Γρηγόρης Κολλάρος

«ΚΑΝΩ BODY-BUILDING, ΔΟΥΛΕΥΑ ΣΕ “ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΑ”»

Ο φάκελος για το κύκλωμα διακίνησης αναβολικών στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μεταφορές των χρημάτων και οι επαφές στο εξωτερικό. Τι λέει ο βασικός κατηγορούμενος.

Λεπτομέρειες για τον άγνωστο κόσμο των αναβολικών αποκαλύπτονται από τον φάκελο της Οικονομικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση μιας ομάδας που φέρεται να πουλούσε απαγορευμένα σκευάσματα σε αθλητές και γυμναστήρια. Την ίδια στιγμή, οι κεντρικοί κατηγορούμενοι, δύο νεαροί body-builders από τα Γιαννιτσά, στα σπίτια των οποίων βρέθηκαν αναβολικά, αφέθηκαν ελεύθεροι – μία εξέλιξη που θεωρείται ότι επιβεβαιώνει τη γκρίζα ζώνη του εμπορίου των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα που είδε το NEWS24/7, η ιστορία ξεκινά στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, με ένα ανώνυμο email προς την Οικονομική Αστυνομία. Κατονομάζονταν δύο νεαροί στα Γιαννιτσά, για τους οποίος ο αποστολέας ανέφερε: «… είναι μεγάλοι διακινητές αναβολικών ουσιών που διοχετεύουν με τα φιλαράκια τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα, τους αθλητές του body-building. Είναι δικτυωμένοι στο εξωτερικό και κάνουν άνετα από την επαρχία τις δουλειές τους».

Από τον φάκελο προκύπτει ότι η πληροφορία αξιολογήθηκε ως σοβαρή κι επίσης ότι ζητήθηκε άρση τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου των κατηγορούμενων. Η αστυνομία τοποθετεί χρονικά τη συγκρότηση του δικτύου τουλάχιστον στο 2018, με το σκεπτικό ότι τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς εντοπίζεται η παλαιότερη πίστωση χρημάτων στους λογαριασμούς των κατηγορούμενων. Το κατηγορητήριο στηρίζεται εν πολλοίς στις τραπεζικές συναλλαγές τους με προμηθευτές κι επίσης με πελάτες και γυμναστήρια.

Στον φάκελο σημειώνεται ότι οι δύο νεαροί body-builder και η φίλη του ενός εξ αυτών, εμπορεύονταν από κοινού απαγορευμένες αναβολικές και φαρμακευτικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων ήταν προϊόντα πλαστογραφίας, όπως επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ και οι φαρμακευτικές εταιρείες. Τα σκευάσματα, όπως περιγράφεται, τα προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού -Πορτογαλία, Βουλγαρία, Τσεχία, Λετονία και Πολωνία.

Το παραπάνω προκύπτει από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, τα σκευάσματα που κατασχέθηκαν στα σπίτια των κατηγορούμενων, τα στοιχεία μεταφορικών εταιρειών κι επίσης τη βάση δεδομένων της Europol, με την οποία συνεργάστηκαν οι ελληνικές Αρχές. Ενδεικτικά, στις αρχές της χρονιάς, λίγες εβδομάδες πριν συλληφθούν, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων φαίνονται δύο πιστώσεις χρημάτων σε νεαρό στη Βουλγαρία, από τον οποίο στη συνέχεια δέματα με αναβολικά και φαρμακευτικά σκευάσματα στέλνονται στην Ιταλία.

«Μεταξύ των πελατών έχουν ταυτοποιηθεί αθλητές στην Ελλάδα, στους οποίους απέστελλαν τα υπό έρευνα σκευάσματα, με σκοπό προφανώς τη βελτίωσή της αγωνιστικής τους διάθεσης, της ικανότητας και της απόδοσης, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς», σημειώνεται στα διωκτικά έγγραφα.

Και πιο κάτω: «Επιπλέον, προέκυψαν αποστολές δεμάτων σε φυσικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνοι σε αθλητικούς συλλόγους, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και καταστημάτων εμπορίας συμπληρωμάτων διατροφής». Στη δικογραφία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα ονόματα δύο αθλητών body-building που βρίσκονται σε αποκλεισμό επειδή είχαν αρνηθεί να υποβληθούν σε έλεγχο ντόπινγκ, σύμφωνα με στοιχεία που διέθεσε ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ. Επίσης, αναφέρεται ένας αθλητής σφαιροβολίας που εκτίει ποινή αποκλεισμού για αντίστοιχη παράβαση και έχει αποχωρήσει από την ενεργό δράση, καθώς κι ένας ποδοσφαιριστής ερασιτεχνικής ομάδας στο Κιλκίς.

Για τη διακίνηση των παράνομων εμπορευμάτων χρησιμοποιούσαν ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιοκτησίας μελών της οργάνωσης.

Μετά τις συλλήψεις, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έλεγχο στα σπίτια των κατηγορούμενων. Όπως ανακοινώθηκε, κατασχέθηκαν περισσότερα από 22.000 δισκία και αμπούλες που περιείχαν αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, κι επίσης 21 πακέτα με απαγορευμένα σκευάσματα, 770 γραμμάρια κάνναβης και ναρκωτικά χάπια. Βρέθηκαν ακόμη δύο πιστόλια, ένα περίστροφο και σφαίρες κι επίσης χειρόγραφες σημειώσεις με προμηθευτές και πελάτες.

Η αστυνομία λέει ότι στους χώρους όπου αποθήκευαν οι κατηγορούμενοι τα παράνομα σκευάσματα, είχαν τοποθετήσει συστήματα καμερών. Για τη διακίνηση των παράνομων εμπορευμάτων χρησιμοποιούσαν ένα γυμναστήριο και ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής, ιδιοκτησίας μελών της οργάνωσης. Επιπλέον, κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούσαν πλαστές συσκευασίες με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ, ενώ για την αποστολή των δεμάτων φέρεται να δήλωναν ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεων.

ΤΑ «ΣΙΔΕΡΑΔΙΚΑ»

Ο κεντρικός κατηγορούμενος, 31 ετών, όταν κλήθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή, έδωσε τη δική του εκδοχή για την υπόθεση. Είπε ότι ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία να ασχολείται με το body-building, μαζί με τα δύο αδέρφια του και τον δεύτερο κατηγορούμενο, που είναι παιδικός του φίλος. «Στα πλαίσια εντατικών προετοιμασιών για αγώνες και προκειμένου να επιτύχουμε ταχύτατα την απαιτούμενη σωματική διάπλαση και ενδυνάμωση, αναζητήσαμε και προμηθευτήκαμε από κοινού ουσίες, που προορίζονται για αυτή τη χρήση», είπε στον ανακριτή.

Οι ίδιοι αγόρασαν σκευάσματα σε ποσότητα που να φτάνει και για τους τέσσερις – «δεδομένου ότι η μέση απαιτούμενη κατανάλωση είναι 4ml ατομικά εβδομαδιαίως, θα επαρκούσε για τους επόμενους λίγους μήνες», ανέφερε ο κατηγορούμενος. Είπε, επίσης, ότι αναζήτησαν και αγόρασαν τα σκευάσματα μέσω διαδικτύου, μάλιστα ανέφερε ότι μία παρτίδα ήταν ληγμένα και αναγκάστηκαν να τα επιστρέψουν στον προμηθευτή.

«Στα πλαίσια ενασχόλησής μου με τη γυμναστική και έχοντας στο παρελθόν εργαστεί σε κάποια από τα λεγόμενα “σιδεράδικα”, γνωρίζω και προβαίνω ο ίδιος στην κατασκευή βαρών, τα οποία στην πορεία πουλάω», είπε. «Πολλές από τις πιστώσεις, λοιπόν, στους λογαριασμούς μου αφορούσαν τις ανωτέρω αναφερόμενες πωλήσεις, ενώ πλήθος αυτών πραγματοποιούνταν από εμένα τον ίδιο προερχόμενες από επενδυτική μου δραστηριότητα σε κρυπτονομίσματα».

Για την κάνναβη ο ίδιος είπε πως ήταν για προσωπική του χρήση, καθώς πάσχει από κρίσεις πανικού με επεισοδιακό παροξυσμικό άγχος στα πλαίσια Διαταραχής Πανικού και από Υποτροπιάζουσα Καταθλιπτική Διαταραχή, όπως ανέφερε. Μετά τις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι, λόγω διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι μπορούν να μείνουν εκτός φυλακής έως ότου κριθεί η παραπομπή τους σε δίκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα