Σχέδια ΗΠΑ για νέο “λιμάνι” στη Γάζα ώστε να ανακοπεί η ανθρωπιστική κρίση

Διαβάζεται σε 3'
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα AP Photo Mohammed Dahman

Λιμάνι στη Γάζα προκειμένου να περνάει από εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια, πρόκειται να κατασκευάσουν οι ΗΠΑ. Το Ισραήλ χαιρετίζει το σχέδιο, αλλά δεν σκοπεύει να σταματήσει τις επιθέσεις.

Στο χειρότερο σημείο της βρίσκεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Παιδιά πεθαίνουν από πείνα, στους Παλαιστίνιους δεν παρέχεται η περίθαλψη που απαιτείται και η κατάσταση δεν φαίνεται να παρουσιάζει τα παραμικρά σημεία βελτίωσης.

Στον απόηχο όλων των παραπάνω κι έχοντας ήδη πραγματοποιήσει ρίψη ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος, ο αμερικανικός στρατός πρόκειται να κατασκευάσει ένα λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

“Απόψε, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει μια επείγουσα αποστολή για να φτιάξει ένα λιμάνι στη Γάζα”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με “χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και ανθρωπιστικούς εταίρους”.

Τι προβλέπει το σχέδιο των ΗΠΑ

Το λιμάνι, που θα είναι προσωρινό, θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς θα φτάνουν καθημερινά “εκατοντάδες επιπλέον φορτία”. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τα θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.

Θα συνεργαστούν επίσης με τον ΟΗΕ και με ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής που “κατανοούν πώς γίνεται η διανομή βοήθειας στη Γάζα”, συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες προμήθειες θα προέλθουν από την Κύπρο.

Για την αποστολή αυτή δεν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν πάνω σε πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Η κατασκευή του λιμανιού θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Στοιβαγμένα νεογέννητα σε νοσοκομείο στη Γάζα
Στοιβαγμένα νεογέννητα σε νοσοκομείο στη Γάζα AP Photo Fatima Shbair

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Χαμάς καθυστερεί τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων επειδή δεν έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει ασθενείς και ηλικιωμένους ομήρους.

Αμετάβλητος για τις επιθέσεις ο Νετανιάχου

Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ δείχνει να “καλωσορίζει” το σχέδιο των ΗΠΑ να κατασκευάσουν το λιμάνι στα παράλια της Γάζας προκειμένου να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια δια θαλάσσης, ο Νετανιάχου δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να καταστρέψει τη Χαμάς, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

“Υπάρχει διεθνής πίεση και αυξάνεται, όμως ιδίως όταν η διεθνής πίεση αυξάνεται, εμείς πρέπει να γινόμαστε μία γροθιά, πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά των προσπαθειών να σταματήσει ο πόλεμος”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εκτιμάται ότι συνωστίζονται στη Ράφα, οι περισσότεροι έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια τους βορειότερα για να ξεφύγουν από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης σε στρατιωτική σχολή, ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να αποκρούσει κάθε “εσκεμμένη απόπειρα” να κατηγορηθεί για τα εγκλήματα της Χαμάς.

Πρόσθεσε πως το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά μήκος της Γάζας, “περιλαμβανομένης της Ράφας, του τελευταίου προπύργιου της Χαμάς”.

«Όποιος μας λέει να μην επιχειρούμε στη Ράφα μας λέει να χάσουμε τον πόλεμο και αυτό δεν θα συμβεί», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα