Επιχείρηση προσέγγισης με την Εκκλησία από Μητσοτάκη

Διαβάζεται σε 4'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Σε μία “ιερή ανακωχή” με ιεράρχες και φανατικούς θρησκευόμενους δεξιούς ψηφοφόρους, που έχουν αφορίσει τη ΝΔ λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, προσβλέπει ο πρωθυπουργός. Η κοινή εμφάνιση σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, σε δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι και τον Ωρωπό, έχει ένα σαφή στόχο και συμβολισμό:

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να προσεγγίσει ξανά το θρησκευόμενο δεξιό κοινό, που φλερτάρει με την ψήφο διαμαρτυρίας στις ευρωεκλογές λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθούν ειδικότερα παιδικούς σταθμούς και ένα κέντρο γεροντολογίας. Η κυβέρνηση άλλωστε εξάρει σε κάθε ευκαιρία το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, για να στείλει και το μήνυμα ότι αυτός είναι ο πραγματικός της ρόλος και όχι τα πολιτικά παιχνίδια με κηρύγματα σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ.

Στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα επικρατεί πάντως ανησυχία εν όψει Πάσχα. Το ενδεχόμενο “προβοκάτσιας” από πρόσωπα προσκείμενα στην Ελληνική Λύση και τη Νίκη, αλλά και λεκτικών επιθέσεων από ιεράρχες, μετατρέπει δυνητικά τη Μεγάλη Εβδομάδα σε εβδομάδα πολιτικών παθών για τη ΝΔ.

“Δεν φοβόμαστε να πάμε στην Εκκλησία” δήλωσε πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Και προανήγγειλε τη γραμμή στην οποία κινήθηκε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ:

Η κυβερνητική παράταξη με αφορμή τις “απειλές” του Κυριάκου Βελόπουλου και του Δημήτρη Νατσιού προς τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον ξυλοδαρμό μέσα στη Βουλή, τονίζει πως τα κόμματα αυτά δεν εκφράζουν στην πραγματικότητα τη θρησκευτική πίστη.

Τα χριστιανόμετρα και τα πατριδόμετρα

Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτηριστικά σχολίασε ότι δεν υπάρχει “χριστιανόμετρο”. Παρότι φυσικά ο ίδιος θέλει να δείξει πως η ΝΔ παραμένει κοντά στην Εκκλησία και με τη σημερινή εμφάνιση “χέρι χέρι” με τον Αρχιεπίσκοπο, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει μερίδιο της λεγόμενης “εκκλησιαστικής ψήφου” πίσω.

Ο πρωθυπουργός επίσης κατήγγειλε εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης από Ελληνική Λύση και Νίκη. Ενώ έκανε λόγο για “πατριώτες γιαλαντζί” και για “ακροδεξιά πολυκατοικία”, που είναι “αυθαίρετο χτισμένο με βία και ψέματα”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης το μήνυμα που είχε στείλει και από το συνέδριο της ΝΔ προς τους δυσαρεστημένους δεξιούς ψηφοφόρους. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν “ταυτοτικά ζητήματα” και ζήτησε από το κοινό αυτό να δει “τη μεγάλη εικόνα”. Αυτή τη φορά πάντως απέφυγε να χαρακτηρίσει “επιμέρους διαφωνίες” τις αντιδράσεις για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, καθώς η σχετική αναφορά στο συνέδριο της ΝΔ φαίνεται πως είχε προκαλέσει και αντιδράσεις.

Μπορεί άλλωστε η ΝΔ να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών, αλλά και η ίδια διακριτικά διεκδικεί συνολικά την ψήφο της “σκληρής” δεξιάς. Κυβερνητικά στελέχη πάντως έλεγαν, απαντώντας στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η ΝΔ δεν έχει καμία σχέση ούτε έμμεση ούτε άμεση, ούτε επιθυμεί καμία τέτοια ψήφο.

Από την άλλη, η κυβέρνηση υιοθετεί πλήρως το σύνθημα “πατρις, θρησκεία, οικογένεια” με το επιχείρημα ότι δεν… φταίνε οι έννοιες αυτές που τις χρησιμοποίησε επικοινωνιακά η Χούντα.

Ο πήχης του 33% για τη ΝΔ και η μάχη του Βορρά

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες έθεσε για πρώτη φορά αριθμητικό πήχη για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα όρισε ως μέτρο σύγκρισης τις ευρωεκλογές του 2019, στις οποίες η ΝΔ είχε λάβει 33%.

Διέψευσε επίσης εκ νέου το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με κατάρρευση ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ευρωεκλογών, αλλά ότι έχει μπροστά της μία γεμάτη τριετία. Μάλιστα ο πρωθυπουργός διέψευσε εκ νέου και τα σενάρια μετακόμισης του στις Βρυξέλλες. Αντίθετα έδειξε για πρώτη φορά το στόχο μίας τρίτης τετραετίας.

Εν τω μεταξύ, ξεκινούν τις περιοδείες και οι 12 υπουργοί που έχουν αναλάβει ο καθένας μία από τις 12 περιφέρειες της χώρας. Η πιο κρίσιμη μάχη όμως θα δοθεί στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς τα δεξιά. Μάλιστα σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Λύση είναι δεύτερο κόμμα με 13,9% και βραχεία κεφαλή από το ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει 13,5%. Αν και στην ίδια έρευνα η ΝΔ κινείται στο 31,5%, δηλαδή πάνω από το ψυχολογικά και πολιτικά κρίσιμο όριο του 30%.

Την κεντρική Μακεδονία έχει “χρεωθεί” ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα