Τσακλόγλου: Θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Διαβάζεται σε 6'
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου
Ο Παναγιώτης Τσακλόγλου INTIME

Την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου.

«Την 1η Απριλίου 2024, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εκτιμά, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

“Την 1η Απριλίου, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός, όσο το δυνατόν, πιο ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας. Μέλημά μας είναι η αύξηση αυτή να μην κάνει ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που ενδεχομένως να οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

Νομίζω ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας” ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στην ΕΡΤ, την Πέμπτη, η κ. Μιχαηλίδου επεσήμανε ότι «η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ». Όπως είπε, «την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%».

«Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς» σημείωσε η υπουργός Εργασίας. Υπενθύμισε, δε, ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση για διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός ανερχόταν σε 650 ευρώ το 2019 και πλέον ανέρχεται στα 780 ευρώ. «Η αύξηση είναι 20%. Είναι πάνω από την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ήταν για όλη αυτή την περίοδο 14%. Άρα υπάρχει ένα κέρδος για τους εργαζόμενους και η νέα αύξηση θα είναι σημαντική» σημείωσε. Όπως τόνισε, «ο πρώτος αριθμός θα είναι 8. Μπορώ να σας πω μέχρι εκεί».

Το ΤΕΚΑ

Αναφερόμενος στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Τσακλόγλου σημειώνει ότι η ενημερωτική εκστρατεία, που υλοποιείται από το ίδιο το TEKA, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στους νέους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και σε εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο.

«Με κεντρικό μήνυμα “Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο”, αναδεικνύει την αξία της αποταμίευσης ως βασικού μέσου για την οικονομική ασφάλεια στο μέλλον. Προβάλλονται και επεξηγούνται βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου, όπως η ύπαρξη και η δυνατότητα ελέγχου του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου και η παρεχόμενη κρατική εγγύηση, με στόχο να ενθαρρύνει/κινητοποιήσει τους νέους να δράσουν για το μέλλον τους και να συμμετάσχουν/ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες και εργαλεία για μία οικονομικά ασφαλή συνταξιοδότηση» επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, τονίζει τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως αναφέρει, σημαντικό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα προάγουν το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών.

Συνταξιούχοι εργαζόμενοι

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή της δήλωσης εργασίας από εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζει ότι, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα που αντίστοιχα νούμερα στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τους 35.000 κατ’ έτος.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας αναλύει τη νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας που «ξεκλειδώνει» τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ και προσθέτει ότι αναμένεται η έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και, παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές των ψηφιακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και την ανάκτηση των αναγκαίων δεδομένων, μέσω διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρεται επίσης στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα προπαρασκευαστικά βήματα για την εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, συστάθηκε ομάδα εργασίας, «με στόχο τη σύνταξη πορίσματος προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των κανόνων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Για όλα τα πρώην Ταμεία εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η διάρκεια κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν επισημανθεί οι διαφορές μεταξύ Ταμείων και έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων ενιαιοποίησης. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας βρίσκεται προς το τέλος των εργασιών της και συντάσσει το κείμενο του πορίσματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις μας».

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας συμπληρώνει ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, συνιστά μία νέα ρύθμιση και, ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε από το μηδέν μία πλατφόρμα, που θα υποστηρίξει αυτή την καινοτομία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η καταβολή των επιδομάτων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, χωρίς όμως να είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα