Οι εταιρείες θέλουν πίσω στα γραφεία τους εργαζομένους τους και πληρώνουν όσο-όσο για αυτό
Διαβάζεται σε 5'Οι μισθοί στις ΗΠΑ αυξάνονται κατακόρυφα αλλά για θέσεις εργασίας πλήρως εντός γραφείου. Τα υβριδικά μοντέλα και ο κίνδυνος για ενίσχυση των ανισοτήτων στην αγορά εργασίας. Τι συμβαίνει σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο.
- 25 Μαρτίου 2024 22:47
Τα χρόνια της τηλεργασίας, την οποία “γνωρίσαμε” εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, μπορεί να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, όμως πολλές εταιρείες εξακολουθούν να προσφέρουν στους εργαζομένους τους υβριδικά ή εξ αποστάσεως εργασιακά σχήματα.
Ακόμα περισσότερες, όμως, είναι οι εταιρείες και οι εργοδότες που επιβάλλουν στους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στο γραφείο σε βάση πλήρους απασχόλησης.
Η Boeing, η UPS και η JPMorgan Chase είναι μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που έχουν επιβάλει την αυτοπρόσωπη παρουσία πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Για ορισμένες από αυτές τις εταιρείες, η πλήρης επιστροφή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις τους έχει υψηλό κόστος και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται η πιο δραματική στροφή προς την ευέλικτη εργασία – μέχρι τον Ιανουάριο του 2024, περίπου το 29% όλων των αμειβόμενων εργάσιμων ημερών ήταν υπό καθεστώς τηλεργασίας.
“Οι εργοδότες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την ευελιξία θα πρέπει να ανταγωνιστούν πιο επιθετικά τις αμοιβές”, λέει η Julia Pollak, επικεφαλής οικονομολόγος της ZipRecruiter, με έδρα την Καλιφόρνια.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ για ρόλους και θέσεις αποκλειστικά εντός γραφείου αυξάνονται κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ZipRecruiter, τα οποία φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, οι εταιρείες προσέφεραν κατά μέσο όρο 82.037 δολάρια (64.562 λίρες) σε θέσεις με πλήρη αυτοπρόσωπη παρουσία μέχρι τον Μάρτιο του 2024 – αύξηση άνω του 33% σε σχέση με το 2023 (59.085 δολάρια, 46.499 λίρες). Η τάση αυτή είναι διατομεακή: σε σύγκριση με τους υβριδικούς (59.992 δολάρια, 47.211 λίρες) και τους πλήρως απομακρυσμένους (75.327 δολάρια, 64.320 λίρες) ρόλους, οι εργαζόμενοι φαίνεται να είναι πιο πιθανό να αυξήσουν τους μισθούς τους επιστρέφοντας σε προ-πανδημικά ωράρια γραφείου.
Εν μέρει πρόκειται για την αντιστάθμιση της απώλειας ευελιξίας που οι εργαζόμενοι έχουν θέσει ως προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια – όσο μεγαλύτερη είναι η πίεση για παραίτηση από την αυτονομία αυτή, τόσο περισσότερα πρέπει να προσφέρουν οι εργοδότες ως αντιστάθμισμα. Τα στοιχεία του ZipRecruiter δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που άλλαξαν από πλήρως απομακρυσμένες σε πλήρως εσωτερικές ρυθμίσεις στις ΗΠΑ μέχρι το 2023 έλαβαν αύξηση μισθού κατά 29,2% – σχεδόν διπλάσια από εκείνους που μετακινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
“Το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι απαιτούν υψηλότερες αυξήσεις αμοιβών για θέσεις εργασίας πλήρως εντός γραφείου”, λέει η Pollak. “Ένας εργοδότης που προσφέρει ευελιξία μπορεί να διαπραγματευτεί το συνολικό πακέτο αποζημίωσης με μη χρηματικά κίνητρα, ενώ ένας εργοδότης που θέλει εργαζόμενους στο χώρο εργασίας πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει μόνο οικονομικούς όρους”.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, η διαθεσιμότητα της εξ αποστάσεως εργασίας έχει μειωθεί – για παράδειγμα, μια έρευνα του Οκτωβρίου 2023 σε 15.000 εργοδότες και εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το 43% των εργαζομένων είχε επιστρέψει σε θέσεις εργασίας που απαιτούνταν συνεχώς η παρουσία. Αυτό σημαίνει ότι η τάση για πριμοδότηση της προσωπικής εργασίας αναμένεται να είναι ασθενέστερη από ό,τι στις ΗΠΑ, λέει η Pollak.
Στο σημερινό κλίμα περικοπής δαπανών, η προσφορά ευελιξίας στους εργαζομένους έναντι της αύξησης του μισθού φαίνεται να αποτελεί μια νίκη και για τις δύο πλευρές. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, ορισμένοι εργοδότες είναι πρόθυμοι να αυξήσουν τους μισθούς τους σε αντάλλαγμα για ‘γεμάτα γραφεία’, επειδή πιστεύουν ότι το αντάλλαγμα αξίζει τον κόπο, λέει η Pollak.
“Μεταξύ ορισμένων εργοδοτών, μπορεί να υπάρχει η αντίληψη ότι όσοι υπάλληλοι τηλεργάζονται είναι λιγότερο παραγωγικοί“, προσθέτει. Πολλοί είναι, επίσης, δεν θέλουν άδεια γραφεία και για ψυχολογικούς λόγους.
Όμως, σύμφωνα με την Barbara Petrongolo, καθηγήτρια οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υπάρχει μία ακούσια συνέπεια σε αυτή τη μισθολογική διαφορά, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανισότητες στην αγορά εργασίας.
“Όσοι έχουν υποχρεώσεις και ευθύνες φροντίδας τείνουν να προτιμούν την ευελιξία, και αυτές είναι δυσανάλογα οι γυναίκες. Έτσι, αν οι πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας προσφέρουν λιγότερη ευελιξία, ορισμένα τμήματα του εργατικού δυναμικού αναγκάζονται ουσιαστικά να παραιτηθούν από ευκαιρίες με υψηλότερες αποδοχές“.
Εάν τα αφεντικά θέλουν πραγματικά τους εργαζομένους τους στα γραφεία, η τρέχουσα πριμοδότηση που προσφέρεται για εργασία με αυτοπρόσωπη παρουσία πέντε ημέρες την εβδομάδα, είναι πιθανό να παραμείνει ως έχει, λένε οι ειδικοί, καθώς δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας εξαφανίζονται.
Για παράδειγμα, τα στοιχεία του ZipRecruiter για τον Μάρτιο του 2024 δείχνουν ότι περίπου το 33% των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ρόλων στις ΗΠΑ διαφημίζονται με υβριδική ή απομακρυσμένη εργασία.
“Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να θέλουν ευελιξία και υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας που διαφημίζουν τη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα” λέει η Petrongolo. “Έτσι, προκειμένου να επιβάλλουν άκαμπτες συνθήκες εργασίας που είναι δυσμενείς για τον εργαζόμενο, οι εργοδότες πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα”.