Η στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας
Διαβάζεται σε 2'Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις του Μαξίμου. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Κανονικά το υπουργικό, για αλλαγή ατζέντας με κατώτατο μισθό.
- 26 Μαρτίου 2024 06:07
Τις οριστικές αποφάσεις για τη στρατηγική διαχείρισης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα λάβει σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του από τον Καναδά.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να δρομολογήσει άμεσα τη συζήτηση, μόλις κατατεθεί η πρόταση σήμερα αργά το μεσημέρι, όταν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Και να μην κάνει χρήση του δικαιώματος για έναρξη της συζήτησης έως 48 ώρες μετά. Εφόσον η διαδικασία ξεκινήσει σήμερα, θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Πέμπτης.
Έχει συζητηθεί, επίσης, το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μετατρέψει τη συζήτηση σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με στόχο να συσπειρώσει τη Νέα Δημοκρατία. Όμως, ούτως ή άλλως, εφόσον η πρόταση δυσπιστίας απορριφθεί από τη Βουλή, αυτό ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου, πάντως, σκέπτονται σε κάθε περίπτωση το υπουργικό συμβούλιο, που είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη, να πραγματοποιηθεί κανονικά. Στόχος είναι η αλλαγή ατζέντας, καθώς το βασικό θέμα στην ατζέντα του υπουργικού είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα επικοινωνιακά.
Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να καταγγέλλει “συμφέροντα” και πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξε ότι: “Είναι προφανές ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές”. Καθώς και ότι: “Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση”.
Το έμμεσο σχόλιο Μητσοτάκη
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία έμμεση αναφορά στο θέμα από τον Καναδά. Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μόντρεαλ για τις απειλές κατά της Δημοκρατίας, σχολίασε ότι: “Ο πολιτικός διάλογος μπορεί σήμερα να γίνει διχαστικός και διαβρωτικός, τόσο που έχουμε δυσκολίες να διαμορφώσουμε συναινέσεις”.
Κατά την τριήμερη συζήτηση η κυβέρνηση αναμένεται να εξαπολύσει άλλωστε σφοδρή αντεπίθεση τόσο στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη περί διεξαγωγής εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.