Πέντε μειονεκτήματα του να είναι κάποιος πλούσιος
Διαβάζεται σε 4'Μελέτες έχουν ασχοληθεί με τα αρνητικά του να έχει κάποιος πολλά χρήματα. Παραθέτουμε τα πέντε επικρατέστερα.
- 28 Φεβρουαρίου 2024 09:49
Θα έχετε ακούσει πως τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Θα έχετε δει και πολύ πλούσιους ανθρώπους να θρηνούν την απώλεια δικών τους, που δεν σώθηκαν από τα δισεκατομμύρια τους. Προφανώς και τα λεφτά μπορούν να εξαφανίσουν το άγχος του βιοπορισμού και να κάνουν την καθημερινότητα πιο άνετη και ‘ανοιχτή’ σε όλες τις πιθανότητες.
Αλλά δεν είναι η απάντηση για όλα, όπως δείχνουν μελέτες που έχουν ερευνήσει τα πιθανά μειονεκτήματα του να είναι κάποιος πλούσιος.
Στις εργασίες διευκρινίζεται ότι όσα ακολουθούν δεν τα ζουν όλοι οι έχοντες αυτού του πλανήτη. Για παράδειγμα, δεν έχουν όλοι money guilt. (Ξεκάθαρα) Δεν θέλουν δηλαδή, να σώσουν όλοι όποιον έχει πρόβλημα σε αυτόν τον κόσμο, μέσω δωρεών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.
Aς αρχίσουμε.
1) Τεταμένες προσωπικές σχέσεις
Σύμφωνα με το The Motley Fool «με τον τεράστιο πλούτο, υπάρχει ο κίνδυνος να αμφισβητηθούν οι πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων. Οι πλούσιοι ίσως να αναρωτιούνται αν όποιος τους προσεγγίζει ενδιαφέρεται πραγματικά για εκείνους ή θέλουν τα χρήματά τους. Γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη δημιουργία γνήσιων σχέσεων. Αυτό μπορεί να ισχύει ιδιαίτερα στις πιο προσωπικές σχέσεις».
2) Aπομόνωση και μοναξιά
Η καχυποψία προς τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και μοναξιά. Πολλοί πλησιάζουν τους έχοντες γιατί χρειάζονται χρήματα ή μια χάρη. Όχι επειδή ενδιαφέρονται να γίνουν φίλοι. Έτσι, οι πλούσιοι φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν τους πάντες και να μένουν αποκομμένοι από γνήσιες συνδέσεις.
Εν τω μεταξύ, μελέτες δείχνουν ότι ο πλούτος μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές, όπως η αλαζονεία και η έλλειψη ενσυναίσθησης. Εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Οι πλούσιοι συχνά ζουν σε μια ‘φούσκα’ που καθυστερεί σημαντικά την κατανόηση του εαυτού τους και του κόσμου γύρω τους.
«Μεγάλο πρόβλημα είναι η αντανακλαστική συσχέτιση μεταξύ πλούτου και σοφίας. Έτσι, πολλές τρελές ιδέες εξετάζονται σοβαρά, επειδή τις είχε και τις είπε είπε ένας προσωρινά πλούσιος».
3) Κενό και έλλειψη σκοπού
Το Fortress Planning Group φεύγει από τα προσωπικά και πάει στα εργασιακά, τονίζοντας ότι «μετά την απόκτηση τεράστιου πλούτου, ορισμένα άτομα αγωνίζονται να βρουν νέους στόχους και κίνητρα πέρα από την οικονομική επιτυχία. Αυτό τους οδηγεί σε μια αίσθηση κενού και έλλειψης σκοπού στη ζωή τους».
Έρευνες έχουν ενημερώσει πως καθ’ οδόν για τη συσσώρευση πλούτου, οι άνθρωποι κάνουν σημαντικές θυσίες (πχ παραμελούν την προσωπική τους ζωή και όσα μπορούν να τους κάνουν χαρούμενους). Αυτές οι θυσίες μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς μέχρι αργότερα στη ζωή τους, όταν έχει προχωρήσει ο τρελός ενθουσιασμός.
4) Τάσεις εργασιομανίας
Ο Morgan Housel, συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «Η Ψυχολογία των Χρημάτων», είπε στο Inc.com ότι «ο στόχος της συγκέντρωσης πλούτου μπορεί να μετατραπεί σε μια αδυσώπητη επιδίωξη, καθιστώντας δύσκολη την απενεργοποίηση και την απόλαυση των καρπών της εργασίας τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εργασιομανία και παραμέληση άλλων πτυχών της ζωής τους».
Οδηγεί και σε επιπλέον άγχος, καθώς δεν θέλουν μόνο να διατηρήσουν τα κεκτημένα, αλλά να ‘αβγατίσουν’ την περιουσία. Και για να τα καταφέρουν, κάνουν τα πάντα.
5) Στόχος των απανταχού επιτήδειων
Το FPG επισημαίνει και ότι «τα πλούσια άτομα συχνά γίνονται στόχος απατεώνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους οικονομικούς τους πόρους. Έτσι, καταφεύγουν σε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, κάτι που δυνητικά προκαλεί στρες και άγχος». Γίνονται και στόχος αβάσιμων μηνύσεων, που κάνουν άνθρωποι οι οποίοι διεκδικούν το δικαίωμα που πιστεύουν πως έχουν σε ένα κομμάτι της περιουσίας. Και ας είναι μικροσκοπικό.
Οι πλούσιοι πρέπει να κάνουν και backround check στους εργαζομένους τους, αφού είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν κληθεί να αναλάβουν την ευθύνη για σοβαρές (έως ποινικές) πράξεις των υπαλλήλων τους.
Το Money Talks προσθέτει πως η επιτυχία των πλουσίων εκνευρίζει όσους ζηλεύουν ή φοβούνται να πάρουν ρίσκα ή είναι ανασφαλείς με όποιον άλλον τρόπο. Έτσι οι έχοντες αποκτούν haters, χωρίς να ‘χουν κάνει εκείνοι κάτι κακό.
Τα σχόλια δικά σας.