Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με διατάξεις που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάζεται σε 6'
O Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης
O Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για την απόφαση του δικαστηρίου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Τη σημερινή δικαστική απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι σχολίασε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σημειώνοντας πως“η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξηανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε:

“Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Και ο νέος ποινικός κώδικας να ίσχυε εφόσον η ποινή βάσης είναι είναι τα τρία χρόνια και πάλι θα μιλάγαμε για εξαγοράσιμες ποινές” ανέφερε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς με τον υπουργό Δικαιοσύνης να παίρνει στη συνέχεια τον λόγο και να λέει “αν είναι τρία χρόνια όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα αν είναι είναι πάνω από δύο χρόνια η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος […] Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη.

Το τι θα αποφασίσει ο δικαστής δεν το ορίζει ο ποινικό κώδικας σημείωσε ο κ. Κουβαράς με τον κ. Φλωρίδη να εξηγεί από 10 έως 20 χρόνια όμως κάθειρξη που σημαίνει υποχρεωτικά φυλακή. Άρα λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη για την οποία σας μιλάω την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα λοιπόν εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία.

Αυτές οι διατάξεις ήταν ευγενέστερες για τους κατηγορούμενους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές για τις οποίες ενδεχομένως μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να φυλακιστεί ο συγγενής θύματος που πέταξε σήμερα καρέκλα στο δικαστήριο, στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε,

“Ο νέος ποινικός κώδικας αρχίζει από την Τετάρτη να εφαρμόζεται […] Αυτό εξαρτάται αν είναι κάποιο αδίκημα συγκεκριμένο και τι αδίκημα είναι αυτό και τι ποινές επισύρει […] Να εξηγήσουμε λοιπόν τι λέει ο νέος ποινικός κώδικας; Δώσαμε ένα περιθώριο δύο μηνών για να ενημερωθούν δικαστές, δικηγόροι και η κοινωνία ότι από την Πρωτομαγιά τα πράγματα εκπέμπουν το εξής μήνυμα: ότι δεν θα υπάρχει πράξη η οποία ανάλογα με τη βαρύτητά της δεν θα υφίσταται κάποια τιμωρία ανάλογα με τη βαρύτητά της. Άρα λοιπόν, οι ποινές μέχρι δύο χρόνια θα μπορούν είτε να εξαγοράζονται, είτε να αναστέλλονται, είτε να κάνεις υποχρεωτική κοινωφελή εργασία.

Από δύο έως τρία χρόνια θα έχεις μερική έκτιση της ποινής οπωσδήποτε και από τρία χρόνια και πάνω θα έχεις μεγαλύτερη μερική έκτιση της ποινής […] Ο δικαστής μπροστά του θα είχε ένα αδίκημα. Δεν ξέρουμε τι ποινή επισύρει το αδίκημα αυτό που θα του έκανε ο εισαγγελέας και δεύτερον θα μπορούσε να εκτιμήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεπράχθη αυτό το αδίκημα και αν θα πρέπει να το αναγνωρίσει ελαφρυντικά, διότι όταν ένα δικαστήριο αναγνωρίζει ελαφρυντικά, η κατώτερη ποινή πέφτει προς τα κάτω.

Άρα λοιπόν ο κόσμος να ξέρει τι έχει γίνει εδώ και γιατί έχει γίνει εδώ. Τρία πράγματα είναι πρώτον, ότι αυτή η δίκη έγινε με βάση αυτές τις διατάξεις που σας περιέγραψα. Δεύτερον, ότι οι καινούργιες διατάξεις που ισχύουν από την Πρωτομαγιά δεν ψηφίστηκαν δυστυχώς από τα άλλα κόμματα. Τα ψήφισε μόνο η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και προβλέπουν αυτά που σας είπα, δηλαδή ποινή κάθειρξης έως 20 χρόνια, ποινή χρηματική 200.000 και ενδεχόμενη δήμευση της περιουσίας τους. Και εδώ τώρα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα αυτό που γίνεται[…]».

Οι περισσότεροι αθωώθηκαν, δεν είναι ότι πήγαν με τον παλιό ποινικό κώδικα και γι’ αυτό δεν έχουν πολλές ποινές, επεσήμανε ο Γιώργος Κουβαράς με τον Γιώργο Φλωρίδη να απαντά “γι’ αυτό λέω ότι αν τα ανώτερα όργανα της δικαιοσύνης στην κανονική τους ιεραρχία και με βάση τη νομοθεσία διαπιστώσουν πλημμέλειες, δηλαδή ότι το δικαστήριο δεν εκτίμησε σωστά τα πράγματα να ασκήσουν μια έφεση”.

Σχετικά με ότι τον Ιούνιο του 2026 πάμε σε παραγραφή κι αν ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί το ότι αυτά τα δύο χρόνια θα τελεσιδικήσει η υπόθεση πριν παραγραφεί γιατί τώρα πήρε έξι χρόνια ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «δυστυχώς, δυστυχώς. Και βλέπετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπόθεση αυτή που κράτησε τόσα χρόνια από την υπόθεση των Τεμπών με βάση τις ρυθμίσεις που κάναμε. Με τις ρυθμίσεις που κάναμε αφαιρέσαμε τα βουλεύματα για να μην καθυστερούμε, διαμορφώνουμε τον χώρο και η δίκη αυτή αντί για έξι χρόνια μπορεί να ξεκινήσει στον ενάμιση χρόνο και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ[…]

Πριν από λίγο, πριν έρθω εδώ, είδα ότι έγινε μια παρέμβαση από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε να καθαρογραφεί γρήγορα η απόφαση, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση αυτή να οδηγηθεί τάχιστα στο ακροατήριο, έτσι ώστε αν ασκηθεί έφεση και διεξαχθεί το Εφετείο να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία και έχοντας εξελιχθεί όλη η δίκη, ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν την παραγραφή».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων για το Μάτι που εκκρεμεί στα διοικητικά δικαστήρια ο κ. Φλωρίδης σημείως “στα διοικητικά δικαστήρια οι διαδικασίες δεν έχουν καμία σχέση με την ποινική δίκη. Αυτά ακολουθούν το δικό τους ρυθμό και προφανώς οι προσφυγές που έχουν γίνει εξετάζονται όπως πρέπει να εξεταστούν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα