Βαλκάνιοι εκτελεστές: Η στιγμή που κατευθύνονται στη Βάρη για να εκτελέσουν συμβόλαιο θανάτου

Διαβάζεται σε 3'
Κάμερες κλειστού κυκλώματος κατέγραψαν καρέ καρέ τις κινήσεις των Σέρβων εκτελεστών
Κάμερες κλειστού κυκλώματος κατέγραψαν καρέ καρέ τις κινήσεις των Σέρβων εκτελεστών

Καταγεγραμμένη σε βίντεο είναι η στιγμή που η ομάδα των Βαλκάνιων εκτελεστών κατευθύνεται στην ταβέρνα στην περιοχή της Βάρης και εκτελεί συμβόλαιο θανάτου. Πώς οι Αρχές κατάφεραν να “ακούσουν” τις συνομιλίες τους.

Το 2010 φέρεται να δημιουργήθηκε στο Μαυροβούνιο η εγκληματική οργάνωση “Kotor Clan με δραστηριότητα τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έπειτα από μία απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία το 2014, τα μέλη της “Kotor Clan”, διασπάστηκαν στις “Kavac” και “Skaljari” (τα ονόματα προέρχονται από δύο χωριά της επαρχίας του Kotor). Οι δύο αυτές ομάδες έδρασαν αυτόνομα, ενώ ταυτόχρονα πυροδοτήθηκε μία θανάσιμη διαμάχη μεταξύ των μελών τους, με αποτέλεσμα έως και σήμερα να έχουν διαπραχθεί περίπου 60 ανθρωποκτονίες τόσο στο Μαυροβούνιο και τη Σερβία, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι περισσότερες από τις δολοφονίες διαπράχθηκαν στην Σερβία και το Μαυροβούνιο. Σε πολλές, το modus operandi ήταν παρόμοιος με αυτόν της δολοφονικής ενέργειας στη Βάρη, αφού τα θύματα εκτελέστηκαν μπροστά σε μέλη της οικογένειάς τους.

Στη Βάρη, μάλιστα, κλειστά κυκλώματα κατέγραψαν καρέ-καρέ τις κινήσεις των δραστών και τη διαφυγή τους από το σημείο, όπου εκτέλεσαν συμβόλαιο θανάτου δολοφονώντας δύο άνδρες.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή “SkyECC” προκειμένου να επικοινωνούν με ασφάλεια. Οι χρήστες της εφαρμογής “SkyECC” είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτογραφημένα μηνύματα, τα οποία “αυτοκαταστρέφονταν” μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που όριζαν οι ίδιοι.

Για το λόγο αυτό, οι αστυνομικές και δικαστικές Αρχές της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, με την υποστήριξη της Eurojust και της Europol συνέστησαν Κοινή Ομάδα Ερευνών, με την κωδική ονομασία “OTFLimit” και κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που είχαν ανταλλαχθεί μέσω της εφαρμογής.

Όπως έγινε γνωστό από τη Europol στις ελληνικές Αρχές, ορισμένες από τις κρυπτογραφημένες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της εφαρμογής “SkyECC” σχετίζονται τόσο με την ανθρωποκτονία των Σταμάτοβιτς και Ντέντοβιτς (αρχηγού της Σκάλιαρι), στη Βάρη όσο και με αυτή του Κόζαρ και του Χάτζιτς στην Κέρκυρα.

Κατόπιν τούτου, από την ΕΛ.ΑΣ. υποβλήθηκαν αιτήματα Ευρωπαϊκών Εντολών Έρευνας προς το Ειδικό Τμήμα του Πρωτοδικείου των Παρισίων κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος “JUNALCO” και χορηγήθηκαν δεδομένα της εφαρμογής “SkyECC”, μέσω των οποίων περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η εκτέλεση των ανθρωποκτονιών στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που καταγράφηκε στην εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν οι δράστες όταν έδωσαν αναφορά για την διπλή εκτέλεση της Κέρκυρας, όπου ουσιαστικά προδόθηκαν ο οι εκτελεστές:

Εγώ και ο Fred ήμασταν δεξιά, ο Hajduk και ο Piksel απέναντι. Εγώ έριξα δύο φορές στον Kozni και τρεις στον Damir. Μετά βάλαμε στη θέση του οδηγού εκείνο το σφουγγάρι που βάζουν στις ξαπλώστρες“.

Η λεπτομέρεια που αναφέρεται στο τέλος του μηνύματος συνάδει απόλυτα με τα ευρήματα, καθώς στον τόπο του εγκλήματος επάνω στον παρμπρίζ υπήρχε ένα γκρι μαξιλάρι ξαπλώστρας, που προφανώς είχαν τοποθετήσει οι δράστες για να μη φαίνονται τα θύματά τους κερδίζοντας ίσως έτσι ακόμη περισσότερο χρόνο για την διαφυγή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα