Ντανιέλα Κλέτε: Συνελήφθη μετά από δεκαετίες πρώην μέλος της Μπάαντερ-Μάινχοφ

Διαβάζεται σε 2'
Η Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της RAF, το 1988
Η Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της RAF, το 1988 AP Photo, File

Συνελήφθη το στέλεχος της RAF Ντανιέλα Κλέτε, που ήταν καταζητούμενη εδώ και δεκαετίες, για ληστείες και απόπειρα δολοφονίας.

Ένα πρώην μέλος της εξτρεμιστικής οργάνωσης «Red Army Faction» (RAF) συνελήφθη, μετά από 30  χρόνια τουλάχιστον που θεωρούταν καταζητούμενη από τις αρχές.

Οι εισαγγελείς στη βόρεια πόλη Βέρντεν επιβεβαίωσαν τη σύλληψη της Ντανιέλα Κλέτε, 65 ετών, αλλά δεν έδωσαν αμέσως περισσότερες λεπτομέρειες. Η εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται άγνωστες πηγές ασφαλείας, ανέφερε ότι συνελήφθη στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας (26/2).

Η Κλέτε είναι ένα από τα τρία πρώην μέλη της RAF, τα οποία αναζητά η αστυνομία εδώ και χρόνια. H Klette, ο Ernst-Volker Staub και ο Burkhard Garweg έχουν συνδεθεί με τουλάχιστον 12 ληστείες στη βόρεια Γερμανία μεταξύ 1999 και 2016. Καταζητούνται επίσης για απόπειρα δολοφονίας.

Από αριστερά ο Burkhard Garweg, ο Ernst-Volker Wilhelm Staub και η Daniela Klette
Από αριστερά ο Burkhard Garweg, ο Ernst-Volker Wilhelm Staub και η Daniela Klette BKA via AP

Στα μέσα Φεβρουαρίου, οι ερευνητές απηύθυναν νέα έκκληση για πληροφορίες σχετικά με τους τρεις φυγάδες, σε δημοφιλές τηλεοπτικό αστυνομικό πρόγραμμα. Το 2020 μπήκαν στον κατάλογο των “πλέον καταζητούμενων της Ευρώπης” της Europol.

Ποια ήταν η οργάνωση RAF

Η Φράξια του Κόκκινου Στρατού (RAF), γνωστή στα ΜΜΕ και ως Μπάαντερ-Μάινχοφ, γεννήθηκε από τις γερμανικές φοιτητικές διαμαρτυρίες κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Ήταν μια ακροαριστερή ομάδα που ξεκίνησε μια βίαιη εκστρατεία ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και την καταπίεση των εργαζομένων.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην τρίτη γενιά της RAF, που ήταν ενεργή στις δεκαετίες 1980 και 1990. Μέλη της τρίτης γενιάς θεωρείται ότι δολοφόνησαν τον επικεφαλής της Deutsche Bank Αλφρεντ Χερχάουζεν και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά τη γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβεντερ.

Η οργάνωση σκότωσε 34 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες. Ανακήρυξε τη διάλυσή της το 1998.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα