Πού θα μπαίνει ο “ενδιάμεσος φόρος”
Διαβάζεται σε 3'Φόρο εκ των προτέρων για όσους είναι ύποπτοι φοροδιαφυγής επιφυλάσσει το Υπουργείο Οικονομικών με βάση όσα προβλέπει το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.
- 23 Μαρτίου 2024 07:00
Αναχώματα στο φαινόμενο, που πλέον έχει πάρει διαστάσεις και αφορά την κλοπή ΦΠΑ από επιχειρήσεις που γίνονται… “μπουχός”, επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο με τη ρύθμιση για το λεγόμενο “ενδιάμεσο φόρο”.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για έναν κατ’ αποκοπή φόρο, για εποχικές, κυρίως, νεοσυσταθείσες, επιχειρήσεις που, όπως είπε κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, είτε δεν κόβουν καμία απόδειξη, είτε λειτουργούν στη αρχή σύννομα και επιλέγουν να πληρώσουν μια δόση ΦΠΑ, αλλά στη συνέχεια “εξαφανίζονται” αφήνοντας απλήρωτο το μεγαλύτερο ποσό ΦΠΑ.
Το ενδιαφέρον, είναι όπως είπε, ο υπουργός, ότι οι επιχειρήσεις αυτές εμφανίζονται, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, με άλλο μανδύα, με παρένθετα πρόσωπα και άλλα ΑΦΜ, υιοθετώντας πολλές φορές τις ίδιες συμπεριφορές. Λειτουργώντας, συνεπώς, προληπτικά, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με διάταξη στο νομοσχέδιο για το νέο Κώδικα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, επιχειρούν να “δεσμεύσουν” φορολογητέα ύλη.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το 2019 ως το 2023 οι ελεγκτές της αρχής αποκάλυψαν 670 τέτοιες περιπτώσεις. Βέβαια, είναι άγνωστο πόσες άλλες “πέρασαν κάτω από τα ραντάρ” των ελεγκτών. Με βάση, δε, μόνο όσους και όσες πιάστηκαν στα “πράσα” τα διαφυγόντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 130 εκ ευρώ μόνο από αυτές τις υποθέσεις.
Η σημερινή διάταξη
Ήδη, στο “νομικό οπλοστάσιο”, υπάρχει, βέβαια, σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 35 του ΚΦΔ ορίζει ότι η εφορία “μπορεί να εκδίδει πράξη προληπτικού προσδιορισμού φόρου μετά την έναρξη της φορολογικής περιόδου, αλλά πριν την ημερομηνία υποβολής της αντίστοιχης φορολογικής δήλωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την άμεση είσπραξη του φόρου, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα, θέτοντας σε κίνδυνο την είσπραξη του φόρου, ιδίως μέσω της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε άλλο πρόσωπο”.
Ουσιαστικά, ο προληπτικός προσδιορισμός φόρου ενεργοποιείται μόνο αν υπάρχει κίνδυνος φυγής εκτός Ελλάδας κι έτσι πολλοί και πολλές εκμεταλλεύονται το ότι η εν λόγω διάταξη αφήνει κάποια κενά.
Όμως, τώρα πλέον, όπως αναφέρθηκε, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της με στόχο να προλάβει φαινόμενα φοροδιαφυγής από επιχειρήσεις υψηλής επικινδυνότητας.
Έτσι, με το νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας δίνεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις όπου συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα. Είναι προφανές, ότι επιχειρήσεις με αναφορά στον τουρισμό, το ηλεκτρονικό εμπόριο μπαίνουν στην πρώτη γραμμή του “ραντάρ” της εφορίας.
Έτσι, εάν π.χ. τον Ιούνιο, σε τον έλεγχο που γίνεται σε επιχείρηση, που λειτουργεί σε εποχιακή βάση και μέσα από ανάλυση ρίσκου έχει υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, διαπιστώνονται παραβάσεις, όπως μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή μη υποβολή δήλωσης και απόδοσης ΦΠΑ, αυτομάτως θα κινείται η νέα διαδικασία ενδιάμεσου προσδιορισμού του φόρου, χωρίς να περιμένει η εφορία το “κλείσιμο” της σεζόν τον Οκτώβριο, έτσι ώστε να αποτραπεί εν τη γενέσει της η φοροδιαφυγή.