Διάσημες που έχουν κατηγορηθεί για μαγεία
Διαβάζεται σε 7'Από την Μπιγιονσέ και τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι την Τζένιφερ Λόπεζ.
- 06 Μαΐου 2024 07:06
Δεν έχει σημασία που είμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα, οι γυναίκες συνεχίζουν να ακούνε κάθε πιθανή και απίθανη κατηγορία, ειδικά αν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο, κάτι πετυχημένο και ξεχωριστό. Και η κατηγορία της “μάγισσας”, αυτός ο μισογύνικος χαρακτηρισμός που έρχεται μέσα απ’ τα βάθη των αιώνων, δεν έχει σταματήσει ακόμα να τους αποδίδεται από κάθε λογής γραφικό αλλά και επικίνδυνο τύπο.
Έτσι έχει γίνει και εδώ. Ακολουθούν τέσσερις τέτοιες γραφικές περιπτώσεις απόδοσης μαγικών ικανοτήτων σε γυναίκες απ’ τον χώρο της μουσικής αλλά και της πολιτικής.
ΜΠΙΓΙΟΝΣΕ
Εντάξει, είναι δεδομένο, δεν θέλει και πολλή σκέψη αλλά όπως σύντομα θα αντιληφθείς, αρκετές απ’ τις διάσημες γυναίκες αυτής της λίστας έχουν κατηγορηθεί ως μάγισσες από ανθρώπους που ήθελαν να τις εκδικηθούν, που κρατούσαν κάποιο είδος μνησικακίας εναντίον τους.
Δες πχ την περίπτωση της Μπιγιονσέ.
Το 2018, η πρώην ντράμερ της, η Κίμπερλι Τόμπσον, ζητούσε περιοριστικά μέτρα κατά της τραγουδίστριας, επικαλούμενη ως αιτία τη χρήση μαύρης μαγείας από την Μπιγιονσέ εναντίον της. Σύμφωνα με την ίδια, η μαγεία της Μπιγιονσέ ήταν ιδιαίτερα(!) σατανική και περιελάμβανε πράγματα που κυμαίνονταν από ξόρκια μέχρι τη μετέπειτα δολοφονία του γατιού της -αφού πρώτα το είχε “μαγέψει” ώστε να γίνει υπερβολικά επιθετικό.
Σε συνέντευξή της στην Daily Mail, η Τόμπσον υποστήριξε ότι η αποστολή της Μπιγιονσέ να την καταστρέψει διήρκεσε χρόνια και ισχυρίστηκε ότι είχε ως κίνητρο τη ζήλια. “Δεν μπόρεσε να με αφήσει να φύγω, δεν μπόρεσε να με αφήσει να εξελιχθώ σε μια ώριμη γυναίκα και να δουλέψω με άλλους ανθρώπους. Έκανε τα πάντα για να καταστρέψει κάθε είδους ευτυχία που θα μπορούσα να έχω”.
Σύντομα και άλλα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν με αυτήν την ιστορία και επιβεβαίωσαν ότι όντως υπάρχει τέτοια υπόθεση, όσο παλαβή και αν ακουγόταν. Παρόλα αυτά, περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υποτιθέμενες σατανιστικές πρακτικές της σταρ δεν κατάφεραν να βγουν στην επιφάνεια.
Ωστόσο, η υπόθεση τελικά δεν έφτασε και πολύ μακριά, αφού ούτε η Τόμπσον ούτε κάποιος εκπρόσωπος της Μπιγιονσέ μπήκε στον κόπο να εμφανιστεί καν στην ακρόαση για τα περιοριστικά μέτρα.
ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ
Το 1996, το βιβλίο του συγγραφέα Μπομπ Γούντγουορντ, “The Choice: How Bill Clinton Won” περιείχε μια ιστορία για την τότε Πρώτη Κυρία, τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία λίγο πολύ έλεγε το εξωφρενικό ότι συνομιλούσε με σημαντικές και ιστορικές -αλλά νεκρές- προσωπικότητες όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και η Έλενορ Ρούσβελτ. Σε συνδυασμό με τις συναντήσεις της Κλίντον με μια ψυχολόγο της “New Age”, τη Δρ Τζιν Χιούστον, αυτό προκάλεσε αναστάτωση και εικασίες ότι η Κλίντον ασχολείται με τον αποκρυφισμό.
Ωστόσο, όπως θα αποκάλυπτε σύντομα ο Λευκός Οίκος, οι συζητήσεις αυτές ήταν ένα είδος ασκήσεων της σκέψης και όχι κάποια μορφή μαγείας -προφανώς.
Παρ’ όλα αυτά, η φήμη της “μάγισσας” ακολούθησε την Κλίντον έκτοτε, με τα memes των προεδρικών εκλογών του 2016 να στηρίζονται πάνω σε αυτό, και να βλέπουμε εικόνες με την ίδια ως μάγισσα, και ατάκες του στυλ “Η κακιά μάγισσα της Αριστεράς”.
Η ίδια, βέβαια, δεν έδειξε ποτέ να ενοχλείται στα σοβαρά από όλα αυτά. Στο Χάλογουιν του 2023 μάλιστα, έκανε πλάκα με το όλο θέμα της μαγείας, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της με στολή μάγισσας στο Instagram. “Οι μάγισσες καταφέρνουν να πετύχουν αυτό που θέλουν. Happy Halloween!” έγραφε η συνοδευτική λεζάντα.
