Γιατί ο Πούτιν αρνείται να κατονομάσει τον ISIS για την επίθεση στη Μόσχα
Διαβάζεται σε 5'Η Ρωσία αρνείται να κατηγορήσει τον ISIS για την πολύνεκρη επίθεση σε συναυλιακό χώρο παρά τις αυξανόμενες αποδείξεις και την ανάληψη ευθύνης από την ίδια την τζιχαντιστική οργάνωση.
- 25 Μαρτίου 2024 21:40
Μπορεί ο ISIS να έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο συναυλιακό κέντρο Crocus City στη Μόσχα, η οποία άφησε πίσω της 137 νεκρούς, και το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν (ISIS-K) να είναι ο εγκέφαλος της επίθεσης που ξύπνησε τον εφιάλτη της τρομοκρατίας, το Κρεμλίνο όμως αρνείται να τον κατονομάσει.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν το Κρεμλίνο αναγνωρίζει ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: “Κάνετε μια ερώτηση που σχετίζεται με την πρόοδο της έρευνας. Δεν το σχολιάζουμε με κανέναν τρόπο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Αλλά σας προτρέπουμε να βασιστείτε στις πληροφορίες που παρέχουν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου”.
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν, επίσης, γιατί ο Βλαντίμιρ Πούτιν και οι ρωσικές αρχές δεν ανέφεραν τον ISIS ως πιθανό οργανωτή της επίθεσης, με τον Πεσκόφ να απαντά: “Η έρευνα συνεχίζεται. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάτι επίσημο. Πρόκειται μόνο για προκαταρκτικές πληροφορίες”.
Στις παραπάνω δηλώσεις αλλά και σε εκείνες του Ρώσου προέδρου, αμέσως μετά την επίθεση, στις οποίες έκανε λόγο για “βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση“, εμπλέκοντας την Ουκρανία, ήρθαν να προστεθούν νέες δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναγνώρισε μεν για πρώτη φορά πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται “ριζοσπάστες ισλαμιστές“, χωρίς όμως να κατονομάσει τον ISIS. Αντιθέτως, άφησε και πάλι να εννοηθεί πως εμπλέκεται η Ουκρανία με κάποιο τρόπο.
“Γνωρίζουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από τα χέρια ριζοσπαστικών ισλαμιστών, την ιδεολογία των οποίων ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος πολεμά εδώ και αιώνες” δήλωσε ο Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, και πρόσθεσε: “Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος σε μια ολόκληρη σειρά προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014 από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου”.
“Φυσικά, είναι απαραίτητο να απαντηθεί το ερώτημα, γιατί μετά τη διάπραξη του εγκλήματος οι τρομοκράτες προσπάθησαν να μεταβούν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;” αναρωτήθηκε ο Πούτιν.
“Ο ‘μικρός’ και ο ‘μεγάλος’ Σατανάς για τον ISIS”
Όσο ο Ρώσος πρόεδρος συνεχίζει το αφήγημα περί εμπλοκής της Ουκρανίας -χωρίς αποδείξεις- εξακολουθεί να αρνείται να κατονομάσει τον ISIS, ο οποίος δεν έχει κρύψει την “εμμονή” του με τη Ρωσία, την οποία στοχεύει εδώ και καιρό, εν μέρει λόγω του ρόλου που έπαιξε στον εμφύλιο της Συρίας, όπου υποστήριξε το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου πολεμούσαν τους αντάρτες που περιλάμβαναν τον ISIS.
“Το ISIS-K θεωρεί εδώ και καιρό τη Ρωσία ως έναν από τους κύριους εχθρούς του”, λέει ο Mark Galeotti, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Mayak Intelligence και επίτιμος καθηγητής στο University College του Λονδίνου. “Κατά τη γνώμη τους, η Ρωσία είναι ο μικρότερος Σατανάς, αν η Αμερική είναι ο μεγάλος Σατανάς“.
Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψή του στη Συρία το 2017, ο Πούτιν διακήρυξε την “ολοκληρωτική νίκη” επί του ISIS, αναφέρει το NBC.
Ο Keir Giles, σύμβουλος επίσης στο Chatham House, απέρριψε την προσπάθεια του Πούτιν να συνδέσει την επίθεση με την Ουκρανία και τις αναφορές του σε ένα “παράθυρο” στη γραμμή του μετώπου, λέγοντας ότι αυτό θα απαιτούσε από τις ρωσικές δυνάμεις να τους αφήσουν να περάσουν από τη δική τους πλευρά, μια βαριά οχυρωμένη και ναρκοθετημένη εμπόλεμη ζώνη.
Η Ουάσινγκτον συμφωνεί. Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Adrienne Watson δήλωσε ότι “o ISIS φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την επίθεση αυτή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ουκρανική ανάμειξη“.
Η τρομοκρατική επίθεση “πιόνι” στα σχέδια του Πούτιν;
Πάντως, δεν είναι σαφές αν τα σχόλια του Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν απλώς μια προσπάθεια να ενισχύσει την εγχώρια υποστήριξη για τον πόλεμό του στην Ουκρανία ή αν επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατική επίθεση ως πρόσχημα για κάποια άλλη ενέργεια που σχετίζεται με τη σύγκρουση, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως η δεύτερη επιλογή είναι και η πιο πιθανή.
Ο Πούτιν ανακοίνωσε “μερική κινητοποίηση” των εφέδρων τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιστράτευση 300.000 περισσότερων στρατιωτών, ωστόσο στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ένας άλλος γύρος μπορεί να είναι απαραίτητος λόγω του άγνωστου αλλά σίγουρα κολοσσιαίου αριθμού νεκρών του πολέμου και στις δύο πλευρές.
“Αυτό (σ.σ. η εμπλοκή της Ουκρανίας) αποτελεί μια δικαιολογία για την εντατικοποίηση της επιστράτευσης, τη συγκέντρωση του ανθρώπινου δυναμικού που απαιτείται” δηλώνει ο Giles, προσθέτοντας ότι επιτρέπει στο Κρεμλίνο να εφαρμόσει πολιτικές “που διαφορετικά δεν θα ήταν δημοφιλείς”.
Πάντως, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Μόσχας, η Ρωσία εξαπέλυσε κύμα επιθέσεων στην Ουκρανία, ενώ ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς εισήλθε για λίγο στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας. Αλλά οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι αυτό πιθανότατα δεν ήταν ένα άμεσο αντίποινο.