Δύο πανέμορφα χωριά δίπλα σε μαγικές λίμνες

Διαβάζεται σε 5'
Τοπίο στη λίμνη Κερκίνη
Τοπίο στη λίμνη Κερκίνη iStock

Βόλτες δίπλα στα γαλήνια νερά των λιμνών και εξερεύνηση σε παραδοσιακά χωριά, με ιστορία, αρχιτεκτονική και αυθεντικότητα. Ταξίδι στα Άνω Πορόια και τους Ψαράδες.

Σκέφτεστε περιπάτους στις όχθες μαγικών λιμνών, να απολαμβάνετε τη γαλήνη των ήρεμων υδάτων τους και την ονειρεμένη φύση που τις αγκαλιάζει και ύστερα να επιστρέφετε σε κάποιο κοντινό γραφικό χωριό για να το γνωρίσετε και να διανυκτερεύσετε σε κάποιο όμορφο μικρό ξενώνα.

Οι πανέμορφες λίμνες της Κερκίνης και της Μεγάλης Πρέσπας σας περιμένουν, καθώς και τα υπέροχα χωριά Άνω Πορόια και Ψαράδες! Εκεί, ο χρόνος κυλάει αργά και η φύση καθηλώνει. Τα χωριά που πλαισιώνουν αυτές τις δύο λίμνες αναδεικνύονται ως κρυφά διαμάντια της ελληνικής υπαίθρου. Από τα γραφικά σοκάκια με τα πέτρινα σπίτια μέχρι τις ορεινές διαδρομές που οδηγούν σε σημεία μοναδικής φυσικής ομορφιάς, κάθε γωνιά αυτών των χωριών αναδεικνύει την αυθεντικότητα και τη γοητεία τους.

Απολαύστε τη φιλοξενία των ντόπιων, γευτείτε τις νοστιμιές της τοπικής κουζίνας και αφεθείτε στην αγκαλιά της φύσης.

Άνω Πορόια

Τα Άνω Πορόια απλώνονται στις νότιες πλαγιές του όρους Μπέλες στα 440 μ. υψόμετρο και έχουν μοναδική θέα στην λίμνη Κερκίνη. Εδώ είχαν τα εξοχικά τους οι μπέηδες την εποχή της Τουρκοκρατίας και παρά τα σύγχρονης αρχιτεκτονικής κτίρια το χωριό δεν χάνει τον παραδοσιακό μακεδονίτικο του χαρακτήρα και την γραφική του ομορφιά. Σε αυτό συμβάλουν οι μαχαλάδες με τα στενά σοκάκια, η πανέμορφη φύση και τα τρεχούμενα νερά.

Αν θέλετε να τεμπελιάσετε και να χαζολογήσετε πιάστε τραπεζάκι στην πλατεία κάτω από την σκιά από τα τεράστια πλατάνια και ξεκινήστε την κουβέντα με τους ντόπιους.

Δοκιμάστε οπωσδήποτε γαλακτομπούρεκο από βουβαλίσιο γάλα, πέστροφες, και άλλα λιμνίσια ψάρια όπως το γριβάδι, βουβαλίσιο κρέας σε πολλές παρασκευές, αλλά και ντόπια ζυμαρικά.

Αν θέλετε να περπατήσετε ανεβείτε μέχρι το πέτρινο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες αλλά και την μοναδική θέα στο χωριό και τη λίμνη Κερκίνη.

Για εσάς που το ψάχνετε λίγο παραπάνω σημειώστε πως από την πλατεία ξεκινούν πολλά μονοπάτια πλάι στη ρεματιά που μπαίνουν σε ένα υπέροχο δάσος με πλατάνια, οξιές, σημύδες, έλατα και πεύκα. Ένα από αυτά φτάνει στο οροπέδιο της Ασπρόλιμνης όπου βρίσκεται το καταφύγιο που βλέπει σε Κερκίνη, Δοϊράνη και σε όλο τον κάμπο.

