Άρωμα σκανδάλου με μη εγκεκριμένο φάρμακο που κόστισε στο ΕΣΥ 15 εκατ. ευρώ

Διαβάζεται σε 5'
Γιατρός κάνει υπολογιστικές πράξεις
Γιατρός κάνει υπολογιστικές πράξεις iStocn

Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για τη χορήγηση φαρμάκου υψηλού κόστους χωρίς έγκριση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Ποιους δείχνει για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Νέους αυστηρούς κανόνες στη συνταγογράφηση καινοτόμων φαρμάκων υψηλού κόστους αναμένεται να θεσπίσει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του το πρωί της Τρίτης στο συνέδριο του Economist με θέμα «Η Αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην Καταπολέμηση του Καρκίνου», ο υπουργός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι «αν δεν πάρουμε μέτρα, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη».

Παράλληλα, επισήμανε ότι η χορήγηση νέων φαρμάκων πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και για τον ασθενή, αλλά και η ευθύνη της Πολιτείας είναι ο ασθενής να έχει το φάρμακό του όταν πραγματικά το χρειάζεται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλόγιστη συνταγογράφηση του πανάκριβου φαρμάκου RELYVRIO για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κινητικού νευρώνα (ALS), που δεν είχε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και αποσύρθηκε από την εταιρεία.

Ωστόσο, όπως είπε, στην Ελλάδα γιατροί το συνταγογραφούσαν παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας να μην το συνταγογραφούν.

Μεγάλη ευθύνη ως προς αυτό έχουν και οι γιατροί, σημείωσε ο υπουργός Υγείας και αναφέρθηκε στην υπόθεση του Relyvrio, του πολύ ακριβού καινοτόμου ογκολογικού φαρμάκου για τη νευρομυοπάθεια, το οποίο «γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, ενώ είναι μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία», όπως είπε.

Ωστόσο, το φάρμακο αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στη φάση ΙΙΙ των δοκιμών και η παρασκευάστρια εταιρεία σχεδιάζει τώρα την απόσυρσή του.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economis
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο του Economis

«Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει. Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται. Και ιδιαίτερα, διότι εδώ οι θεραπείες δεν κοστίζουν όπως το Relyvrio, 75.000 ευρώ αλλά κοστίζουν 700.000 ευρώ. Και άρα αν ακολουθήσουμε το ίδιο μοντέλο έχουμε χαιρετίσει όλοι μαζί, δεν θα έχουμε να πάρουμε ούτε ασπιρίνη. Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε. Η Ένωση των Ογκολόγων και η κυρία Ζερβιδάκη η ίδια αλλά και οι συνάδελφοί της ήταν εντυπωσιακοί στις συναντήσεις μας, πάρα πολύ υπεύθυνοι και τους ευχαριστώ για αυτό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Ξεκινά το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών

Ο ίδιος εστίασε και στο Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που ήταν από τα πρώτα που υπέγραψε ως υπουργός Υγείας και η επιτυχία του εξαρτάται από τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, το οποίο όπως ανέφερε σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι η θητεία του θα συνδεθεί με την υλοποίησή του.

Για την Ελλάδα, είπε ο κ. Γεωργιάδης, η αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί, κορυφαία προτεραιότητα, όπως άλλωστε και για όλα τα συστήματα υγείας.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, πρέπει να τρέξουμε» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα προγράμματα πρόληψης «Σ. Δοξιάδης» που υλοποιούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, λέγοντας ότι για πρώτη φορά η Πολιτεία ασχολείται σοβαρά με την πρόληψη.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ανέφερε ότι από την αρχή της χρονιάς ξεκινήσαμε με αυξημένη ταχύτητα και δύο πάγια αιτήματα της ογκολογικής κοινότητας όπως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και το Μητρώο Νεοπλασιών που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας.

«Η χώρα μας βρίσκεται σε μια δημιουργική κινητικότητα» είπε και τόνισε ότι η ανάπτυξη ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οφέλους για τον ασθενή. Θα θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης αποτελεί δέσμευση της Πολιτείας και επένδυση στην αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινώντας από την πρόληψη», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ασθενών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα