Γιατί οι ΗΠΑ βάζουν “φρένο” στις ουκρανικές επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας

Διαβάζεται σε 2'
Ουκρανοί στρατιώτες
Ουκρανοί στρατιώτες (Shandyba Mykyta, Ukrainian 10th Mountain Assault Brigade "Edelweiss" via AP

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τις παραινέσεις των ΗΠΑ στην Ουκρανία για «φρένο» σε επιθέσεις κατά ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσουν τα αντίποινα της Μόσχας και να αυξήσουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, ανέφεραν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον μεταφέρθηκαν σε ανώτερους αξιωματούχους της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, της SBU, και της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών της, γνωστής ως GUR. Και οι δύο μονάδες πληροφοριών έχουν επεκτείνει σταθερά τα δικά τους προγράμματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να πλήξουν ρωσικούς στόχους στη στεριά, τη θάλασσα και τον αέρα από την έναρξη της πλήρους εισβολής του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένα άτομο δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε απογοητευτεί όλο και περισσότερο από τις επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έχουν πλήξει διυλιστήρια πετρελαίου, τερματικούς σταθμούς, αποθήκες και εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη τη δυτική Ρωσία, πλήττοντας την παραγωγική ικανότητα πετρελαίου της.

Η Ρωσία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους εξαγωγείς ενέργειας παγκοσμίως, παρά τις δυτικές κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15% φέτος, στα 85 δολάρια το βαρέλι, ανεβάζοντας το κόστος των καυσίμων την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκινά την εκστρατεία του για την επανεκλογή του.

Η Ουάσινγκτον ανησυχεί, επίσης, ότι αν η Ουκρανία συνεχίσει να πλήττει ρωσικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα, η Ρωσία θα μπορούσε να ανταποδώσει χτυπώντας τις ενεργειακές υποδομές στις οποίες βασίζεται η Δύση.

Αυτό περιλαμβάνει τον αγωγό CPC που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά. Δυτικές εταιρείες, όπως η ExxonMobil και η Chevron, χρησιμοποιούν τον αγωγό, τον οποίο η Μόσχα έκλεισε για λίγο το 2022.

«Δεν ενθαρρύνουμε ούτε επιτρέπουμε επιθέσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας» δήλωσε εκπρόσωπος της NSC. Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, όπως και εκπρόσωπος της SBU, στο Κίεβο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα