ΠΟΣΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ
Η Σαρακοστή αρχίζει με τα Κούλουμα που περιλαμβάνουν ένα συγκεκριμένο μενού. Ας δούμε πόσο θα μας στοιχίσει.
Ήλθε η ώρα για ένα ακόμα αντάμωμα. Είναι και η αρχή μιας σειράς αργιών που μπορούν να δώσουν σε κάθε εργαζόμενο 43 ημέρες άδειας, εκ των οποίων ο εργοδότης θα ‘γράψει’ 18.
Ο εορτασμός της Σαρακοστής είναι γνωστό πως πάει ‘πακέτο’ με συγκεκριμένες δραστηριότητες (τον χαρταετό) και συγκεκριμένα εδέσματα.
Ας δούμε λοιπόν, πόσο πραγματικά θα στοιχίσει φέτος το Σαρακοστιανό τραπέζι των συγκεκριμένων ‘προϋποθέσεων’, δηλαδή των βασικών φαγητών που περιλαμβάνει αυτό που ξέρουμε ως «Κούλουμα» και ακολουθούν.
Να διευκρινίσω ότι υπάρχουν υλικά που αγοράζουμε μια φορά και τα κρατάμε, σε όλες τις συνταγές, όπως παρουσιάζονται και οι τιμές των προτάσεων που κάνουν οι έμποροι και βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα αρτοποιεία.
Πρώτα θα θυμίσουμε πως υπάρχει και το «Καλάθι της Σαρακοστής» στα σούπερ μάρκετ που θα είναι σε ισχύ έως το Μεγάλο Σάββατο. Γενικά, πολλά από τα προϊόντα της Νηστείας έχουν μεγάλη αύξηση στην τιμή τους (και δη οι σαλάτες και οι αλοιφές). Άλλα μπορείτε να τα βρείτε φθηνότερα.
Χρειάζεται έρευνα για να επιτύχουμε το value for money, αλλά και να χορτάσουμε.
Σε αυτό θα βρείτε τη συσκευασία των 400 γραμμαρίων του παραδοσιακού χαλβά να στοιχίζει 2.30 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 2.18 ευρώ το μισό κιλό.
Η συσκευασία των 450 γραμμαρίων ταραμοσαλάτας ‘προσφέρεται’ στο «Καλάθι» με 1.74 ευρώ, αλλά αφενός δεν είναι από λευκό ταραμά που συνδέεται με τα Κούλουμα (και έχει αύξηση 100% εν συγκρίσει με πέρυσι), αφετέρου δεν υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ (αλλά σε αυτό που έχει την πιο χαμηλή τιμή).
Τα κατεψυγμένα θαλασσινά θα τα βρείτε επίσης πιο ακριβά από πέρυσι. Χαρακτηριστικά, τα θράψαλα σε ροδέλες ήταν στα 9.58 ευρώ το κιλό το 2023. Φέτος είναι στα 11.48 ευρώ. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να αναζητήσετε τις προσφορές, αφότου κάνετε και μια διαδικτυακή έρευνα σε όλες τις αλυσίδες. Κουραστικό μεν, αποδοτικό δε.
Τώρα ας περάσουμε και στο τραπέζι των Κούλουμων.
ΛΑΓΑΝΑ
1 φακελάκι μαγιά ξερή (0.93 σεντ τα 3 φακελάκια)
300 ml νερό χλιαρό (-)
50 ml ελαιόλαδο (10.90 ευρώ το λίτρο) ή ηλιέλαιο (1.75 ευρώ το λίτρο)
500 γρ. αλεύρι σκληρό για ψωμί (2 ευρώ το 1 κιλό)
1 κ.σ. κοφτή αλάτι (1.80 ευρώ το τεμάχιο των 400 γραμμαρίων)
1-2 πρέζες ζάχαρη (1 ευρώ το τεμάχιο του ενός κιλού)
100 γρ. σουσάμι (2.45 ευρώ το τεμάχιο των 250 γρ)
Αξία: 9.93 ευρώ οι 4 χειροποίητες με ηλιέλαιο, 19.08 ευρώ οι 4 χειροποίητες με ελαιόλαδο, από 3 έως 3.50 ευρώ η μία του εμπορίου.
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα (1 ευρώ η φρατζόλα των 400 γραμμαρίων)
1,2 λίτρα νερό (-)
1 κρεμμύδι (1.24 ευρώ το 1 κιλό των περίπου 8 τεμαχίων)
2 σκελίδες σκόρδο (0.48 σεντ το 1 κεφάλι)
200 γρ. ταραμά, λευκός (5 ευρώ τα 250 γραμμάρια)
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια (0.88 σεντ το κιλό -των 8 τεμαχίων)
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια (τα πληρώσαμε ήδη)
πιπέρι
100 γρ. Ελαιόλαδο (τα πληρώσαμε ήδη)
200 γρ. Σπορέλαιο (τα πληρώσαμε ήδη)
Αξία: 8.6 ευρώ το μισό κιλό χειροποίητης και 2.10 ευρώ η συσκευασμένη των 250 γραμμαρίων (από 10 ευρώ η τιμή του κιλού πήγε στα 8.40 ευρώ, με το ‘κέρασμα’ της κυβέρνησης και των εταιρειών). Αν ψάξετε πολύ, θα βρείτε ροζ ταραμοσαλάτα στα 400 γραμμάρια στα 3.79 ευρώ. Πέρυσι ήταν στα 1.80 ευρώ.
ΧΑΛΒΑΣ
150 γρ. αμύγδαλο φιλέ (3.95 ευρώ τα 250 γραμμάρια)
3/4 κούπα ηλιέλαιο (τα πληρώσαμε ήδη)
1 κούπα σιμιγδάλι, χοντρό (1 ευρώ τα 500 γραμμάρια)
1 κούπα σιμιγδάλι, ψιλό (1 ευρώ τα 500 γραμμάρια)
1 κ.γ. κανέλα (1.89 ευρώ τα 45 γραμμάρια)
1/4 κ.γ. γαρίφαλο (1.29 ευρώ τα 15 γραμμάρια)
3 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική (την πληρώσαμε ήδη)
4 κούπες νερό (-)
ξύσμα πορτοκαλιού, από 3 πορτοκάλια (1.30 ευρώ το κιλό -τα βιολογικά)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (4 ευρώ τα 20 ml)
Αξία: Ο χειροποίητος σιμιγδαλένιος κοστίζει 14.43 ευρώ. Ο ταχινένιος του εμπορίου θα στοιχίσει κατά μέσο όρο στα 6 ευρώ το κιλό.
ΕΛΙΕΣ
Αξία: Οι Καλαμών σε άλμη στοιχίζουν 2.20 το τεμάχιο των 330 γραμμαρίων.
ΤΟΥΡΣΙ
2 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες (0.78 σεντ το κιλό των 12 τεμαχίων)
5 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε χοντρά κομμάτια (1.68 το κιλό των 2 τεμαχίων)
5-6 φούντες κουνουπίδι (2.02 ευρώ το ένα τεμάχιο του ενάμιση κιλού)
5-6 μικρά αγγουράκια (1.82 ευρώ το κιλό των 8 τεμαχίων)
5-6 πιπεριές κέρατα ολόκληρες (1.49 ευρώ τα 500 γραμμάρια των 6 τεμαχίων)
1/2 ποτήρι νερού ξίδι (0.96 σεντ η συσκευασία των 390 γραμμαρίων φίνου ξυδιού χωρίς γλουτένη)
1 κ.σ. κόκκοι πιπέρι (3.15 ευρώ το τεμάχιο των 45 γραμμαρίων)
1 κ.σ. αλάτι (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Αξία: 11.9 ευρώ τα χειροποίητα που θα τρώτε όλη τη Σαρακοστή. Του εμπορίου τα τουρσιά τα βρίσκετε και με 3 ευρώ το κιλό.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Αξία: Υπάρχει η έκδοση της Βαρβακείου, αυτή του ιχθυοπωλείου και εκείνη των σούπερ μάρκετ. Στην πρώτη, τα χταπόδια θα τα βρείτε από 10 έως 15 ευρώ το κιλό. Στη δεύτερη από 21 έως 22 ευρώ και στην τρίτη κοντά στα 16 ευρώ.
Τα καλαμαράκια εισαγωγής θα τα βρείτε από 9 έως 22 ευρώ το κιλό (πιο ακριβά είναι στο ιχθυοπωλείο), τις σουπιές από 10 έως 15 ευρώ, τα μύδια κοντά στα 5 ευρώ το κιλό, τις αποψυγμένες γαρίδες από 12 έως 20 ευρώ.
