Οι δύο όψεις του αμυντικού ευρωομόλογου και το στρατηγείο του Κοντομηνά
Διαβάζεται σε 5'Όταν ένα “γαλάζιο” μέλος του κοινοβουλίου έχει αφοπλιστικά επιχειρήματα και οι “μάχες” του Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
- 22 Μαρτίου 2024 06:31
Την ερχόμενη Πέμπτη 28 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό η έκταση των 30 στρεμμάτων και το κτηριακό συγκρότημα του άλλοτε «στρατηγείου» του Δ. Κοντομηνά στην Παλλήνη.
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Δέμκο Επενδυτική και Εμπορική Α.Ε. του εκλιπόντος επιχειρηματία, με επισπεύδουσα την Intrum και συνολική τιμή εκκίνησης που ξεπερνάει τα 7,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι εδώ όλα καλά. Το συγκεκριμένο όμως συγκρότημα έχει μισθωθεί από γνωστή Εταιρεία Παραγωγής με συμβόλαιο μέχρι το 2055 και η οποία φέρεται να έχει ξεκαθαρίσει επίσημα την πρόθεσή της ότι σε περίπτωση εκπλειστηρίασης του θα αποσύρει από τα ακίνητα τις λυόμενες κτηριακές κατασκευές ιδιοκτησίας της όπως και δικαιούται.
Και κάπου εδώ το πράγμα αρχίζει να μπλέκει καθώς σε αυτή την περίπτωση η αξία των ακινήτων αλλάζει δραματικά, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι υφιστάμενες (για την ώρα τουλάχιστον) κτηριακές εγκαταστάσεις αποτελούν το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του πάλαι ποτέ στρατηγείου του Δ. Κοντομηνά.
Βέβαια μέχρι την επόμενη Πέμπτη πολλά μπορεί να αλλάξουν, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία των πλειστηριασμών στην Ελλάδα.
Visa
Προβάλει δεόντως η κυβέρνηση τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε για την Golden Visa. Έναν από τους λόγους δηλαδή που τα ενοίκια έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη για τους πενιχρούς μισθούς που υπάρχουν στην Ελλάδα.
Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης δεν κρύβει και …λίγο πόνο όταν αναφέρει πως η απόφαση για αύξηση του ορίου στις 800.000 πάρθηκε παρά το γεγονός πως η Golden Visa έφερνε λεφτά στα ταμεία, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Βέβαια τα μέτρα έχουν τις …τρύπες τους. Αφού σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αρκεί για 5ετή και υπό διαρκή ανανέωση αγορά ακινήτου μόλις με 200.000 ευρώ (π.χ διατηρητέα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις). Προϋποθέσεις που δεν θα αποθαρρύνουν όσους έχουν «ειδικούς» λόγους για να γίνουν κάτοικοι Ευρωπαϊκής Ένωσης επισήμως.
Επίσης αξιοσημείωτο είναι πως οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες έχουν αναγγελθεί εδώ και μήνες. Είχαν επαρκή χρόνο όσοι ήθελαν να «κάνουν τα κουμάντα τους» κατά το κοινώς λεγόμενο.
Διαμαρτυρία Χαρακόπουλου
Πάντως το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πώς τα …άκουσε για τα καλά από τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Αιτία το ότι κατασχέθηκαν άπαξ οικονομικά βοηθήματα που έδωσε η Εκκλησία σε πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλία.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «δεν είναι ηθικό να κατάσχονται προνοιακά βοηθήματα που δίδονται από Εκκλησιαστικά Ιδρύματα λόγω άλλων χρεών των πληγέντων, όπως συνέβη με το βοήθημα της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου στους πλημμυροπαθείς από τον Daniel και τον Elias».
Καλεί μάλιστα τον Κωστή Χατζηδάκη να «νομοθετήσει το ακατάσχετο των εκκλησιαστικών βοηθημάτων, σύμφωνα και με την πρόταση της Ιεράς Συνόδου, όπως άλλωστε έγινε με την κρατική αρωγή προς τους πλημμυροπαθείς».
Κάτι μας λέει πως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί. Γιατί οι διαμαρτυρίες έχουν πηγή τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερωνύμου. Και είναι βέβαιο πως αυτή την περίοδο η κυβέρνηση δεν θέλει άλλες φασαρίες με την Εκκλησία.
Ευρω-ομόλογο
Ο καθένα βλέπει την …πλευρά που θέλει στην υπόθεση του ευρωομόλογου για τις δαπάνες της Άμυνας που έχει διχάσει τις χώρες της Ε.Ε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση μας παρουσιάζει (ως συνήθως) την εικόνα του «μαχόμενου Μητσοτάκη» που προσπαθεί να κερδίσει όσα μπορεί για την χώρας. Τον πρωθυπουργό που κάνει συμμαχίες με τις χώρες του Νότου ενάντια στους «τσιγκούνηδες» του Βορρά.
Μόνο που αυτή η ιστορία έχει και μία άλλη οπτική, πολύ πιο ενδιαφέρουσα για τους πολίτες: Ότι πρόκειται για μία συζήτηση αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών και γι αυτό το «ευρωομόλογο» επανεμφανίστηκε με άλλη μορφή.
Και είναι γνωστό ποιος τελικά επιβαρύνεται όταν αγοράζονται αεροσκάφη, πλοία και γενικώς αμυντικός εξοπλισμός. Αν δεν το ξέρετε ρίχτε μια ματιά στις δαπάνες του τελευταίου προϋπολογισμού με τα Ραφάλ και τις φρεγάτες.
Αλληλεγγύη
Το ότι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος ζήτησε να μην καταργηθεί το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος Περί Ευθύνης Υπουργών δεν είναι εντυπωσιακό. Άλλωστε αυτή την γνώμη έχει και το κόμμα του ενώ αυτή την γνώμη είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ως την αναθεώρηση του 2019.
Εντυπωσιακό όμως ήταν το επιχείρημα του. Αφού απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, με όρους …συναδελφικής αλληλεγγύης.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης «ίσως κάποιοι από την αντιπολίτευση στο μέλλον, κύριε Παππά, να βρεθείτε πάλι σε κυβερνητική θέση και να μην προτεραιοποιήσετε δράσεις ή να μην μπορέσετε να λύσετε γραφειοκρατικά προβλήματα και να βρεθείτε σε αντίστοιχη θέση με τους πρώην Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας».
Μάλιστα μνημόνευσε και τον νόμο Τσίπρα για τον οποίο ελέγχεται σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης: «να θυμάστε πάντα αυτό που έγινε με τον νόμο σας και με την απαγόρευση σε πολιτικά πρόσωπα να έχουν εταιρείες στην αλλοδαπή, αντί όπως σωστά θα έπρεπε να απαγορεύονται οι offshore. Το κάνατε για την οικογένεια Μητσοτάκη και στην παγίδα έπεσε ο σημερινός σας Πρόεδρος».