Μπορείτε επίσης να κατέβετε στη λίμνη με το αυτοκίνητο και να δείτε από κοντά τα βουβάλια που ζουν σε αυτόν τον εξαιρετικό υγροβιότοπο. Περίπου 40 χλμ. μακριά βρίσκεται και το γνωστό οχυρό «Ρούπελ», το μεγαλύτερο οχυρωματικό συγκρότημα, μέρος του οποίου είναι επισκέψιμο, με ξεναγήσεις που γίνονται κάθε 45 λεπτά, στο χώρο λειτουργεί επίσης και μουσείο στο οποίο εκτίθενται στολές, σημαίες, περίστροφα, τουφέκια του ελληνικού και γερμανικού στρατού κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και ένα από τα δύο αντιαρματικά πυροβόλα SCODA που διέθετε η φρουρά του οχυρού το 1941 (www.roupel.gr).

Ψαράδες

Οι Ψαράδες είναι ένα μικρό, σχετικά αμφιθεατρικά χτισμένο, χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Ο κεντρικός δρόμος, είναι όλος πλακόστρωτος, από τη μια πλευρά βρίσκεται η λίμνη και από την άλλη μαγαζάκια, ταβέρνες και καφέ ενώ πίσω τους απλώνεται το χωριό. Όσο πιο μέσα στο χωριό πάτε τόσο πιο πολύ θα δείτε το παραδοσιακό του πρόσωπο με τα πέτρινα περιποιημένα σπίτια και τις μικρές αυλές ωστόσο αυτό που κάνει το χωριό μοναδικό δεν είναι η αρχιτεκτονική του, είναι το πανέμορφο τοπίο που δημιουργεί η λίμνη.

Χαρακτηριστικό της Μεγάλης Πρέσπας είναι τα παλιά ασκηταριά μέσα στις σπηλιές των βράχων της, σε αυτές βρήκαν καταφύγιο και ασκήτευσαν μοναχοί κατά τη βυζαντινή, μεταβυζαντινή εποχή και στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το χωριό, το πρώτο, προσβάσιμο μόνο με βάρκα σε ύψος 40 μ. από τη στάθμη της λίμνης, χρονολογείται στον 14ο αι. ενώ τα άλλα δυο στον 15ο και 13ο αιώνα αντίστοιχα, μην παραλείψετε να δείτε και τις βραχογραφίες στην Παναγία της Βλαχερνίτισα.

Η βαρκάδα στη λίμνη είτε για να δείτε τα ασκηταριά είτε όχι, είναι από τις δραστηριότητες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε και προτιμήστε να πάτε νωρίς το πρωί. Τα ήρεμα νερά σε συνδυασμό με την σχεδόν απόλυτη ησυχία αλλά και τους αργυροπελακάνους, τους ερωδιούς και τους κορμοράνους να πετάνε μισό μέτρο από το νερό είναι μια φανταστική, μοναδική εμπειρία.

Λίγο πριν το χωριό βρίσκεται το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που περικυκλώνεται από ένα δάσος αιωνόβιων κέδρων, οπότε κάντε και εκεί μια στάση, και περπατήστε για λίγο ανάμεσα στα πανέμορφα αυτά δέντρα.

Κοντά στους Ψαράδες βρίσκεται και το χωριό Άγιος Γερμανός ένα επίσης παραδοσιακό πέτρινο χωριό που πρέπει να επισκεφθείτε. Εκεί θα δείτε και το εξής παράδοξο, δυο εκκλησίες να είναι η μια κολλητά στην άλλη. Η μικρότερη, ο Άγιος Γερμανός, είναι αυτή που τραβάει το βλέμμα, χτισμένη τον 11ο αι. Όσο είστε στο χωριό, αναζητήστε και τον παλιό νερόμυλο του 1930. Μην φύγετε από τους Ψαράδες πριν κάντε μια βόλτα στην Μικρή Πρέσπα και στο νησάκι της, τον Άγιο Αχίλλειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα