Γάζα: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν πλωτή πλατφόρμα για την ανθρωπιστική βοήθεια
Διαβάζεται σε 5'Έως και δύο μήνες θα χρειαστούν για την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας και μιας γέφυρας που θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης στη Γάζα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.
- 09 Μαρτίου 2024 16:44
Τουλάχιστον δύο μήνες θα χρειαστούν για την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στη Γάζα για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όσο οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονται και πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ότι ο πόλεμος μπορεί να οδηγήσει σε μία πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.
Όπως δήλωσε χθες, Παρασκευή (08/03) ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, η κατασκευή πλωτής πλατφόρμας και μιας γέφυρας θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα ή ενδεχομένως και δύο μέχρι να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τον αμερικανικό στρατό.
Παράλληλα για την κατασκευή θα απαιτηθούν πιθανότατα έως και 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Ο αμερικανικός στρατός αναμένει ότι η πλωτή πλατφόρμας θα επιτρέψει την παράδοση 2 εκατομμυρίων γευμάτων καθημερινά στους Παλαιστίνιους, ενώ θα αποτελεί σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς να αναπτυχθεί αμερικανικό προσωπικό απευθείας στην εμπόλεμη ζώνη.
Το παρατεταμένο χρονοδιάγραμμα αντικατοπτρίζει την περίπλοκη φύση του έργου, το οποίο είναι το δεύτερο τέτοιο έκτακτο μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν σε λιγότερο από μία εβδομάδα για να προσπαθήσει να ανακουφίσει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της και προκαλείται από την άρνηση του Ισραήλ να ανοίξει πρόσθετα χερσαία περάσματα ή να διοχετεύσει περισσότερη χερσαία βοήθεια στον θύλακα, καθώς συνεχίζει να πολεμά τη Χαμάς.
Σήμερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα κατοικιών στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εντείνοντας την πίεση στην τελευταία περιοχή του θύλακα στην οποία δεν έχει εισβάλει ακόμα και όπου πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο.
Το 12όροφο κτίριο, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τα σύνορα με την Αίγυπτο, υπέστη ζημιές από την επιδρομή, ενώ δεκάδες οικογένειες έμειναν άστεγες, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με τους κατοίκους.
“Ο κόσμος τρόμαξε, έτρεχε πανικόβλητος στις σκάλες, ορισμένοι έπεσαν, επικρατούσε χάος. Άνθρωποι άφησαν τα υπάρχοντά τους και τα χρήματά τους”, δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλ- Ναμπρίς, ένας από τους 300 ενοίκους του κτιρίου, προσθέτοντας πως μεταξύ αυτών που παραπάτησαν στα σκαλιά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης ήταν η έγκυος σύζυγος ενός φίλου του.
“Ο κόσμος τρόμαξε, έτρεχε πανικόβλητος στις σκάλες, ορισμένοι έπεσαν, επικρατούσε χάος. Άνθρωποι άφησαν τα υπάρχοντά τους και τα χρήματά τους», δήλωσε ο Μοχάμαντ Αλ- Ναμπρίς, προσθέτοντας πως μεταξύ αυτών που παραπάτησαν στα σκαλιά κατά τη διάρκεια της εκκένωσης ήταν η έγκυος σύζυγος ενός φίλου του.
Ένας αξιωματούχος της Φατάχ, από τη Ράφα, εξέφρασε φόβους πως το ότι το Ισραήλ έπληξε το πολυώροφο κτίριο στη Ράφα αποτελεί ένδειξη μιας επικείμενης ισραηλινής εισβολής.
Η πρωτοβουλία θα έχει ως στόχο να ενισχύσει έναν θαλάσσιο διάδρομο που οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται για να ανοίξουν για την άμεση παροχή βοήθειας.
Το σχέδιο για τη δημιουργία πλωτής προβλήτας από τον αμερικανικό στρατό, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Πέμπτης, αναπτύχθηκε μόλις λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.
Πέντε μήνες μετά την αμείωτη αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως σχεδόν 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 72.500 έχουν τραυματιστεί και χιλιάδες βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα.
“Αυτός ο κτηνώδης πόλεμος έχει διαλύσει κάθε έννοια της κοινής ανθρωπιάς“, δήλωσε η Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Η ίδια ζήτησε το τέλος των εχθροπραξιών προκειμένου να επιτραπεί μια ουσιαστική διανομή βοήθειας στη Γάζα, η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους χωρίς όρους και το Ισράηλ να διαχειριστεί με ανθρωπιά τους Παλαιστίνιους κρατουμένους και να τους επιτρέψει να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους.
Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας εκεχειρίας και την απελευθέρωση των 134 ομήρων που παραμένουν στη Γάζα φαίνεται ότι καθυστερούν ενόψει της επιθυμητής ημερομηνίας της έναρξης του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, που ξεκινά περίπου στις 10 Μαρτίου.
Μια πηγή της Χαμάς είπε στο Reuters πως η αντιπροσωπεία της οργάνωσης είναι απίθανο να πραγματοποιήσει άλλη επίσκεψη στο Κάιρο το Σαββατοκύριακο για συνομιλίες. Η Χαμάς κατηγορεί για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις το Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται να δώσει εγγυήσεις ή να δεσμευτεί για το τέλος του πολέμου ή την απόσυρση των δυνάμεών του από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σε μια ανακοίνωση σχετικά με τις επιχειρήσεις του στη Γάζα για την προηγούμενη ημέρα, ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως προχώρησε σε συλλήψεις, εντόπισε όπλα και σκότωσε πάνω από 30 μαχητές στη Χαν Γιουνίς, μεταξύ άλλων στην περιοχή Χαμάντ, στην κεντρική Γάζα και στην περιοχή Μπέιτ Χανούν, βόρεια.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας χθες.