ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΛΑΘΡΑΙΑ ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙΣ;
Τα τελευταία στοιχεία της OLAF και η σύνδεση των λαθρεμπόρων σε Ελλάδα, Μαυροβούνιο και Αίγυπτο.
Την περασμένη Πέμπτη η OLAF -η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Καταπολέμηση της Απάτης, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο τσιγάρων το 2023. Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Η Αρχή συμμετείχε σε μια σειρά επιχειρήσεων αστυνομικών και τελωνειακών υπηρεσιών σε διάφορες χώρες, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν 616 εκατ. λαθραία τσιγάρα και 140 τόνοι χύμα καπνού. Η δράση της OLAF το 2023 απέτρεψε τη διαφυγή 150 εκατομμυρίων ευρώ σε κοινοτικούς δασμούς και εθνικούς φόρους.
Τα μισά από τα λαθραία τσιγάρα (333,1 εκατ.) κατασχέθηκαν σε επιχειρήσεις που έγιναν στα σύνορα των κρατών-μελών, δηλαδή λίγο πριν περάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Στην ίδια αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα η OLAF, σημειώνεται ότι τέσσερις χώρες συνεχίζουν να παίζουν βασικό ρόλο στο λαθρεμπόριο των τσιγάρων που φτάνουν στα χέρια μας – η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαυροβούνιο και η Ινδονησία. Επαφές με λαθρεμπόρους σε όλες τις παραπάνω χώρες διατηρούν οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Εντός της ΕΕ, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, κατασχέθηκαν το 2023 συνολικά 140 εκατ. τσιγάρα. Αυτό αποκαλύπτει ένα εξελισσόμενο μοτίβο, σημειώνει η OLAF. «Οι διακινητές και οι παράνομοι παραγωγοί κατακερματίζουν τις γραμμές παραγωγής σε μικρότερα αποθέματα ακατέργαστου καπνού ή έτοιμων τσιγάρων. Αυτό συμβαίνει ώστε να μπορούν να είναι πιο ευέλικτοι στη μετακίνηση μηχανημάτων και προϊόντων και να περιορίζουν τις απώλειες που προκαλούνται από τις εφόδους των υπηρεσιών ασφαλείας».
Εκπρόσωπος της OLAF δεν ήταν διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο σε ερώτηση του NEWS24/7 για στοιχεία του 2023 που αφορούν ειδικά την Ελλάδα. Ωστόσο, από διωκτικά έγγραφα προκύπτει ότι η χώρα μας είναι κομβικό σημείο σε όλη αυτή τη «δουλειά» των δεκάδων εκατομμυρίων, που έχει πολλές φορές ανθρώπινες απώλειες.
Η GREEK MAFIA
Τους τελευταίους μήνες, στην περίφημη υπόθεση της Greek mafia, μια σειρά από δολοφονίες στην Ελλάδα αποδόθηκαν στη μαφία του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Πιο ειδικά, για τις δολοφονίες του Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό, εξαρθρώθηκε στις αρχές της χρονιάς ένας σκληρός πυρήνας ομογενών από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με την κυρίαρχη εκδοχή της Αστυνομίας, υπήρχαν δύο αντίπαλες ομάδες -μία με βάση την Ουκρανία -που ανταγωνίζονταν για ένα κομμάτι στη μεγάλη πίτα των υπηρεσιών «προστασίας» σε λαθρεμπόρους τσιγάρων στην Ελλάδα. Παραμένει αδιευκρίνιστο σε τι βαθμό οι μπράβοι είχαν προσπαθήσει να πάρουν τη θέση των λαθρεμπόρων.
Στον φάκελο για την Greek mafia, εκτός από τα συμβόλαια θανάτου, περιγράφονται δύο εμπρηστικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις τσιγάρων στον Ασπρόπυργο. Η πρώτη σημειώθηκε λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία Ρουμπέτη τον Ιούνιο του 2023 και είχε ως στόχο τα φορτηγά της εταιρείας Σκαφτούρου, τα οποία βρίσκονταν σε ιδιωτικό πάρκινγκ-βενζινάδικο. Στην καρότσα ενός από τα φορτηγά υπήρχε ένα πλήρες σετ μηχανημάτων παρασκευής τσιγάρων.
Πανομοιότυπη επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα αργότερα, σε αποθήκη στην ίδια περιοχή. Τη μίσθωνε επιχειρηματίας που φέρεται να συνδέεται με τον Σκαφτούρο. Και σε αυτήν την περίπτωση, από την επίθεση καταστράφηκαν μηχανήματα γραμμής παραγωγής τσιγάρων.
«Η εταιρεία Philip Morris γνωστοποίησε ότι ο εν λόγω εξοπλισμός αποτελεί πλήρες σετ μηχανημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή και τη συσκευασία τσιγάρων, ο οποίος όταν συνδεθεί δύναται να αποτελέσει βασική γραμμή παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων», σημειώνεται στα δικαστικά έγγραφα.
ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στην τελευταία αναφορά της OLAF, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αναφέρεται ως χώρα-κλειδί το Μαυροβούνιο. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει από τα διωκτικά έγγραφα για τη δράση λαθρεμπόρων στην Ελλάδα, όπως είχε παρουσιάσει το NEWS24/7. Τον περασμένο Οκτώβριο αστυνομικοί στο Μαυροβούνιο σταμάτησαν για έλεγχο ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν τρεις άντρες. Είχαν μαζί τους πλαστά διαβατήρια και βαρύ οπλισμό.
Μεταξύ των επιβατών ήταν ένας 25χρονος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της Greek mafia. Το βασικό στοιχείο είναι ότι ένας τηλεφωνικός αριθμός που χρεώνεται στον ίδιο, φέρεται να ενεργοποιήθηκε σε χρόνο και τόπο που ταυτίζεται με την πυρπόληση οχήματος στον Σκαραμαγκά, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στη διπλή δολοφονία των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στον Κορυδαλλό.
Μετά από επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, οι Μαυροβούνιοι έστειλαν στην Αθήνα όλα τα στοιχεία της έρευνάς τους. Από τα εργαστηριακά ευρήματα προέκυψε ότι στο ίδιο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν αποτυπώματα ενός άντρα, κατοίκου Ασπροπύργου, με καταγωγή από το Καζακστάν. Στο σπίτι του είχε τοποθετηθεί βόμβα το περσινό καλοκαίρι.
Στη δικογραφία για την Greek mafia δεν αναφέρεται ρητά, όμως οι αναλυτές της Ασφάλειας στην Αθήνα πιστεύουν πως η ομάδα των τριών που βρέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο Μαυροβούνιο, σχεδίαζε την εκτέλεση ενός νέου συμβολαίου, πιθανότατα στην πόλη Μπούντβα.
Επιπλέον, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, πρόσωπα πάνω στα οποία έπεσε η Ασφάλεια κατά τη διάρκεια της έρευνας για την Greek mafia, χωρίς να κατηγορηθούν, είχαν στο πρόσφατο παρελθόν αμφιλεγόμενη επαγγελματική δραστηριότητα στο Μαυροβούνιο και υψηλές διασυνδέσεις που έφθαναν ακόμη και στον ίδιο τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Μίλο Τζουκάνοβιτς.
Η ΔΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά εκκρεμεί μία δίκη με πολλούς κατηγορούμενους, κυρίως ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση, στον φάκελο της οποίας υπάρχουν λεπτομέρειες για τον τρόπο που λειτουργεί το δίκτυο.
Η έρευνα έγινε από την Οικονομική Αστυνομία και σε διωκτικά έγγραφα που είδε το NEWS24/7 σημειώνεται ότι τα τσιγάρα εισάγονταν παράνομα στην Ελλάδα από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Έρχονταν κρυμμένα σε κοντέινερ που είχαν εικονικά δηλωμένο κάποιο νόμιμο φορτίο.
Τα τσιγάρα μεταφέρονταν σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια στη μαύρη αγορά, μέσω ενός δευτερογενούς δικτύου οδηγών και μεσαζόντων. Στα έγγραφα υπάρχει αναφορά σε κάποιον «Σάμι» που φέρεται να ελέγχει εργοστάσιο τσιγάρων στο Ντουμπάι (βλ. αναφορά στην έκθεση της OLAF για τα Εμιράτα).
Οι κυριότερες μάρκες ήταν MG, RGD και JIN LING (320 ευρώ το κιβώτιο), κι επίσης BUSINESS CLUB και GOLD MOUNT (550 ευρώ το κιβώτιο) και PRINCE, PALACE (στα 350 ευρώ το κιβώτια), το ίδιο και μία άγνωστη εμπορική μάρκα PEPE, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία.
Στη διάρκεια της ίδιας έρευνας οργανώθηκε επέμβαση στο πλοίο MCS AUGUSTA που είχε φτάσει στον Πειραιά από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σε ένα από τα κοντέινερ, με δηλωμένο φορτίο έπιπλα, ήταν κρυμμένα 1.140 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα (GOLD MOUNT, BON, MODERN, MIDLAND). Η Οικονομική Αστυνομία λέει ότι οι αναλογούντες δασμοί και φόροι των λαθραίων τσιγάρων που εμπορεύτηκε το δίκτυο ή κατασχέθηκαν σε αποθήκες και κοντέινερ, υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.