Ελλάδας γενικότερα, με το ευρύτερο έργο του Γιάννη Μόραλη.

Διάρκεια έκθεσης 22/01/2024 ως 31/07/2024,  πρόσβαση ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερα στο jmoralis.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα