Η αρχοντική Δημητσάνα είναι ίσως το ομορφότερο χωριό της Ελλάδας

Διαβάζεται σε 4'
Δημητσάνα
Δημητσάνα ISTOCK

Αμφιθεατρικά χτισμένη, η Δημητσάνα, είναι ένας προορισμός που πρέπει να χαρείτε κάθε εποχή του χρόνου. Ειδικά η Άνοιξη της πάει πολύ.

Ίσως είναι το ομορφότερο χωριό της Ελλάδας. Η αρχοντική Δημητσάνα στην ορεινή Αρκαδία, προσελκύει ταξιδιώτες όλο το χρόνο και όχι άδικα, καθώς η μοναδική της θέση, η φύση της, η ιστορία, η αρχιτεκτονική και η παράδοση της, είναι χαρακτηριστικά ζηλευτά.

Η Δημητσάνα, αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής και είναι ζωντανή όλες τις εποχές. Ειδικά η Άνοιξη της πάει πολύ, καθώς η ανθισμένη φύση «πνίγει» το χωριό και το κλείνει σε μια πολύχρωμη αγκαλιά. Πολλά από τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα οποία και μαρτυρούν περιόδους ευμάρειας, έχουν σήμερα μετατραπεί σε ξενώνες ενώ κάποια άλλα παραμένουν κατοικίες. Από εδώ ξεκινάνε διάφορα μονοπάτια για τα γύρω χωριά τα οποία αξίζει με την κατάλληλη καθοδήγηση να τα εξερευνήσετε. Πολλά από αυτά τα μονοπάτια, τα αξιοποιούσαν παλαιότερα, την εποχή που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα για να πηγαίνουν από το ένα χωριό στο άλλο.

Την περίοδο των Οθωμανών, εδώ λειτούργησε το «κρυφό σχολειό» ενώ στη συνέχεια εδώ κατασκευαζόταν το μπαρούτι που συνέβαλλε σημαντικά στο αγώνα για την Ελευθερία. Είναι πατρίδα του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, του οποίου το άγαλμα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αλλά και του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού, τις κατοικίες των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί. Βυζαντινές εκκλησίες και τα μνημεία βρίσκονται διάσπαρτα στο χωριό και το σεργιάνι στις γειτονιές της μοιάζει με επίσκεψη σε ένα ανοιχτό, ζωντανό μουσείο.

Η εντυπωσιακή Βιβλιοθήκη του οικισμού είναι ιστορική, καθώς χρονολογείται από το 1764 και σήμερα αριθμεί 35.000 τόμους βιβλίων, διάφορα χειρόγραφα αλλά και έγγραφα. Ανάμεσα στο κτίρια που ξεχωρίζουν, είναι ο Πύργος του Ξενιού ο οποίος κατασκευάστηκε το 1850-51 από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδιανούς μάστορες. Οι διαστάσεις του καθιστούν μοναδικό αν αναλογιστεί κανείς την περίοδο την οποία χτίστηκε καθώς έχει 18 μέτρα ύψος, όσο περίπου μία 6όροφη πολυκατοικία, πέντε ορόφους και συνολικό εμβαδόν 520 τ.μ.

Δημητσάνα ISTOCK

Τα εξαιρετικά μουσεία της Δημητσάνας

Επίσης αξίζει μία επίσκεψη στο μουσείο της Δημητσάνας, όπου εκτίθενται υφαντά, αργαλειοί, διάφορα είδη λαϊκής τέχνης αλλά και μία αρχαιολογική συλλογή. Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, πρέπει να επισκεφτείτε το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙ.Ο.Π., μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η ανάδειξη των παραδοσιακών μεθόδων υδροκίνησης αλλά και των προϊόντων που παράγονταν. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία.

Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα. Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη και το βυρσοδεψείο. Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.
Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μουσείο έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και για τα παιδιά.

Δημητσάνα ISTOCK

Γύρω από το χωριό

Βάλτε αθλητικά παπούτσια και γνωρίστε τα σπουδαία μνημεία και φυσικά αξιοθέατα που βρίσκονται γύρω από τη Δημητσάνα. Επισκεφτείτε τη βυζαντινή Μονή Φιλοσόφου, που είναι σφηνωμένη κυριολεκτικά πάνω σ’ έναν κατακόρυφο βράχο της δυτικής όχθης του ποταμού Λούσιου. Στην απέναντι πλευρά θα θαυμάσετε την ιστορική Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Για τους πιο τολμηρούς, το φαράγγι του Λούσιου για rafting και πεζοπορία είναι μια πρόκληση, ενώ το ελατόδασος του Μαινάλου σας προσκαλεί για πικ νικ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα