Πλούταρχος: Η δυσλεξία και η αλλαγή του επιθέτου του – “Μόλις το άκουσα έβαλα τα γέλια”
Διαβάζεται σε 4'Παρέα με την κόρη του, Κατερίνα Κακοσαίου, ο Γιάννης Πλούταρχος μίλησε στο Στούντιο 4 για το ψευδώνυμό του και την αντίδραση του πατέρα του, αλλά και για το πώς παράτησε το σχολείο.
- 19 Μαρτίου 2024 19:17
Καλεσμένος στην εκπομπή “Στούντιο 4” βρέθηκε ο Γιάννης Πλούταρχος το απόγευμα της Τρίτης (19/03), ενώ στο πλευρό του ήταν και η κόρη του, Κατερίνα Κακοσαίου. Ο αγαπημένος τραγουδιστής μίλησε για τα χρόνια του στο σχολείο, για την καριέρα του, αλλά και για τα παιδιά του που είναι, επίσης, καλλιτέχνες.
Αναφερόμενος στην σχέση του με το σχολείο και την δυσλεξία που έχει, περιέγραψε: “Ήμουν Τετάρτη Δημοτικού και είχε βγει ένας νόμος που τα μικρά χωριά έπρεπε να μεταφερθούν στα μεγαλύτερα για να κάνουν την εκπαίδευσή τους. Τότε αντέδρασαν οι κάτοικοι του χωριού και δεν μας πήγαιναν στο σχολείο. Τη μισή τετάρτη και τη μισή πέμπτη δεν πήγα καθόλου σχολείο. Κάποια στιγμή πήγαμε, είχα κενά, είχα και το θέμα μου εγώ που έγινε ακόμα μεγαλύτερο. Ανορθόγραφος και δεν τα κατάφερα ποτέ. Δεν μπόρεσε ποτέ να μου εξηγήσει κάποιος, γιατί ενώ διαβάζω ζαλίζομαι ή γιατί μπερδεύω τα γράμματα“.
“Δεν ήμουν καθόλου καλός στο σχολείο. Κάποια στιγμή στην πρώτη Λυκείου τα παράτησα. Δεν τα κατάφερα ούτε στο Γενικό Λύκειο, ούτε στο Τεχνικό. Αγανάκτησα, τα έβαλα με τον εαυτό μου και έβαλα τα κλάματα και είπα ότι δεν μπορείς τίποτα και δεν κάνεις τίποτα. Ήταν και η μάνα μου δίπλα και έκλαιγα, ενώ οδηγούσα. Μου έλεγε: Όλα τα κάνεις σωστά, μην λες τέτοια πράγματα. Δεν με ενδιαφέρουν τα σχολεία, εσύ να είσαι καλά. Είχα υπέροχους γονείς” συμπλήρωσε.
Μάλιστα, ο Γιάννης Πλούταρχος δήλωσε πως έμαθε ότι έχει δυσλεξία, 25 χρόνια μετά. “Είναι ένας εσωτερικός πόλεμος αυτός. Τότε δεν το ήξερα, κανένας δεν ήξερε, έλεγαν “δεν παίρνει τα γράμματα”. Δυστυχώς μετέφερα το πρόβλημα και σε κάποια από τα παιδιά μου. Αν επιμείνεις, βρίσκεις τους τρόπους, ξέρεις πώς να το αντιμετωπίσεις. Μπορεί να γίνει προσόν, για να καλύψεις τα κενά αναγκάζεσαι να βρεις άλλους τρόπους”.
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πλούταρχος αποκάλυψε πώς προέκυψε το καλλιτεχνικό του επώνυμο. Όπως είπε: “Τελειώνω μια συνεργασία τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο ήμουν νούμερο ένα σε όλη την Ελλάδα σε πωλήσεις. Ψάχναμε να βρούμε όνομα γιατί δεν άρεσε το επίθετό μου. Μου έλεγαν το “Κακοσαίος” δεν είναι καλό πρέπει να τα αλλάξουμε. Έψαχνε ο μάνατζερ μου να βρει ονόματα και εκεί που μου είχε προτείνει αρκετά, κάποια στιγμή μου λέει Πλούταρχος. Με το που το ακούω βάζω τα γέλια και του λέω “τι λες ρε αθεόφοβε; Με δουλεύεις;” Μου λέει δεν μπορώ να ψάξω άλλο, βρες μόνος σου και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Τότε, τα στεθερά τηλέφωνα ήταν συνήθως στο χολ. Με το που κλείσαμε, είχα μπροστά μου έναν καθρέφτη. Κοιτάζω τον εαυτό του, το ξανασκέφτομαι και λέω “Πλούταρχος, δεν είναι και τόσο άκυρο” και έτσι βγήκε το όνομα”.
“Όταν το ανακοίνωσα στον πατέρα μου είχα αγχωθεί και ο πατέρας μου, μου απάντησε “Είσαι βλάκας; Αλήθεια σε προβληματίζει; Πήγαινε άνοιξε τα φτερά σου αγόρι μου. Μην σε νοιάζει τίποτα”” είπε.
Ο ίδιος δήλωσε χαρούμενος που τώρα τα παιδιά του κάνουν καριέρα με το πραγματικό τους επίθετο.
“Έμαθα στα παιδιά μου από μικρά να τραγουδούν. Η Κατερίνα μου είπε πρώτη ότι θα γίνει τραγουδίστρια. Θυμάμαι, την μάλωνα μια μέρα και μου λέει “Όμως, μια μέρα, εγώ θα γίνω τραγουδίστρια κι ας μην το θέλετε εσείς!”. Κάτι τέτοιο μου είχε πει. Η χροιά του Γιώργου δεν έχει καμία σχέση με τη δική μου, η τεχνική ίσως, σε κάποια τραγούδια. Η Κατερίνας θα μπορούσα να πω ότι, όντως, έχει την χροιά μου“ είπε ο Γιάννης Πλούταρχος.
Όσο για την κόρη του, Κατερίνα, η ίδια είπε πως ήταν μονόδρομος η ενασχόληση με το τραγούδι, καθώς μεγάλωσε με τον αδερφό της σε μια μουσική οικογένεια.