Πάντως, αν κάποιος ήθελε να κατηγορήσει κάποια Πρώτη Κυρία για μαύρη μαγεία, θα μπορούσε να είχε βρει πολύ πιο εύκολους στόχους: από την Τζέιν Πιρς (σύζυγο του Προέδρου, Φράνκλιν Πιρς) και τη Μαίρη Τοντ Λίνκολν μέχρι τη Νάνσι Ρέιγκαν, αρκετές Πρώτες Κυρίες έχουν ενδιαφερθεί για αποκρυφιστικά θέματα. Κάποιες από αυτές έκαναν ακόμη και σεάνς στον Λευκό Οίκο, ιδίως κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, καθώς τότε όλα αυτά ήταν ιδιαίτερα στη μόδα ανάμεσα στην “καλή” κοινωνία.
ΤΖΕΝΙΦΕΡ ΛΟΠΕΖ
Η Σαντερία, αυτή η μυστικιστική θρησκεία που μπερδεύει τον ρωμαιοκαθολικισμό με την αρχαία θρησκεία κάποιων ιθαγενών από την Αφρική που βρέθηκαν ως σκλάβοι στην Κούβα, έχει πολλούς οπαδούς, και αποκτά συνεχώς περισσότερους. Αυτό το μπέρδεμα μεταξύ αγίων και αρχαίων πνευμάτων, σε συνδυασμό με μαγεία, μαντεία και ένα σωρό απόκρυφες πρακτικές, κάπως έχει γοητεύσει ένα κομμάτι του κουβανικού πληθυσμού. Και κάπως έχει γοητεύσει και τη φαντασία των υπολοίπων όταν ακούνε για αυτήν.
Και όπως γράφει το Grunge “σύμφωνα με ορισμένες φήμες, τα χαρίσματα και οι κατάρες της θρησκείας βρίσκονται πίσω από την επιτυχία της Τζένιφερ Λόπεζ”.
Σύμφωνα με τις φήμες, η Λόπεζ έχει μια γιαγιά που ασκεί Σαντερία -είτε κανονικό συγγενή είτε πνευματικό- την οποία συμβουλεύεται τόσο σε επαγγελματικά όσο και σε προσωπικά θέματα. Λέγεται για παράδειγμα ότι κάποτε άλλαξε την πρεμιέρα μιας ταινίας της εξαιτίας μίας τέτοιας συμβουλής.
Ο πρώην σύζυγος της Λόπεζ, Οτζάνι Νόα, έχει επίσης ισχυριστεί ότι η Λόπεζ ασκεί η ίδια τη Σαντερία, και όχι με “καλοπροαίρετο τρόπο”. Αυτός τύπος έχει ισχυριστεί στα σοβαρά ότι η τραγουδίστρια έχει κάνει μάγια όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε πολλούς άλλους ερωτικούς συντρόφους της -συμπεριλαμβανομένων των Παφ Ντάντι και Μαρκ Άντονι.
Φυσικά, όπως πιθανώς θα έχεις ήδη μαντέψει, η ίδια η Λόπεζ δεν έχει σχολιάσει ποτέ αυτούς τους ισχυρισμούς, ούτε καν για πλάκα.
ΣΤΙΒΙ ΝΙΚΣ
Η frontwoman των μυθικών Fleetwood Mac είχε έρθει και αυτή αντιμέτωπη με αρκετές “κατηγορίες” για μαγεία. Η ιδιαίτερη σκηνική παρουσία της και τραγούδια όπως το “Rhiannon” του 1976 έριξαν λάδι στη φωτιά σύμφωνα με τους φαντασιοόπλκτους, όπως και η περσόνα της ως “Spider Woman”.
“Στους Fleetwood Mac έχω μια περσόνα, ονομάζω τον εαυτό μου Spider Woman”, είχε περιγράψει κάποτε τον χαρακτήρα της σε μια συνέντευξη. “Προσπαθώ να φαντάζομαι τον εαυτό μου να βάζει τη μάσκα της αράχνης. Γίνομαι πολύ υποτονική και πιο ήσυχη, δεν κινούμαι τόσο γρήγορα, βρίσκομαι σε μια κατάσταση αναστολής λειτουργίας”.
Εξαιτίας όλων αυτών -που σιγά το πράγμα τώρα δηλαδή, αλλά ΟΚ- η καριέρα της Νικς σημαδεύτηκε από εικασίες για το αν θα μπορούσε να είναι μια πραγματική μάγισσα. Η τραγουδίστρια άρχισε να ανησυχεί ακόμα περισσότερο μετά το 1977, όταν και το “Rumours”, το άλμπουμ που τους εκτόξευσε στη στρατόσφαιρα την έκανε πιο διάσημη από ποτέ. Και δυστυχώς για την ίδια, αυτή η διασημότητα έφερε κοντά της και ένα σωρό παράξενους ανθρώπους. Ανθρώπους που ήθελαν να την προσεγγίσουν γιατί τη θεωρούσαν μάγισσα, γιατί ήθελαν να συζητάνε και να κάνουν μαζί ό, τι πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να κάνει με μία μάγισσα.
Προφανώς, η ίδια δεν άντεξε αυτήν την παράνοια, και ορισμένα στοιχεία της δημόσιας εικόνας της που μπορεί να τραβούσαν τέτοιους weirdos, αποφάσισε να τα αποσύρει για να τους κρατήσει μακριά.
“Στην αρχή της καριέρας μου, η όλη ιδέα ότι κάποιοι τρελοί, ανατριχιαστικοί άνθρωποι έγραφαν ‘Είσαι μάγισσα, είσαι μάγισσα!’ ήταν τόσο παράξενη”, είπε το 2014 στους Los Angeles Times. “Κι εγώ ήμουν εκεί και έλεγα: “Όχι, δεν είμαι! Απλά φοράω μαύρα γιατί με κάνει να φαίνομαι πιο αδύνατη, ηλίθιοι”.