Αυτοψία στη Λίμνη Κάρλα: Τι φταίει και δεν υποχωρούν τα ύδατα – Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν
Διαβάζεται σε 2'Η Λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962, ωστόσο η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά την κακοκαιρία Daniel, έχει φέρει τους κατοίκους των γύρω περιοχών σε απόγνωση.
- 09 Μαρτίου 2024 09:58
Το Up Stories σε συνεργασία με τους Θανάση Χριστοδούλου και Κωνσταντίνο Κλειτσογιάννη προσπαθεί να παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα τόσο στις πλημμυρισμένες εκτάσεις πέριξ της Λίμνης Κάρλα όσο και στις εκβολές του καναλιού μέσω του οποίου γίνεται η εκτόνωση των υδάτων αυτής.
Οι ρυθμοί εκτόνωσης και απορρόφησης των υδάτων είναι πολύ αργοί και τόσο οι αγρότες που βλέπουν τις εκτάσεις τους 6 μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του Daniel να παραμένουν βυθισμένες όσο και κάτοικοι του βόλου που βλέπουν τα μολυσμένα ύδατα να κατακλύζουν τον Παγασητικό Κόλπο είναι σε απόγνωση.
Δείτε το βίντεο και πάρτε μια εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της πλυμμηρισμένης Λίμνης Κάρλα.
Σημειώνεται πως η λίμνη Κάρλα, ή λίμνη Βοιβηίδα (παλαιότερα) και κατά την αρχαιότητα Βοιβηΐς, ή Βοιβιάς, ή Βοίβη, ή λίμνη της Πελασγιώτιδος, είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ελλάδα, η οποία αποξηράνθηκε το 1962, επειδή την εποχή εκείνη προκαλούσε πλημμύρες στις πέριξ γεωργικές καλλιέργειες, ενώ ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της Λάρισας, κοντά στις βόρειες πλαγιές του Πηλίου, στα όρια των Νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.
Η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 με τα εγκαίνια της σήραγγας μήκους 10.150 μέτρων και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.