Γιώργος Τσούμας: Η αλήθεια για τα Τέμπη θα έρθει στο φως

Διαβάζεται σε 3'
Γιώργος Τσούμας
Γιώργος Τσούμας

Ο Γιώργος Τσούμας, επικεφαλής του Δικτύου Νεολαίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, γράφει στο NEWS 24/7 για την τραγωδία στα Τέμπη και τις κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης.

Λίγες μέρες μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής δήλωση: “Αν η τηλεδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί (η γνωστή σε όλους μας πλέον σύμβαση 717), αυτό το δυστύχημα θα ήταν αδύνατο να συμβεί” και δεσμεύτηκε για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα μελετούσε το ζήτημα.

Έναν χρόνο μετά, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επανέλαβε αυτό που είχαν επισημάνει όλοι οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων και των εμπειρογνωμόνων που διόρισε η ίδια η κυβέρνηση και είχαμε υπογραμμίσει από την αρχή: Αν η σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση είχε ολοκληρωθεί στην ώρα της το 2016, οι 57 συνάνθρωποι μας δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους.

Σε μια παράλληλη διάσταση, μετά από την αιφνιδιαστική λήξη των εργασιών της Επιτροπής, μιας διαδικασίας που στιγματίστηκε από: 1) τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, 2) την προστασία που προσφέρθηκε στον πρώην Υπουργό Κ. Καραμανλή με την απόρριψη της πρότασης σύσσωμης της αντιπολίτευσης να διαβιβαστεί η κατάθεση του στην αρμόδια Εισαγγελία με το ερώτημα της τέλεσης ψευδορκίας, 3) τον αποκλεισμός στοιχείων και μαρτύρων γύρω από την υπόθεση του μπαζώματος στον τόπο του εγκλήματος, προκειμένου να προστατευθεί ο Υφυπουργός Χ. Τριαντόπουλος η εκείνος ο κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος εκτελώντας άνωθεν οδηγίες έδωσε την εντολή να μπαζωθεί ο τόπος, 4) την άρνηση της Επιτροπής να ζητήσει από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας το σύνολο της δικογραφίας, η Νέα Δημοκρατία δημοσίευσε χθες ένα πόρισμα όπου μεταφέρει το σύνολο της ευθύνης στο ανθρώπινο λάθος, υποστηρίζει ότι η ύπαρξη του συστήματος τηλεδιοίκησης δεν θα απέτρεπε την τραγωδία και ότι τα εμπλεκόμενα πολιτικά και κυβερνητικά πρόσωπα δεν έχουν απολύτως καμία ευθύνη, ένα πόρισμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε σθεναρά σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Είναι προφανές ότι η μετακίνηση της θέσης της κυβέρνησης δεν οφείλεται σε νέα δεδομένα ή σε επιστημονικά αποδεκτά στοιχεία αλλά σε μια δεδομένη προσπάθεια συγκάλυψης, που προσθέτει άλλη μια κηλίδα στην Δημοκρατία μας, που δεν στέκεται στο ύψος της ευθύνης της απέναντι στον πόνο, στην οδύνη και την θλίψη των οικογενειών των θυμάτων. Η τιμωρία των υπευθύνων, η αντιμετώπισης της αίσθησης της ατιμωρησίας που βασανίζει διαχρονικά αυτό τον τόπο και θρέφει την Ακροδεξιά, η ανάγκη παρουσίας ενός πολιτικού συστήματος γενναίου απέναντι στις ευθύνες του είναι το ελάχιστο χρέος απέναντι στον συλλογικό πόνο, απέναντι στην συλλογική μνήμη.

Η αλήθεια πρέπει να έρθει και θα έρθει στο φώς. Το ΠαΣοΚ θα κάνει ότι περνά από το χέρι του γι’ αυτό.

*O Γιώργος Τσούμας είναι επικεφαλής του Δικτύου Νεολαίας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα