Απειλές Ρωσίας για σύγκρουση με ΝΑΤΟ αν ο στρατός του πολεμήσει στην Ουκρανία
Διαβάζεται σε 3'Μια σειρά από χώρες “αδειάζουν” τον Εμανουέλ Μακρόν και στέκονται απέναντι στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο προειδοποιεί για σύγκρουση Ρωσίας-ΝΑΤΟ.
- 27 Φεβρουαρίου 2024 16:24
Μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδορυ, Εμανουέλ Μακρόν, τη Δευτέρα (26/02) στην οποία αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στη χώρα.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί», αναγνωρίζοντας πάντως πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» γι’ αυτό, με το Κρεμλίνο να παίρνει με τη σειρά του θέση, κάνοντας λόγο για σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που γίνουν πράξη τα όσα είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Χώρες του ΝΑΤΟ τοποθετούνται κατά της δήλωσης Μακρόν
Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και – πριν από λίγο – η Ισπανία απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό την Τρίτη, όπως επίσης και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται πλέον πρόθυμοι να προμηθευτούν όπλα από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης ως έναν τρόπο επιτάχυνσης της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Αττάλ, δήλωσε ότι τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης στις δυτικές προσπάθειες να αποτραπεί μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. “Καμία δυναμική δεν μπορεί να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει “συναίνεση” για οποιαδήποτε “επίσημη” ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων.
Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου. «Η ενότητα ήταν και είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ενάντια στην επίθεση (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν», είπε η Αλεγρία.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί για σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, διαμηνύει ότι η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα καταστεί αναπόφευκτη εάν τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
“Το ίδιο το γεγονός ότι συζητείται η δυνατότητα αποστολής ορισμένων τμημάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις παρατηρήσεις του Μακρόν.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τους κινδύνους σε περίπτωση που τα μέλη του ΝΑΤΟ στείλουν τα στρατεύματά τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία, ο Πεσκόφ είπε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσουμε όχι για την πιθανότητα, αλλά για το αναπόφευκτο (μιας άμεσης σύγκρουσης)».
Ο Πεσκόφ είπε μάλιστα στη συνέχεια ότι η Δύση θα πρέπει να αναρωτηθεί εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι προς το συμφέρον των χωρών και των λαών τους.
Ακόμη και η συζήτηση για μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ – ένας ψυχροπολεμικός εφιάλτης τόσο για τους ηγέτες αλλά κυρίως για τους λαούς – δείχνει τους κινδύνους κλιμάκωσης.
Άλλωστε, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες – η μεγάλη δύναμη πίσω από το ΝΑΤΟ – διαθέτουν τα μεγαλύτερα οπλοστάσια πυρηνικών όπλων στον κόσμο, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει ότι μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.