Ο Μηταράκης που “την είδε” ΚΚΕ και η κίνηση Γεραπετρίτη
Διαβάζεται σε 3'Η Ν.Δ θέλησε να δώσει συνταγματική αίγλη στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια φέρνοντας στην Βουλή τον ΥΠΕΞ ενώ ο Νότης μίλησε ταξικά
- 08 Μαρτίου 2024 06:20
Την είδε …ΚΚΕ
Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να χρησιμοποίησε την ατάκα του Κουτσούμπα (sugar daddies) για να πλήξει την κριτική του ΚΚΕ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όμως ο Νότης Μηταράκης φαίνεται πώς ακολούθησε άλλη τακτική. Την… είδε ο ίδιος ΚΚΕ.
Έτσι λοιπόν μάθαμε από τον πρώην υπουργό πως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ρύθμιση …ταξική υπέρ όσων έχουν χαμηλότερο εισόδημα. Όπως μας είπε «αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα μπορούν να σπουδάσουν σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Οι μικρομεσαίες όμως οικογένειες δεν έχουν αυτή την δυνατότητα». (Την οποία βέβαια θα είχαν αν η Νίκη Κεραμέως δεν είχε μειώσει τους εισακτέους κι αν, κι αν…)
Βέβαια ο Νότης Μηταράκης είπε άθελά του την αλήθεια: Πως η κυβέρνηση σκοπεύει να φτιάξει «πελατεία» για τα ιδιωτικά ΙΕΚ που πλαγίως θα γίνουν πανεπιστήμια. Ακόμη και ανταγωνιστικά απέναντι στα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια. Καθότι είναι γνωστά τα τεράστια έξοδα για να σπουδάσει ένας φοιτητης/φοιτήτρια στην περιφέρεια.
ΜΑΤ
Κίνηση ΜΑΤ φαίνεται πως θέλησε να κάνει η Νέα Δημοκρατία. Έτσι λοιπόν έφερε στην αίθουσα της Βουλής τον Γιώργο Γεραπετρίτη για να πει πως το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συμβατό με το άρθρο 16.
Προφανώς σκέφθηκαν πως αν το πει ένας συνταγματολόγος έχει …διαφορετική αξία. Έτσι λοιπόν ακούσαμε τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως «η συνθετική και συστηματική ανάγνωση του άρθρου 16, κατά την άποψή μου, σαφώς επιτρέπει την ίδρυση όχι με τη μορφή της σύστασης που απαγορεύεται ρητώς, αλλά με τη μορφή της εγκατάστασης υφιστάμενου πανεπιστημιακού ιδρύματος».
Το πρόβλημα είναι πως ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε απλά τα ίδια επιχειρήματα που το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης αλλά και οι περισσότεροι συνταγματολόγοι έχουν καταγγείλει ακόμη και ως αστεία.
Ας αποφασίσουν για το ΠΑΣΟΚ
Πρέπει να βρει μια ισορροπία η κυβέρνηση στις κατηγορίες και τις συγκρίσεις που εξαπολύει προς το ΠΑΣΟΚ. Να ξέρουν και στην Χαριλάου Τρικούπη σε …τι ακριβώς να απαντήσουν.
Χθες ο Κυριάκος Πιερακκάκης σχολίασε στην Βουλή την στάση του ΠΑΣΟΚ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την φράση: έχετε γίνει Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι ορίτζιναλ»
Μέχρι προχθές όμως τα στελέχη της Ν.Δ αποκαλούσαν το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη «Πράσινο ΣΥΡΙΖΑ». Πριν λίγο καιρό πάλι (όταν συζητούνταν το εργασιακό νομοσχέδιο του Άδωνι) έλεγαν πως το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει τις θέσεις του ΚΚΕ.
Αυτά ενώ και τα τρία αυτά κόμματα της αριστεράς λένε πως οι θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις δικές τους. Ενώ καλό είναι να προσέξουν στο Μαξίμου πως έως στιγμής το ΠΑΣΟΚ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από όλους τους προαναφερθέντες.
Βουλευτής
Φούντωσε πάλι η φημολογία για την ανάκτηση βουλευτικής έδρας από τον Στέφανο Κασσελάκη. Το αν το «φούντωμα» προκύπτει από την Κουμουνδούρου ή από την δημιουργική φαντασία κάποιων δεν το γνωρίζουμε.
Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει αντιφατικά μηνύματα. Πότε δηλώνει σε περιπατητικές συνεντεύξεις πως προτιμά να είναι εκτός Βουλής, πότε πάλι «ξεροσταλιάζει» στην είσοδο της Ολομέλειας της Βουλής όταν μιλά ο Σωκράτης Φάμελλος.
Βέβαια να επισημάνουμε πως η επιλογή δεν ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολλοί οι υποψήφιοι που πρέπει να παραιτηθούν. Μια και η αντικατάσταση ενός ομογενή βουλευτή από ένα άλλο δεν φαίνεται να έχει ισχυρή νομική βάση…