Ο Μητσοτάκης κοιτάει στα δεξιά του ενόψει ευρωεκλογών
Διαβάζεται σε 4'Γιατί το Μαξίμου καλύπτει Βαρτζόπουλο, επικαλείται διαρκώς το άδειασμα Ιερώνυμου σε Βελόπουλο και προχωρά σε δεξιά επιστράτευση από Μακεδονία μέχρι Πελοπόννησο
- 01 Μαΐου 2024 04:34
Το ενδεχόμενο διαρροών προς τα δεξιά στις ευρωεκλογές συνεχίζει να προσπαθεί να περιορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την παρέμβαση του χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για το δικαστικό χάρτη, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε μία πρόγευση της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να ενταθεί μετά το Πάσχα.
Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε εκ νέου διπλά βέλη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να ακυρώσει κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της κυβέρνησης από το κέντρο και προς τα αριστερά. Ενώ άφησε νέες αιχμές κατά της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, χωρίς να κατονομάσει πάντως τον Κυριάκο Βελόπουλο και το Δημήτρη Νατσιό.
Προειδοποίησε ειδικότερα ότι “μία ενδεχόμενη στροφή προς τα άκρα στις ευρωεκλογές θα γίνει κερκόπορτα για νέες περιπέτειες”. Δήλωσε: “Δεν χρειαζόμαστε εμπόρους του πατριωτισμού και ιδιοκτήτες της πίστης.” Και σχολίασε: “Όσο για τους εμπόρους της πίστης νομίζω ότι η Εκκλησία απάντησε πολύ καλύτερα από εμένα δε χρειάζεται να προσθέσω τίποτε άλλο”.
Πίσω από την κάλυψη σε Βαρτζόπουλο
Εν τω μεταξύ αίσθηση είχε προκαλέσει η κάλυψη που προσέφερε το Μαξίμου, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στον υφυπουργό Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο, για τις απίστευτες δηλώσεις του περί γυναικοκτονιών.
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεων Βαρτζόπουλου. Επικαλέστηκε ότι ο υφυπουργός Υγείας έσπευσε (μετά τις αντιδράσεις και σε προφανή συνεννόηση με Μαξίμου) να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις αυτές.
Όμως προέβη και σε μία σύσταση στον κ.Βαρτζόπουλο, η οποία διαβάζεται και ως προειδοποίηση προς όλους τους υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ στις 40 ημέρες που απομένουν μέχρι τις ευρωεκλογές. “Είναι αλήθεια, πως όσοι έχουμε ένα δημόσιο αξίωμα πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί και ακριβείς στις διατυπώσεις μας”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μένει να φανεί βέβαια εάν ο κ. Βαρτζόπουλος θα παραμείνει στη θέση του και μετά τις ευρωεκλογές, οπότε και αναμένεται ανασχηματισμός… Επί του παρόντος ωστόσο η κυβέρνηση προσπαθεί να προσπεράσει το θέμα.
Πίσω από την κάλυψη σε Βαρτζόπουλο, κρύβεται πάντως το άγχος του Μαξίμου να κρατήσει ψηφοφόρους της σκληρής δεξιάς και ειδικά της σαμαρικής πτέρυγας.
Εκτός του ότι μερίδα των ψηφοφόρων αυτών έχει αντίστοιχες απόψεις για τις γυναικοκτονίες, ο υφυπουργός Υγείας συνδέεται με στενή πολιτική και προσωπική σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά (αν και σημειωτέον ότι ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, κόντρα στη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού). Και το Μαξίμου δεν θέλει να δώσει νέες αφορμές πολέμου στον κ.Σαμαρά, ο οποίος ήδη “είναι στα κάγκελα”.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός άφησε νέες αιχμές για την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για “επαγγελματίες κατευναστές” και έθεσε ως προϋπόθεση προόδου στο διάλογο με την Τουρκία την πρόοδο και στο Κυπριακό.
Η “δεξιά επιστράτευση” από Μακεδονία μέχρι Πελοπόννησο
Είναι επομένως σαφές ότι η προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου επίσκεψη του κ.Μητσοτάκη στην Τουρκία και η νέα συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί δυνητικά ένα ναρκοπέδιο στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.
Ο πρωθυπουργός επιμένει στην αξία του διαλόγου, προβάλλοντας τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο θα πρέπει να ικανοποιήσει και το ακροατήριο της “΄πατριωτικής δεξιάς”, που βλέπει με καχυποψία την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προεκλογικής συστράτευσης υπουργών ανά περιφέρεια της χώρας, ανέθεσε στο Νίκο Δένδια τη “δύσκολη” Μακεδονία. Διότι έτσι ο υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει να υπερασπίζεται την πολιτική της κυβέρνησης και στα εθνικά θέματα και συνολικά. Ενώ ως επίδοξος εκφραστής του καραμανλικού χώρου καλείται να μαζέψει τις διαρροές στην καραμανλική Μακεδονία. Εάν το καταφέρει, θα είναι και ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης κερδισμένοι. Εάν όχι, θα μοιραστούν την αποτυχία.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει και την ενεργό συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στον αγώνα των ευρωεκλογών. Ο κ. Τζιτζικώστας, που επανεξελέγη με την πρώτη και με ποσοστό 60,28% τον περασμένο Οκτώβριο, διαθέτει έναν ισχυρό μηχανισμό, αλλά και απήχηση σε ένα δεξιό και θρησκευόμενο ακροατήριο.
Και βέβαια επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο κ.Μητσοτάκης ανέθεσε την Πελοπόννησο αντίστοιχα στον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ως ένα στέλεχος που ήρθε στη ΝΔ επί Σαμαρά και ο οποίος δεν ψήφισε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και επομένως μπορεί να απευθυνθεί σε ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.