Τα πόντκαστ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διαβάζεται σε 20'Στη φετινή διοργάνωση, στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, θα πάρουν μέρος συνολικά 36 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα πόντκαστ, στο Διαγωνιστικό Podcast και στην Ενότητα Nexus.
- 27 Φεβρουαρίου 2024 16:52
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ένα από τα πρώτα φεστιβάλ στον κόσμο που εξερεύνησε τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στα πόντκαστ και τον κινηματογράφο, παρουσιάζει για μια ακόμη χρονιά το Τμήμα Podcast, που έχει μετατραπεί σε αναπόσπαστο κομμάτι του φεστιβαλικού προγράμματος, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.
Στη φετινή διοργάνωση, στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών, θα πάρουν μέρος συνολικά 36 ελληνόφωνα και αγγλόφωνα πόντκαστ, στο Διαγωνιστικό Podcast και στην Ενότητα Nexus.
Πόντκαστ διαθέσιμα για ακρόαση στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετέχουν 15 πόντκαστ διεκδικώντας το Βραβείο Καλύτερου Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Την κριτική επιτροπή του Διαγωνιστικού Podcast του 26ου ΦΝΘ συγκροτούν οι: Μαριάννα Κακαουνάκη (δημοσιογράφος-ντοκιμαντερίστρια), Δημήτρης Κανελλόπουλος (κινηματογραφιστής) και Θεοδόσης Μίχος (δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, podcaster, συγγραφέας).
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία ακούσει live τα 15 πόντκαστ του Διαγωνιστικού Τμήματος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Podcast Room (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης) για ολόκληρο το δεκαήμερο του Φεστιβάλ (7-17 Μαρτίου), με καθημερινό ωράριο λειτουργίας 10:00-20:00.
Παράλληλα, όλα τα πόντκαστ του 26ου ΦΝΘ, τόσο του Διαγωνιστικού Τμήματος όσο και της Ενότητας Nexus, θα είναι διαθέσιμα για ακρόαση στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (www.filmfestival.gr), καθώς και σε αναπάντεχα σημεία στους χώρους του Φεστιβάλ (Πράσινο Δωμάτιο, Αποθήκες Α, Γ και Δ, μεταξύ άλλων), για το δεκαήμερο 7-17 Μαρτίου, μέσω QR code.
Παράλληλα, την Πέμπτη 14 Μαρτίου (Πράσινο Δωμάτιο, 13:00), θα πραγματοποιηθεί ειδική ακρόαση του ηχητικού ντοκιμαντέρ Χούλιγκαν Εξπρές, μια δημιουργία του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, που εξερευνά τις καταβολές της οπαδικής βίας, μέσα από ένα ταξίδι στον άγνωστο κόσμο των οπαδικών ultras.
Προσωπικές μαρτυρίες που συγκινούν και γοητεύουν, ιστορικά ντοκουμέντα που έρχονται στο φως, αφηγήσεις για εμβληματικές προσωπικότητες του πολιτισμού και της τέχνης, ζητήματα γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης καταπίεσης, παιδικά παραμύθια, ιστορίες επιστημονικής φαντασίας που μας συστήνουν μακρινούς κόσμους, πόντκαστ δημοσιογραφικής και κοινωνιολογικής έρευνας, καθώς και λαϊκές παραδόσεις, ήθη και έθιμα που αποκτούν ξανά ζωή μέσα από συναρπαστικά ηχητικά ταξίδια, συμμετέχουν στο Τμήμα Podcast του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Στην τελετή λήξης του 26ου ΦΝΘ θα απονεμηθεί και το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Το βραβείο διεκδικούν οι δημιουργοί ηλικίας 25-35 ετών που συμμετείχαν στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ο νικητής/Η νικήτρια του βραβείου θα βρεθεί το καλοκαίρι του 2024 για έξι εβδομάδες στη Γαλλία, προκειμένου να συμμετάσχει στο Sound Documentary International Summer Programme της ENS Louis Lumière, ένα ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου. Την κριτική επιτροπή που θα απονείμει το Βραβείο ENS Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για Ανερχόμενο Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ απαρτίζουν οι: Γιώργος Αρχιμανδρίτης (συγγραφέας και δημιουργός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, Ελλάδα) και Φρεντερίκ Πρεσμάν, (σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ και καλλιτέχνις του ήχου, Γαλλία).
Τα πόντκαστ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διαγωνιστικό Podcast
Άκου το ποτάμι
Δημιουργός: Νατάσσα Μπλάτσιου. Σενάριο-Ηχοληψία: Νατάσσα Μπλάτσιου. Παραγωγή: Tzinda docs, Νατάσσα Μπλάτσιου. Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Πέτρος Σταμέλος. Ομιλητές-τριες: Θανάσης Σταγκογιάννης, Γιώργος Βασιώτης, Στέφανος Βασιώτης, Καίτη Γρηγοράτου, Γιώργος Τσιλογιάννης, Πάνος Αποστολίνας, Βασίλης Νιτσιάκος, Βασιλική Νιτσιάκου, Σταύρος Κωτούλας, Άσπα Σκαπέρδα, Παναγιώτα Κούσκου, Φραγκίτσα Βασιώτη. Επιμέλεια post-production: Μυρτώ Τίκωφ. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 22’
Τρεις γενιές συναντιούνται μέσα από την αφήγηση σε μια περιήγηση πλάι στον Αώο και τον παραπόταμό του, τον Σαραντάπορο. Ο ήχος του νερού διαπερνά τη νοσταλγική ύπαιθρο, τις εμφυλιακές μνήμες, καθώς και το υπαρξιακό άγχος της νεότερης γενιάς που προκαλεί η απειλή κατασκευής υδροηλεκτρικών φραγμάτων και η ενδεχόμενη ερήμωση των χωριών.
Αμοργός: Αναζητώντας τον τόπο μου
Δημιουργός: Χάρις Παγωνίδου. Σενάριο-Αφήγηση: Χάρις Παγωνίδου. Παραγωγή: istorima. Ηχοληψία-Μοντάζ: Σπύρος Λυμπερόπουλος. Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Πατσαρός. Επιπλέον ηχογραφήσεις-συνεντεύξεις: Αθηνά Σταμπουλή. Πρωτότυπη μουσική: Epidemic music. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 29’
Η σειρά podcast Istorima Reversed συνδέει τους ερευνητές του istorima με τις ιστορίες που συνάντησαν. Σε αυτό το επεισόδιο η Αθηνά συνομιλεί με τον Ντιέγκο, τον Θοδωρή και τη μητέρα της, τη Μανταλένα. Τέσσερις άνθρωποι που βρέθηκαν στην Αμοργό με διαφορετική αφορμή αλλά και μια κοινή επιθυμία: να αναζητήσουν τον δικό τους τόπο.
Δεν υπήρξε ποτέ «Φαέθων»
Δημιουργοί: Μάγια Φιλιπποπούλου, Ευφροσύνη Κυριαζή. Σενάριο-Μοντάζ: Μάγια Φιλιπποπούλου. Ηχοληψία: Δημήτρης Παπαδάκης. Σχεδιασμός ήχου: Ιάσονας Θεοφάνου. Ομιλητής: Δημήτρης Μητσάτσος. Έρευνα: Ρενάτα Κώττη Δόμπρετς. Οπτική ταυτότητα: Πάνος Μανωλίτσης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 24’
Η συγκλονιστική ιστορία της μυστικής αποστολής του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Φαέθων», στην Κύπρο, το 1964, η οποία έμεινε απόρρητη επί 52 ολόκληρα χρόνια.
Δέσπω Μαρουλάκου: μια γυναίκα όχι σαν όλες τις άλλες
Δημιουργοί: Μαρία Κουφοπούλου, Μαρία Χατζηγιάννη (για το WIFT GR). Παραγωγή: WIFT GR, Μαρία Χατζηγιάννη. Σενάριο-Αφήγηση: Μαρία Κουφοπούλου. Ηχοληψία-Μοντάζ: Μαρία Χατζηγιάννη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 30’
Η Δέσπω Μαρουλάκου, η πρώτη μοντέζ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, μιλάει για όλα στο podcast του WIFT GR.
Δεύτερη ευκαιρία
Δημιουργός: Κωνσταντίνος Βρεττός. Σενάριο: Κωνσταντίνος Βρεττός, Αντώνης Παπαβομβολάκης. Παραγωγή: Music Row Studio, Κωνσταντίνος Βρεττός. Ηχοληψία-Μοντάζ: Αντώνης Παπαβομβολάκης. Αφήγηση: Κωνσταντίνος Βρεττός. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 21’
Το μακρύ ταξίδι της ζωής κάποιες φορές ανατρέπεται. Η κλωστή κόβεται. Όταν η μοίρα αποφάσισε να κόψει το νήμα της ζωής των ανθρώπων σε Καρδίτσα, Κύθηρα και Τέμπη, το μόνο που μπορούσε να τη σταματήσει είναι η ανθρωπιά. Η ανθρωπιά εκείνων που άλλαξαν το πεπρωμένο και έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία.
Η έλευσις της Κυριακής
Δημιουργός: Αντρέας Βάγιας. Σενάριο-Αφήγηση: Αντρέας Βάγιας. Παραγωγή: Αλέξης Αναστασιάδης, Frenel. Ηχοληψία-Μοντάζ: Άρης Αθανασόπουλος. Μίξη μουσικής: Κωνσταντίνος Τσιώλης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 30’
Βιώματα και αναμνήσεις από την ομώνυμη ολοήμερη συμμετοχική δράση για την κυριακάτικη αργία. Στην Ελευσίνα του μύθου που βιώνει τις εναλλαγές των εποχών, τον οικουμενικό τόπο όπου τα ανθρώπινα ίχνη συνυπάρχουν με τα φουγάρα των εργοστασίων, η Ελευσίς συνομιλεί με την Κυριακή, παρατηρώντας την παρέλευσή της.
Η κόρη της
Δημιουργοί: Δανάη Δραγωνέα, Δάφνη Ανέστη. Σενάριο: Δανάη Δραγωνέα, Δάφνη Ανέστη. Παραγωγή: Κάθε Μία Ιστορία. Ηχοληψία-Μοντάζ: Νικόλας Καζάζης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 21’
Μοδίστρα σε ένα μικρό μέρος, η Ροδούλα αγωνίζεται όλη της τη ζωή για να καταφέρει η κόρη της, που πάσχει από νοητική υστέρηση, να γίνει ανεξάρτητη και να έχει μια δική της αυτόνομη πορεία. Από τις συνεχείς επεμβάσεις, τα χρόνια του σχολείου και την αγωνία να της βρει μια δουλειά, οδηγούμαστε στην πρώτη βόλτα με το αυτοκίνητο, όταν κατάφερε να πάρει το δίπλωμά της. Η ιστορία της Ροδούλας και της κόρης της είναι μια ιστορία αγάπης και γυναικείας ανθεκτικότητας.
Με τις πληγές της εισβολής…! [1974-2024]
Δημιουργός: Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Σενάριο: Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Παραγωγή: Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Ηχοληψία-Μοντάζ: Κώστας Κοσμαδάκης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 25’
Είχαν μια ήρεμη καθημερινότητα που πριν πενήντα χρόνια άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες. Από τότε ζουν με τις εικόνες του παρελθόντος να κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους. Από τότε ζουν… με τις πληγές ανοιχτές..! Πτυχές από αυτές τις πληγές μοιραζόμαστε με τους πρωταγωνιστές μας…
Μια ιστορία σύγχρονης σκλαβιάς
Δημιουργός: Φένια Χαλά. Σενάριο: Φένια Χαλά. Παραγωγή: istorima. Ηχοληψία: Σπύρος Λυμπερόπουλος. Μοντάζ: Σπύρος Λυμπερόπουλος, Φένια Χαλά. Ομιλητής: Mohammed Boye Alhassan. Ρεπορτάζ-Έρευνα: Ευάγγελος Αθανασιάδης. Σχεδιασμός ήχου: Γιώργος Ραμαντάνης. Γλώσσα: Αγγλικά. Ελλάδα, 2023, 26’
Όταν ο 17χρονος Μπόι αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Γκάνα, πέφτει θύμα κυκλώματος σύγχρονης δουλεμπορίας. Αναγκάζεται να εργαστεί ως σκλάβος σε πολλές αφρικανικές κι αραβικές χώρες υπό άθλιες συνθήκες και φτάνει στο χείλος του θανάτου. Έπειτα από δύο χρόνια βασανισμών, καταφέρνει να δραπετεύσει και να φτάσει στην Ελλάδα.
Μίνιμαλ
Δημιουργός: Ήρα Κατσούδα. Σενάριο-Παραγωγή-Αφήγηση: Ήρα Κατσούδα. Ηχοληψία-Μοντάζ: Διονύσης Αντύπας. Γραφιστικά: Αγγέλα Πατσιαδά. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 28’
Καλωσορίσατε στο Μίνιμαλ! Το πιο minimal τηλεπαιχνίδι, χωρίς πλατό, χωρίς πλούσια δώρα, χωρίς καν εικόνα! Ένα ηχο-παιχνίδι, το οποίο εδραιώνεται σε έναν κόσμο όπου η εικόνα έχει τον πρώτο λόγο. Σε κάθε επεισόδιο ο παίκτης/η παίκτρια προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε ηχο-ερωτήσεις μεγάλης γκάμας, από γενικές γνώσεις μέχρι Ιστορία, με μόνο αντίπαλο την παρουσιάστρια και τη λογική. Το πιο ακομπλεξάριστο και διασκεδαστικό (για την παρουσιάστρια σίγουρα) παιχνίδι, με καλεσμένη στο συγκεκριμένο επεισόδιο τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη.
Οι κόρες της σιωπής
Δημιουργός: Δέσποινα Σωτηροπούλου. Σενάριο-Παραγωγή: Δέσποινα Σωτηροπούλου. Ηχοληψία-Μοντάζ: Αντώνης Γασπαρινάτος. Αφήγηση: Δέσποινα Σωτηροπούλου, Δήμητρα Χατούπη (ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου), Βάνα Πεφάνη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 28’
Η έμφυλη βία και η γυναικοκτονία σε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ τεκμηρίωσης. Μια έρευνα με αφορμή τα μεγάλα ποσοστά κακοποίησης και δολοφονίας των γυναικών τα τελευταία χρόνια, που έρχεται σε αντίθεση με τον ρομαντικό ιδεαλισμό του ποιητή Νίκου Εγγονόπουλου, στο έργο του, Ύμνος δοξαστικός για τις γυναίκες π’ αγαπούμε.
