Γάζα: Νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Δεν πήγαν στο Κάιρο οι ισραηλινοί

Διαβάζεται σε 3'
Τα συντρίμμια του πολέμου στη Γάζα
Τα συντρίμμια του πολέμου στη Γάζα AP Photo Courtesy of Maha Abu Kuwaik

Ένα νέο κώλυμα σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα, με τους Ισραηλινούς να μην μεταβαίνουν καν στο Κάιρο και τη Χαμάς να μην στέλνει λίστα εν ζωή ομήρων. Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επιδρομή των τελευταίων χρόνων στη Ραμάλα.

Αδιέξοδο σημειώθηκε για ακόμη μια φορά στις συνομιλίες στο Κάιρο για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα και την εξεύρεση μιας λύσης, παρά τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται ιδιαίτερα το Ισραήλ.

Μάλιστα, το Ισραήλ δεν έστειλε αντιπροσωπεία διαπραγματευτών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, με τον  Νετανιάχου να διαμηνύει, ότι δεν θα ικανοποιήσει τις «παράλογες απαιτήσεις της Χαμάς». Ωστόσο, οι πιέσεις εντείνονται από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η «επίσημη απάντηση» της Χαμάς αναμένεται κατά τη δεύτερη ημέρα του νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο με την αιγυπτιακή τηλεόραση να κάνει λόγο για «σημαντική πρόοδο» προς την εκεχειρία στη Γάζα. Ωστόσο, στο τελευταίο διάγγελμά του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν θα γίνει ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», ενώ το Ισραήλ αρνείται να παραβρεθεί εάν η Χαμάς δεν του παραδώσει λίστα με τα ονόματα των ομήρων που είναι ζωντανοί.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Τα «αιτήματα της Χαμάς» περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 ως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή.

Ευρύτερα, η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.

“Σχεδόν αναπόφευκτος” ο λιμός

Ο Άντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε την «επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η ροή βοήθειας προς τη Γάζα», ενώ ήδη ξεκίνησαν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας με αλεξίπτωτα.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι 2,2 από τους 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Η μεγαλύτερη ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη διοικητική πρωτεύουσα των Παλαιστινίων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας έναν 16χρονο σε προσφυγικό καταυλισμό κατά τη μεγαλύτερη επιδρομή τους στην πόλη για χρόνια, όπως δήλωσαν σήμερα παλαιστινιακές πηγές.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε πως ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 16χρονο Μουστάφα Αμπού Σάλμπακ, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στον καταυλισμό προσφύγων Αμ’άρι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως ξέσπασαν συμπλοκές καθώς ισραηλινές δυνάμεις εφόρμησαν στον καταυλισμό “στη διάρκεια της οποίας [εφόδου] πραγματικές σφαίρες εκτοξεύθηκαν εναντίον Παλαιστίνιων νέων”, τραυματίζοντας τον Αμπού Σάλμπακ στον λαιμό και στο στήθος.

Η βία αυξήθηκε απότομα σε όλη τη Δυτική Όχθη παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα: τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, ενώ το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά επιδρομές σε όλη την παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε το 1967.

Ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης έναν κύριο δρόμο στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης στη διάρκεια επιδρομής εκεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα