Πώς η χορτοφαγική διατροφή βοηθά στον καρκίνο του προστάτη
Διαβάζεται σε 3'Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… για τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, καθώς νέα έρευνα δείχνει ότι η χορτοφαγική διατροφή επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
- 03 Μαΐου 2024 07:26
Όταν άνδρες με καρκίνο του προστάτη πουο κάνουν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, ενδέχεται να έχουν βραδύτερη εξέλιξη της νόσου, σε σύγκριση με αυτούς που η διατροφή τους βασίζεται στο κρέας, σύμφωνα με μελέτη.
Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται εδώ και χρόνια με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.
Τώρα όμως, οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει σύνδεση μεταξύ της χορτοφαγικής διατροφής και της βραδύτερης εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας εξέτασαν άνδρες με καρκίνο του προστάτη από μια υπάρχουσα ερευνητική κοόρτη (ένα είδος μελέτης παρατήρησης η οποία περιγράφει μια ομάδα ατόμων που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό) των ΗΠΑ μεταξύ 2004 και 2016 για να αξιολογήσουν την ποσότητα των φυτικών τροφών στη διατροφή τους.
«Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες αναφορές ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη», δήλωσαν οι ερευνητές, επικαλούμενοι έρευνες που έδειξαν ότι οι φυτικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.
Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να βρίσκονται πίσω από τη συσχέτιση.
Επίσης, ανέφεραν ότι προηγούμενες μελέτες είχαν προτείνει διάφορους μηχανισμούς μέσω των οποίων οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα του καρκίνου του προστάτη, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, καθώς και της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, «οι οποίες μπορεί να προάγουν τον κορεσμό και να ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα».
Οι άνδρες από τη μελέτη Cancer of the Prostate Strategic Urologic Research Endeavor (CaPSURE) κλήθηκαν να απαριθμήσουν τα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, το κρέας και τα γαλακτοκομικά που κατανάλωναν κάθε μέρα.
Η ομάδα χώρισε τους άνδρες σε ομάδες με βάση την ποσότητα των λαχανικών ή του κρέατος που κατανάλωναν.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες μέτρησαν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να εξελιχθεί ο καρκίνος του προστάτη με οποιονδήποτε τρόπο.
Από τους 2.000 άνδρες που έλαβαν μέρος, οι 190 παρουσίασαν κάποια μορφή εξέλιξης του καρκίνου τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα λαχανικών στη διατροφή τους είχαν 47% λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει περαιτέρω η ασθένεια σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα λαχανικά.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι απαιτούνται μελέτες μεγαλύτερης κλίμακας, ώστε να αλλάξουν οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι διατροφικές συστάσεις για όσους διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη.
Άλλες πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που έτρωγαν λιγότερο κρέας, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν τις κοινές παρενέργειες της στυτικής δυσλειτουργίας και της ούρησης.
Από τους 3.500 άνδρες που μελετήθηκαν στις ΗΠΑ, εκείνοι που έτρωγαν το λιγότερο κρέας ανέφεραν καλύτερη συνολική ποιότητα ζωής.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματα «αμφισβητούν την ιστορική παρανόηση ότι η κατανάλωση κρέατος ενισχύει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών», αναφέροντας ότι «στην πραγματικότητα, το αντίθετο φαίνεται να συμβαίνει».