Μητσοτάκης: Ανασκόπηση με επίδομα μητρότητας, εορταστικά καλάθια και… “Σπαρτιάτες”

Διαβάζεται σε 4'
Μητσοτάκης: Ανασκόπηση με επίδομα μητρότητας, εορταστικά καλάθια και… “Σπαρτιάτες”
Εurokinissi

Όσα αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση με την ανασκόπηση της εβδομάδας.

Οικονομία, επίδομα μητρότητας, εορταστικά καλάθια και Ευρωεκλογές κυριάρχησαν στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook.

Αρχικά, ανέφερε “δύο καλά νέα για την οικονομία”, μιλώντας για “τη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poors των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές”, αλλά και για την “υποβολή στην ΕΕ του 4ου αιτήματος πληρωμής, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, από το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Έως το τέλος Μαρτίου είχαν συμβασιοποιηθεί 287 δάνεια επιχειρήσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο -που επιδοτείται από το ΤΑΑ- συνολικού ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου τα μισά, 136, είναι δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία αυτά νομίζω είναι αρκετά για να διαψεύσουν όσους ισχυρίζονται ότι οι πόροι του Ταμείου είναι για τους λίγους”.

Εν συνεχεία, μίλησε για την πλατφόρμα που άνοιξε για τις “αιτήσεις χορήγησης του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Μία επέκταση της στήριξης της μητρότητας που την οφείλαμε και που πια έρχεται να διορθώσει μία αδικία, αφού πλέον δεν χωρίζουμε τις οικογένειες και τη μητρότητα σε διαφορετικές ταχύτητες. Για πρώτη φορά λοιπόν ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες θα λάβουν, καθαρά στο χέρι -αφαιρώντας φόρους και εισφορές- περίπου 8.754 ευρώ για 9 μήνες, δηλαδή περίπου 1000 ευρώ το μήνα -δηλαδή, 6.354 καθαρός βασικός μισθός για 9 μήνες συν 2.400 το αυξημένο πια επίδομα γέννας για το πρώτο παιδί. Το ποσό ανεβαίνει στα 9.054 αν πρόκειται για δεύτερο παιδί, 9.354 για τρίτο, και 9.854 για το τέταρτο! Θέλω να τονίσω ότι η χορήγηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές μητέρες έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή το δικαιούνται και όσες γυναίκες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν τη λήξη του 2023, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά. Υπό προϋποθέσεις μπορούν να το λάβουν και ειδικές κατηγορίες όπως μητέρες που υιοθέτησαν παιδιά, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι πατέρες ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι. Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Δ.Υ.Π.Α.”

Παράλληλα, ενημέρωσε πως “και φέτος, 15 μέρες πριν από το Πάσχα, θέτουμε σε ισχύ τα δυο εορταστικά καλάθια για να έχουν τα νοικοκυριά τη δυνατότητα για πιο οικονομικές αγορές. Από αύριο λοιπόν έως τις 4 Μαΐου θα υπάρχει το «Καλάθι των Νονών» με 12 κατηγορίες προϊόντων, λαμπάδες και παιχνίδια, ενώ από την προσεχή Τετάρτη έως και το Μεγάλο Σάββατο θα είναι σε ισχύ το «Καλάθι του Πάσχα». Ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο οποίο προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, τα παραδοσιακά της Ανάστασης αρνί, κατσίκι, τσουρέκια και πασχαλινά σοκολατένια αυγά. Οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και όπου εντοπίζονται παραβάσεις θα ακολουθούν πρόστιμα. Πρόσφατο παράδειγμα η επιβολή από τη ΔΙΜΕΑ συνολικά 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες πολύ γνωστές, για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές και για μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας”.

Τέλος, συνέχισε με το θέμα των Ευρωεκλογών, που “απέχουν πλέον 50 ημέρες. Καταθέσαμε χθες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής του κόμματος των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με την παραγγελία της εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ηλία Κασιδιάρη και άλλων 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 11 βουλευτές των Σπαρτιατών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογικού σώματος. Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις δικαιώνουν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας, πριν από ένα χρόνο, βάσει της οποίας ο Άρειος Πάγος έκρινε πανηγυρικά ότι εγκληματικές οργανώσεις περιβαλλόμενες τον μανδύα πολιτικού κόμματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στην εκλογική διαδικασία. Είναι χρέος όλων μας να προστατεύουμε τη Δημοκρατία διαρκώς και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι σαν σήμερα συμπληρώνονται 57 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών που έφερε την επταετή χούντα στη χώρα μας.

Θα ξαναπώ ότι η Νέα Δημοκρατία κατεβαίνει με ένα ψηφοδέλτιο εμπειρίας, αλλά και ανανέωσης. Ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, βαθιά εθνικό αλλά και γνήσια ευρωπαϊκό. Οι 42 υποψήφιοί μας προέρχονται από όλη τη χώρα, αλλά και την ομογένεια, από όλα τα επαγγέλματα αλλά και κάθε κοινωνική τάξη. Είναι πρόσωπα με διακρίσεις και ένσημα ζωής η καθεμιά και ο καθένας στον τομέα του. Το μήνυμα που εκπέμπει είναι «Σταθερά, πιο κοντά στην Ευρώπη», που είναι για μένα και το ζητούμενο της αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου. Ισχυρή εκπροσώπηση στις Βρυξέλλες, σταθερότητα και συνέχεια στο εσωτερικό”.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα