ΕΔΑΔ: Aπόφαση “σταθμός” για το κλίμα – Δικαίωση για ηλικιωμένες Ελβετίδες
Διαβάζεται σε 4'Σημαντική απόφαση για την ελβετική οργάνωση KlimaSeniorinnen, που αποτελείται από ηλικιωμένες γυναίκες. Δικαιώθηκαν στο Στρασβούργο, ύστερα από μήνυση που κατέθεσαν κατά της κυβέρνησης για την κλιματική αλλαγή.
- 09 Απριλίου 2024 13:55
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαίωσε σήμερα, Τρίτη (9/4), μια ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων, οι οποίες είχαν προσφύγει κατά της κυβέρνησης της χώρας τους καταγγέλλοντας «την αδυναμία των ελβετικών αρχών να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», οι οποίες έχουν αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες ζωής τους και την υγεία τους.
Όπως αναφέρει το BBC, είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφαίνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η απόφαση είναι δεσμευτική και μπορεί να επηρεάσει τη νομοθεσία 46 χωρών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Μεγάλης Βρετανίας.
Η ελβετική ένωση των “Ηλικιωμένων για την προστασία του κλίματος”, γνωστή ως KlimaSeniorinnen, στην οποία συμμετέχουν 2.500 γυναίκες, ηλικίας 73 ετών κατά μέσο όρο, επεδίωκε το ΕΔΔΑ να αναγκάσει τη Βέρνη να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα πιο γρήγορα από όσο έχει σχεδιάσει.
Οι 2.038 ηλικιωμένες γυναίκες, γνωστές ως KlimaSeniorinnen, πήγαν την κυβέρνησή τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2020, επειδή οι ζωές και η υγεία τους απειλούνται από τα ακραία κύματα καύσωνα, τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το ΕΔΑΔ αποδέχτηκε την υπόθεση και η ακροαματική διαδικασία έγινε από το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως (Grand Chamber), που αποτελείται από 17 δικαστές. Οι Senior Women for Climate Protection υποστηρίζονταν από το ελβετικό γραφείο της Greenpeace.
Η Anne Mahrer, συν-πρόεδρος των Senior Women for Climate Protection, τόνιζε παλαιότερα: “Έχουμε καταθέσει μήνυση επειδή η Ελβετία κάνει πολύ λίγα πράγματα για να περιορίσει την κλιματική καταστροφή. Οι θερμοκρασίες που αυξάνονται έχουν ήδη σοβαρές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Η μεγάλη αύξηση των κυμάτων καύσωνα κάνει εμάς τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες να αρρωσταίνουμε”.
“Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη καθημερινά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως στις κοινότητες που έχουν συμβάλει λιγότερο στην κρίση. Όλοι έχουν το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, αλλά το δικαίωμα αυτό απειλείται από την κλιματική αλλαγή.
Ένας αυξανόμενος αριθμός κοινοτήτων αναλαμβάνει πλέον νομική δράση για να διασφαλίσει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να θέσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων προ των ευθυνών τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σωρευτικός αριθμός των υποθέσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2015, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων να ξεπερνά τις 2.000. Περίπου το ένα τέταρτο από αυτές κατατέθηκαν μεταξύ 2020 και 2022”, σχολίασε σχετικά στο NEWS 24/7, ο υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας της Greenpeace Greece, Κώστας Γριμάνης.
Απορρίφθηκαν δύο παρόμοιες υποθέσεις
Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτές δύο άλλες υποθέσεις, την προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων και ενός πρώην δημάρχου στη Γαλλία.
Η δεύτερη υπόθεση αφορά την προσφυγή έξι νεαρών Πορτογάλων, ηλικίας 12 με 24 ετών, το 2020, οι οποίοι κατηγορούν συνολικά 32 χώρες στην Ευρώπη που εκλύουν τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ότι απέτυχαν να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, με αποτέλεσμα να απειλείται η ζωή τους. Δεν ζητούσαν αποζημίωση, αλλά να αναγκάσει το ΕΔΑΔ τις κυβερνήσεις να περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων αυτών.
Τέλος, στην τρίτη υπόθεση, ο Νταμιέν Καρέμ, πρώην δήμαρχος της πόλης Γραντ- Σινθ στη βόρεια Γαλλία, προσέφυγε κατά της άρνησης του Παρισιού να λάβει πιο φιλόδοξα μέτρα για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή.
Σημειώνεται πως η πρώτη υπόθεση δεν μπορεί να εφεσιβληθεί και οι άλλες δύο, αν και δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, μπορούν να επιστραφούν προς εκδίκαση από εθνικό δικαστήριο.