Τέμπη: Μόλις 20 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ στη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής
Διαβάζεται σε 3'Ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε το έργο της υπεράσπισης της κυβέρνησης στη συζήτηση για το “γαλάζιο” πόρισμα της Εξεταστικής για την τραγωδία των Τεμπών. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη.
- 20 Μαρτίου 2024 16:42
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ο μόνος απών από την συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, όπως κατέδειξε η εικόνα του κοινοβουλίου και τα άδεια έδρανα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αντίθεση με τα έδρανα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στα «γαλάζια» έδρανα βρέθηκαν περίπου 20 βουλευτές από τους 158 που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Η εικόνα αυτή μπορεί να ερμηνευθεί είτε ως αγνόηση της κοινωνικής αγανάκτησης που έχει προκληθεί από την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης, είτε ως μήνυμα «απροθυμίας» για τους βουλευτές ώστε να «μπουν στο κάδρο» να στηρίξουν το πόρισμα που εγκρίθηκε αποκλειστικά από την Νέα Δημοκρατία στην Εξεταστική Επιτροπή.
Ένα πόρισμα που θυμίζουμε πως δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανένα υπουργό, ενώ η «νομιμοποίηση» του πορίσματος αυτού βασίζεται ακριβώς σε αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα κυβερνητικά έδρανα. Εκεί όπου μόνος βρέθηκε ο Μάκης Βορίδης, προκειμένου να υποστηρίξει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει άτυπα επιφορτιστεί με την «εκπροσώπηση» του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο όταν αυτός επιλέγει να μην παρίσταται στις συνεδριάσεις.
Στην παρέμβασή του – αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο Μάκης Βορίδης ήταν ένας από τους 3 βουλευτές που ανέλαβαν την υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων για την τραγωδία των Τεμπών. Μαζί με τον εισηγητή της Ν.Δ στην Εξεταστική Επιτροπή, Λάζαρο Τσαβδαρίδη και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Δημήτρη Μαρκόπουλο.
Στην παρέμβασή του ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε ότι υπήρξε συγκάλυψη από την κυβέρνηση. Υποστηρίζοντας πως εξαρχής δημιουργήθηκε επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ στην συνέχεια ξεκίνησε η έρευνα της κυβέρνηση και «στη Βουλή δεχθήκαμε την πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που την ψήφισαν όλοι πλην ΠΑΣΟΚ». Επέμεινε στην άρνηση της πλειοψηφίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνούσε την υλοποίηση της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση λεγοντας «αφορούσαν ζητήματα δημοσίου λογιστικού για την εκτέλεση της σύμβασης 717» και όχι κατηγορίες σχετικά με ανθρωποκτονίες και παρακώλυση συγκοινωνιών.
Επίσης, κατήγγειλε συνολικά την αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι μιλά για μη κλήση μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, λέγοντας ουσιαστικά πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία όμως «εδώ είστε λάβροι ως προς την ενοχή των υπουργών. Πώς γίνεται αυτό αφού δεν υπάρχουν στοιχεία μια και τα έχουμε συγκαλύψει;».
Τέλος, σημείωσε αναφορικά με την συλλογή υπογραφών για την άρση ασυλίας και την παραπομπή σε δίκη του Κώστα Αχ. Καραμανλή πως αυτό απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος και απάλειψη του νόμου Περί Ευθύνης Υπουργών. Εγκαλώντας μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ πως ενώ «είχατε στον ΣΥΡΙΖΑ συνταγματική αναθεώρηση το 2019 και δεν σας είδα να προτείνετε κατάργηση του άρθρου 86» το οποίο προβλέπει την ειδική αυτή διαδικασία.