Τα κατεψυγμένα κινούνται ως εξής: 5.80 ευρώ τα 500 γραμμάρια γαρίδες αποφλοιωμένες, 850 γραμμάρια καλαμάρια ολόκληρα στα 7.64 το κιλό, η σουπιά στα 10.95 το κιλό, τα μύδια με μισό κέλυφος στα 8.97 το κιλό και ολόκληρο το χταπόδι των 1.15kg στα 18.86 ευρώ.
NTOΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
80 αμπελόφυλλα, συνολικού βάρους 400γρ. (3.30 ευρώ τα 450 γραμμάρια και 10.20 τα 400 γραμμάρια στη βιολογική έκδοση)
350 γρ. ρύζι καρολίνα (1.08 ευρώ τα 500 γραμμάρια)
2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα (τα έχουμε πληρώσει ήδη)
2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (0.60 σεντ τα δυο ματσάκια)
1 φλ. Ελαιόλαδο (το έχουμε πληρώσει ήδη)
1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (0.58 σεντ το ματσάκι)
1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο (0.68 σεντ το τεμάχιο)
1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο (1.07 ευρώ το ματσάκι)
1 λεμόνι (0.44 σεντ το μισό κιλό που είναι περίπου 4 τεμάχια)
1 ντομάτα τριμμένη (1.85 ευρώ το κιλό των περίπου 5 τεμαχίων)
Αλάτι (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Αξία: 9.60 ευρώ τα χειροποίητα των 80 τεμαχίων. Τα συσκευασμένα του εμπορίου είναι στα 2.95 ευρώ τα 10 με 15 τεμάχια.
ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
500 γρ. άσπρα φασόλια ψιλά ή μέτρια (1.68 ευρώ το μισό κιλό ελληνικών μέτριων φασολιών)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα (τα έχουμε πληρώσει ήδη)
2 πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης σε ροδέλες (1.85 ευρώ το ένα κιλό των 5 τεμαχίων)
1 πιπεριά πράσινη κέρατο σε κομματάκια (1.49 ευρώ τα 500 γραμμάρια των 6 τεμαχίων)
1 μεγάλο καρότο σε ροδέλες (το έχουμε πληρώσει ήδη)
4 φύλλα σέλινο (0.19 σεντ το ματσάκι)
2 κ.σ. δυόσμο (το έχουμε πληρώσει ήδη)
2 κ.σ. μαϊντανό (το έχουμε πληρώσει ήδη)
1 φύλλο δάφνης (0.84 σεντ τα 25γρ.)
1 κ.γλ. ζάχαρη (την έχουμε πληρώσει ήδη)
3-4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες (τις έχουμε πληρώσει ήδη)
1-2 κ.σ. ξίδι (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Αλάτι (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Πιπέρι (το έχουμε πληρώσει ήδη)
Ρίγανη (0.42 σεντ τα 25 γραμμάρια)
Πάπρικα γλυκιά (0.60 σεντ τα 50 γραμμάρια)
Αξία: 7.07 η χειροποίητη για έως 8 μερίδες. Τα κατεψυγμένα υλικά για 4 μερίδες κοστίζουν 6.76 ευρώ και μια μερίδα από καταστήματα εστίασης κοστίζει 5.30 ευρώ.
ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Εάν φτιάξετε τα πάντα μόνοι σας, εξαιρουμένων των χρημάτων που θα δώσετε για θαλασσινά (δεν ξέρω τι θα προτιμήσετε) τα χρήματα που θα χρειαστείτε για όλα τα άλλα είναι 63,73 ευρώ, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Συν φυσικά, την προσωπική εργασία και το ρεύμα.
Βέβαια, οι ποσότητες είναι πολύ πιο μεγάλες από τις λύσεις που θα βρείτε στο εμπόριο, έναντι 25,95 ευρώ. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μια λαγάνα που θα τη φάτε με την παρέα σαν αντίδωρο για να φτάσει για όλους. Ομοίως θα κινηθείτε και στα άλλα πιάτα. Θα είναι μεζεδάκια. Όχι για χόρταση.
Καλή Σαρακοστή να έχουμε, όπως και αν επιλέξουμε να κινηθούμε στα Κούλουμα.