Το αλφάβητο της συναίνεσης
Δημιουργός: Μαρία Λούκα. Παραγωγή: Κέντρο Διότιμα (σε συνεργασία με News 247). Σενάριο: Μαρία Λούκα. Ηχοληψία-Μοντάζ: Θανάσης Κωτούλας. Πρωτότυπη μουσική: Παυλίνα Κατσή. Αφήγηση: Μαρία Λούκα, Κατερίνα Αντζουλάτου (αφήγηση μαρτυριών), Ειρήνη Γεωργή, Άννα Βουγιούκα (ομιλήτριες). Σύμβουλος περιεχομένου: Νατάσσα Κεφαλληνού. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 29’
Ένα podcast για τη συναίνεση ως μοναδικό κριτήριο για τον ορισμό του βιασμού και της σεξουαλικής βίας, αλλά και για την ανάγκη εμπέδωσης της συναίνεσης ως θεμελιώδους αρχής της σχεσιακότητας και της επικοινωνίας, ώστε να διαμορφώσουμε υγιείς και ισότιμες σχέσεις, όπου όλες/οι/α θα απολαμβάνουν τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα.
Eddie Dark: Τι να τα κάνω τώρα τα λουλούδια;
Δημιουργός: Ανδρέας Παππάς. Σενάριο: Ανδρέας Παππάς, Νικόλας Πετσίτης. Παραγωγή: istorima. Ηχοληψία-Μοντάζ: Ανδρέας Παππάς. Σχεδιασμός ήχου-Μιξάζ: Γιώργος Ραμαντάνης. Αφήγηση-Οπτική ταυτότητα: Νικόλας Πετσίτης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 27’
Ένα κορίτσι οδηγεί τον Νικόλα να ανακαλύψει την αγάπη του για τη μουσική. Η σχέση τους γίνεται παρελθόν και ο Νικόλας γίνεται Eddie. Τώρα, θα χρησιμοποιήσει τη μουσική για να την κερδίσει πίσω. Μια κωμικοτραγική ιστορία γεμάτη έρωτα, ψεύτικο αίμα και λουλούδια.
IC62
Δημιουργός: Ιωάννα Τσουκαλά. Σενάριο-Μοντάζ: Ιωάννα Τσουκαλά. Παραγωγή: BURNT RUSHES FILMS, Ιωάννα Τσουκαλά. Ηχοληψία: Λέανδρος Ντούνης. Πρωτότυπη μουσική: Nikos Ravious / Νίκος Βαβουλιώτης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 22’
Το IC62 είναι ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ που μας ταξιδεύει λίγο πριν και λίγο μετά το δυστύχημα των τρένων. Ένας φανταστικός επιβάτης μπαινοβγαίνει στα βαγόνια του τρένου καθώς οι συνομιλίες στους ασύρματους οδηγούν τα τρένα στη σύγκρουση. Λίγες μέρες μετά η είδηση ξεχνιέται μέσα στα ραδιοκύματα.
The Souvlaki Project
Δημιουργός: Νάλια Ζήκου. Σενάριο: Σοφία Γουργουλιάνη. Παραγωγή-Αφήγηση: Νάλια Ζήκου. Γλώσσα: Ελληνικά, αγγλικά. Ελλάδα, 2024, 26’
Το The Souvlaki Project μάς ταξιδεύει στα ελληνικά νησιά για να εξερευνήσει το βίωμα του τόπου μέσα από το πρίσμα του τουρισμού. Δύο Ελληνίδες εργαζόμενες στο νησί και δύο ερωτευμένες Αμερικανίδες πλέκουν μια αφήγηση γύρω από ένα σουβλάκι για να μιλήσουν, τελικά, για όσα μας δένουν μ’ έναν τόπο.
Ενότητα Nexus
Αόρατες γυναίκες: Ρωξάνδρα Στούρτζα
Δημιουργός: Αναστασία Κουμίδου. Σενάριο: Αναστασία Κουμίδου. Παραγωγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / ΜΑΓΜΑ, με τη χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση. Ηχοληψία: Βίκτωρ Μαστέλα. Μοντάζ: Θεόδωρος Λώτης, Βίκτωρ Μαστέλα. Αφήγηση: Ηλέκτρα Γεννατά, Σπύρος Σταμούλης, Θανάσης Χαλκιάς, Αναστασία Κουμίδου. Πρωτότυπη μουσική: Θεόδωρος Λώτης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 30’
Η φιλελληνίδα Ρωξάνδρα Στούρτζα-Edling (1786-1844), γνωστή για τον ανεκπλήρωτο έρωτά της με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ήταν μία δραστήρια γυναίκα με διαυγή πολιτική κρίση, στενές σχέσεις με την τσαρική αυλή και βαθιά αγάπη για την Ελλάδα. Συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση σχολείων, ορφανοτροφείων και οικονομικής ενίσχυσης στη διάρκεια του ελληνικού αγώνα της ανεξαρτησίας.
Γραμμή 57: Διεκδικώντας τον χώρο μέσα στο λεωφορείο και ανάλυση οδηγών
Δημιουργός: Γεωργία Ορφανίδου. Σενάριο-Ηχοληψία-Μοντάζ: Γεωργία Ορφανίδου. Πρωτότυπη μουσική: Ελένη Μαυροπούλου. Ομιλήτρια: Ηλιάνα Πέγιου. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 30’
Στο podcast Kiss My Oasth μιλάω παρέα με φιλαράκια για τις εμπειρίες και τα τραύματα μας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, συζητάω με την Ηλιάνα για το πώς διεκδικούμε τον χώρο μας μέσα στα ασφυκτικά γεμάτα λεωφορεία και κάνουμε ψυχανάλυση στους οδηγούς.
Δεσποσύνη σε κίνδυνο
Δημιουργός: Ευδοξία Καρακάτση. Σενάριο-Παραγωγή-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Ευδοξία Καρακάτση. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 23’
Δεσποσύνη σε κίνδυνο ή μοιραία γυναίκα; Αθώα Σταχτοπούτα ή αισθησιακή Σαλώμη; Ελάτε να ανακαλύψουμε όλα τα γυναικεία στερεότυπα στα παραμύθια και στην τέχνη!
Δημοσιογραφία χωρίς υπονοούμενα
Δημιουργός: Τζίνα Γεωργιάδου. Σενάριο-Παραγωγή-Μοντάζ-Αφήγηση: Τζίνα Γεωργιάδου. Ηχοληψία: Αλέξης Φούρκας. Πρωτότυπη μουσική: Υπεραστικοί. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 30’
Το Δημοσιογραφία χωρίς υπονοούμενα διερευνά το χρονικό της αγωγής που ασκήθηκε από στέλεχος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Πουλημένη και το συνεργατικό μέσο Alterthess, που κάλυψαν τον αγώνα κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στο εξορυκτικό έργο στις Σκουριές, με το ισχυρισμό ότι παραβιάζεται ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων.
Ζωές που σβήνουν
Δημιουργός: Πρόδρομος Ταράσης. Σενάριο-Αφήγηση: Γιώτα Ζαγγανά. Συντονισμός παραγωγής: Άγγελος Αθανασόπουλος. Ηχοληψία-Μοντάζ: Άγγελος Κονταξής. Πρωτότυπη μουσική: Στέλιος Βασιλούδης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 23’
Οι επαγγελματίες της υγείας έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τον θάνατο . Ενώ μπορεί να μην ξεχάσουν ποτέ την πρώτη τους εμπειρία από τον χαμό ενός ασθενούς, ο «αγώνας» μεταξύ της διατήρησης της συμπόνιας και της αποστασιοποίησης είναι σκληρός. Τα αισθήματα αμφιβολίας για τον εαυτό τους, αδυναμίας, ενοχής ή αποτυχίας είναι η βασική τους αφήγηση. Είναι όμως η θλίψη ντροπιαστική και αντιεπαγγελματική;
Η Κατοχή μέσα απ’ τα μάτια των παιδιών της
Δημιουργός: Χρήστος Γεωργουδάκης. Σενάριο-Αφήγηση: Χρήστος Γεωργουδάκης. Παραγωγή: istorima. Μοντάζ: Σπύρος Λυμπερόπουλος. Σχεδιασμός ήχου-Μίξη ήχου: Δημήτρης Παλαιογιάννης. Πρωτότυπη μουσική: Μυρτώ Ναζίρη. Ρεπορτάζ: Χρήστος Γεωργουδάκης, Ευρύκλεια Τσαλουχίδου. Ομιλήτρια: Φανούλα Τσικερδάνου Μπουκουβάλα. Οπτική ταυτότητα: HØLY. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 25’
Η Φανούλα μεγαλώνει στη Βέροια όταν τα πρώτα ιταλικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από την πόλη. Πώς διαμορφώνεται ένα παιδί που μεγαλώνει σε έναν κόσμο που αλλάζει; Η ιστορία της Φανούλας είναι η αφετηρία ενός ηχητικού ταξιδιού έξι επεισοδίων που εξερευνούν το παιδικό βίωμα στα χρόνια της Κατοχής.
Ηχητικά haiku: Ηχητικές απόπειρες στο ποιητικό σύμπαν του haiku
Δημιουργός: Χρύσα Πανταζή. Παραγωγή: Μαρία Μπαζιάκου. Σενάριο-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Χρύσα Πανταζή. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 25’
Σύνθεση πρωτότυπων ηχητικών έργων βασισμένων στις αρχές, στα πρότυπα και στις αξίες της ιαπωνικής ποίησης haiku, καθώς και μελέτη της δημιουργικής διαδικασίας από τεχνική και αισθητική σκοπιά. Το haiku χαρακτηρίζεται από τη σύντομη δομή των τριών στίχων και την αυστηρή θεματολογική απαίτηση για παρουσίαση μιας στιγμής στη φύση. Στην περίπτωση του ηχητικού ποιήματος, η φυσικότητα και η υλικότητα του έργου εξελίσσει τη μορφή, χωρίς να υπονομεύει τη συμμόρφωση στο πνεύμα και το σχήμα αυτού του μοναδικού καλλιτεχνικού ιδιώματος.
Ο Κολόμπρος
Δημιουργός: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου. Παραγωγή: Sonic Orb, Κωνσταντίνα Σταυροπούλου. Ηχοληψία-Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου. Αφήγηση: Διαμαντής Αδαμαντίδης. Φωτογραφία εξωφύλλου: Στέλιος Παπαρδέλας. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 21’
Δύο βαθιά ανθρώπινα αισθήματα, ο φόβος και η ματαιότητα. Η ιστορία ενός ανθρώπου που άφησε τον φόβο να χαράξει την πορεία της ζωής του, ενώ δεν αγνόησε ποτέ την έλξη της αβύσσου. Μία ιστορία με φόντο τη θάλασσα, βασισμένη στο σχεδόν εκατό ετών διήγημα του ιταλού μυθιστοριογράφου Ντίνο Μπουτζάτι.
Οι ζωές των άλλων – Underdog: Η ιστορία μιας παγκόσμιας πρωταθλήτριας
Δημιουργός: Βασίλης Ζαμπίκος. Σενάριο: Βασίλης Ζαμπίκος, Ελευθερία Παλαιολόγου. Παραγωγή-Ηχοληψία-Μοντάζ: Βασίλης Ζαμπίκος. Πρωτότυπη μουσική: Αντώνης Χατζηκωνσταντής, Βασίλης Ζαμπίκος. Αφήγηση: Ελευθερία Παλαιολόγου. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 30’
Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ για την πορεία της Ελευθερίας Παλαιολόγου, πρωταθλήτριας Ελλάδος, κατόχου χρυσού μεταλλίου στο Κύπελλο Ακρόπολις και χάλκινου μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών, στην κατηγορία των 51 κιλών. Από το μπιλιαρδάδικο στην προπόνηση και απο τα μπαρ της Σαντορίνης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Όσα δεν προλάβαμε να πούμε
Δημιουργός: Σοφία Μπλέτσου. Σενάριο-Παραγωγή-Ηχοληψία: Σοφία Μπλέτσου. Μοντάζ: Νίκος Κοτσικώνας. Αφήγηση: Σοφία Μπλέτσου, Φωτεινή Τιμοθέου, Μαρία Τζελέπη, Δήμητρα Μπεροήκη, Γιώργος Ζήσης Μπιλιώνης, Κατερίνα Τσακούμη, Λένα Γκαντιά, Ξανθή Τσατσαμπά, Χαρά Βούρα, Λαμπρινή Μπερούκη, Λόλα (Θεοδώρα) Μελίδου, Γεωργία Τίνα. Οπτική ταυτότητα: Καλλιόπη Καντεράκη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 23’
Σε έναν κόσμο που ο μπαμπάς σκοτώνει τη μαμά, που η μαμά σκοτώνει το παιδί, υπάρχουν ακόμη λέξεις τρυφερές που κρύβονται μέσα σε γράμματα, που ίσως να μη φτάσουν ποτέ στους γονείς… Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών γράφουν ένα γράμμα στον μπαμπά ή στη μαμά με όσα θα ήθελαν να είχαν πει.
Ποιος χρειάζεται τους κριτικούς κινηματογράφου σήμερα;
Δημιουργός: Νικόλαος Αλέτρας. Σενάριο-Παραγωγή-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Νικόλαος Αλέτρας. Συμμετοχή: Δημήτρης Κολιοδήμος. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 22’
Η κριτική κινηματογράφου που εκφράζεται μέσω κειμένων που γράφουν εξειδικευμένοι (κυρίως) δημοσιογράφοι εμπεριέχει το καίριο ζήτημα της αξιολόγησης μιας ταινίας. Ποια ταινία είναι καλή, ποια είναι κακή; Ποια είναι αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια που θα απονείμουν στο οπτικοακουστικό έργο την καλλιτεχνική αύρα και ποια είναι αυτά τα κριτήρια που θα το εντάξουν στην άλλη πλευρά; Και τελικά, ποιος είναι ο κριτικός κινηματογράφου, αυτός ο αυτόκλητος τιμωρός ή απονεμητής; Ποια είναι η θέση του στην σύγχρονη οπτικοακουστική παραγωγή και, κυρίως, ποια θα είναι η θέση του στο εγγύς μέλλον; Αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να διερευνήσει το podcast με τίτλο Ποιος χρειάζεται τους κριτικούς κινηματογράφου σήμερα;.
ΠΟΛΗΙΣΤΟΡΙΕΣ. Μιλώντας για πατρίδες: Ο Βλάσης Κανιάρης και η μετανάστευση
Δημιουργός: Κατερίνα Ζάχου. Παραγωγή-Σενάριο-Αφήγηση: Κατερίνα Ζάχου. Ηχοληψία-Μοντάζ: Μένιος Εξίογλου. Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Καπαντζάκης. Οπτική ταυτότητα: Μαΐτα Χατζηιωαννίδου, loopo studio. Επιμέλεια κειμένων: Σταυρούλα Τσιάρα. Διαχείριση ιστοσελίδας: Φωτεινή Πατεινάρη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 27’
Ο Βλάσης Κανιάρης και τα ακέφαλα ανδρείκελά του με τις βαλίτσες. Αλλάζοντας το καλλιτεχνικό τοπίο τα χρόνια της μετανάστευσης. Μια περιήγηση στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Ξεκινώντας από τη μετανάστευση, ο Κανιάρης επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις βορρά και νότου.
Πόντιος και έναν ομάτ
Δημιουργός: Σοφία Ειρήνη Σοπιάδου. Σενάριο-Παραγωγή-Ηχοληψία-Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Σοφία Ειρήνη Σοπιάδου. Βοηθός παραγωγής: Τζίνα Γεωργιάδου. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 23’
Οι άνθρωποι που έφεραν παραδόσεις και ένα μοναδικό ηχόχρωμα στη χώρα χάθηκαν με την πάροδο του χρόνου, όπως σιγά σιγά χάνονται και οι απόγονοί τους. Καταφέρνει η φλόγα των παραδόσεων να επιβιώσει; Πόντιοι από τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη γενιά προσφύγων αναλύουν τις απόψεις και τις αναμνήσεις τους σχετικά με την παράδοση των Ποντίων.
Σύγχρονος Φρανκενστάιν
Δημιουργοί: Θεοδώρα Τσακιρίδη, Γιώργος Καμτζηρίδης. Σενάριο: Θεοδώρα Τσακιρίδη. Ηχοληψία-Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Καμτζηρίδης. Αφήγηση: Θεοδώρα Τσακιρίδη, Γιώργος Καμτζηρίδης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 27’
Ο Φρανκενστάιν ξύπνησε. Στο μυαλό του τρεμόπαιζε μια ιδέα. Ένα καινούριο τέρας γεννιόταν, με υλικά από το νεκροταφείο των συναισθημάτων. Ένας άνδρας αυτοκτονεί, μια γυναίκα διαβάζει τις σημειώσεις που βρίσκει η αστυνομία. Ο εξομολογητικός μονόλογος ενός φιλόδοξου επιστήμονα που ανέλαβε το βάρος της επερχόμενης δυστοπίας.
Συνταγογραφείται η ευτυχία;
Δημιουργοί: Ευαγγελία Σαββίδου, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Ιωάννης Γαλιώτος, Εμμανουήλ Σμυρνάκης. Σενάριο: Ευαγγελία Σαββίδου, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος. Ηχοληψία-Μοντάζ: Ιωάννης Γαλιώτος. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 20’
Τι είναι η ευτυχία; Ένα συναίσθημα, μια αφηρημένη έννοια, ή επιστήμη; Δύο νέοι γιατροί, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημόσια Υγεία, συζητούν για την ευτυχία, τους παράγοντες που την καθορίζουν, τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί και να μετρηθεί συλλογικά και προσπαθούν να απαντήσουν αν τελικά Συνταγογραφείται η ευτυχία;
Τα γονίδια του Μπετόβεν
Δημιουργός: Γλυκερία Σαμολαδά. Σενάριο-Παραγωγή-Μοντάζ-Αφήγηση: Γλυκερία Σαμολαδά. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 20’
Στην μαγική πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας, το 1824, ο Λούντβιχ φαν Μπετόβεν χρειάστηκε την προτροπή του συνεργάτη του για να γυρίσει και να δει το κοινό όρθιο να τον χειροκροτεί εκστασιασμένο, μιας και δεν μπορούσε πλέον να ακούσει το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού. Τι προκάλεσε την κώφωση του Μπετόβεν; Ποια γονίδια μπορεί να συνδέονται, να επηρέασαν ή ακόμη και να «έγραψαν» την ιστορία της ζωής του και μαζί την ιστορία της μουσικής;
Το θέμα με τον χρόνο
Δημιουργοί: Μάρω Πανταζίδου, Πάρης Σέληνας. Σενάριο-Αφήγηση: Μάρω Πανταζίδου. Παραγωγή: Whatever Productions. Άρης Δόριζας (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ). Ηχοληψία-Μοντάζ: Μανώλης Μαζοκόπος. Πρωτότυπη μουσική: Sonny Touch (Δημήτρης Τάτσης). Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 26’
Εσένα, ποιο είναι το πρόβλημά σου με τον χρόνο; Το ποντκαστ αυτό παρουσιάζει μια συμμετοχική διερεύνηση της σύγχρονης τραγωδίας του καθημερινού χρόνου. Εξομολογήσεις, μαρτυρίες και αναστοχασμοί συνθέτουν το πεδίο για αναρωτηθούμε: Και αν ο χρόνος δεν είναι χρήμα, τότε τι είναι;
Το τανκ Τζένη και το κάστρο (Μπουκίτσες Ιστορίας)
Δημιουργός: Απόστολος Μάρκος Κωστούλης. Σενάριο-Αφήγηση: Απόστολος Μάρκος Κωστούλης. Παραγωγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, Απόστολος Μάρκος Κωστούλης. Ηχοληψία-Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τηγανής. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 22’
Τρεις μέρες πριν τη λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η τραγελαφική προσπάθεια διάσωσης κάμποσων διάσημων Γάλλων σε ένα κάστρο, από το πιο απρόσμενο παρεάκι: μια χούφτα Αμερικανών και μερικούς αυστριακούς αντάρτες, πρώην στρατιώτες του Άξονα. Οι Μπουκίτσες Ιστορίας ασχολούνται με πραγματικά, άγνωστα ιστορικά γεγονότα και βιογραφίες, μέσα από μια σατιρική αφήγηση.
Canadian Diaries
Δημιουργός: Camilla Bouchet. Σενάριο-Παραγωγή-Ηχοληψία-Μοντάζ-Αφήγηση: Camilla Bouchet. Γλώσσα: Αγγλικά. Γαλλία, 2024, 20’
To podcast Canadian Diaries είναι εμπνευσμένο από τις σημειώσεις που κρατούσα ως μητέρα δύο μικρών παιδιών, σε μια μικρή πόλη του Καναδά, μια εξαιρετική δραστήρια αλλά συγχρόνως βαθιά εσωτερική περίοδο της ζωής μου. Έβλεπα και συναντούσα πολύ κόσμο στην πόλη: μητέρες, παιδιά, ανθρώπους που συμμετείχαν σε προγράμματα αποκατάστασης για τοξικοεξαρτημένους, νεαρούς άστεγους, νεοφερμένους στην πόλη, χορευτές… Ακόμη και αν οι συναντήσεις αυτές ήταν πολύ σύντομες, ο αντίκτυπός τους στη ζωή μου παραμένει ισχυρός. Αν μπαίναμε στον κόπο να δούμε και να ακούσουμε αληθινά ο ένας τον άλλο, μήπως οι ζωές μας θα αποκτούσαν περισσότερο νόημα;
Mega Stories: Ιστορίες ελληνικής ιθαγένειας
Δημιουργός: Κωνσταντής Φραγκόπουλος. Σενάριο: Δώρα Αναγνωστοπούλου. Παραγωγή: Mega TV. Ηχοληψία: Βασίλης Γκιωνάκης. Μοντάζ: Αλέξανδρος Αλευράς, Αφροδίτη Ταυρή. Έρευνα: Ηλιάνα Δανέζη. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2024, 27΄
Η Ελλάδα: Η χώρα με τα πολλά και ετερόκλητα παιδιά της που άλλα τα αγκαλιάζει ενώ άλλα δεν τα αναγνωρίζει ως δικά της. Πολλά από αυτά μπορεί να διαφέρουν στο χρώμα, την καταγωγή, τις συνήθειες όμως όλα κάνουν όνειρα κάτω από τον ίδιο ουρανό. Στο podcast αυτο δίνεται βήμα σε εκείνους που διεκδικούν την ελληνική ιθαγένεια την ίδια στιγμή που έρχονται αντιμέτωποι με αγκυλώσεις που δυσχεραίνουν την πραγματοποίηση ενός ονείρου: αυτού της ισότιμης ένταξης στην κοινωνία.
Tech Talk: Έχει φύλο η τεχνολογία;
Δημιουργός: Αντώνης Φάρας. Σενάριο: Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality. Παραγωγή: Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας). Ηχοληψία-Μοντάζ-Πρωτότυπη μουσική: Διαμαντής Αναστασιάδης. Γλώσσα: Ελληνικά. Ελλάδα, 2023, 30’
Το επεισόδιο του TechTalk με τίτλο Έχει η τεχνολογία φύλο; εξετάζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ τεχνολογίας και φύλου. Συμμετέχουν ειδικοί, οι οποίες συζητούν θέματα που κυμαίνονται από την επιρροή του φύλου στον τεχνολογικό σχεδιασμό έως τον συμβολικό ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση των προτύπων των φύλων. Το podcast εξετάζει κριτικά ιστορικές και σύγχρονες προοπτικές, ενθαρρύνοντας τους ακροατές να προβληματιστούν σχετικά με τις δικές τους εμπειρίες με την τεχνολογία από την οπτική γωνία του φύλου.
Ειδική ακρόαση
Χούλιγκαν Εξπρές
Πέμπτη 14 Μαρτίου, 13.00, Πράσινο Δωμάτιο
Από τα 80s στο σήμερα κι από τη Νέα Φιλαδέλφεια στο Ζάγκρεμπ, ένα ταξίδι στον άγνωστο κόσμο των ultras. Το Χούλιγκαν Εξπρές, ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD, θα παρουσιαστεί σε ειδική ακρόαση στο 26ο ΦΝΘ. Βασίζεται σε πολύμηνη έρευνα που ξεκίνησε μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Κατσούρη κι ολοκληρώθηκε με τα γήπεδα ποδοσφαίρου κλειστά λόγω της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Θα ακολουθήσει Q&A με τους δημιουργούς Κώστα Κουκουμάκα (Δημοσιογράφος, iMEdD ), Παναγιώτη Μένεγο (Δημοσιογράφος, iMEdD Podcasts Content and Production Manager), Γιώργο Σχοινά (Δημοσιογράφος, iMEdD) και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τούλα (Parallaxi).
Έρευνα-Σενάριο-Αφήγηση: Κώστας Κουκουμάκας, Παναγιώτης Μένεγος, Γιώργος Σχοινάς. Sound Design – Μίξη ήχου: Άρης Αθανασόπουλος. Εικονογράφηση: Ευγένιος Καλοφωλιάς.